Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
379. deň na Ukrajine: Pri najnovších ruských útokoch zahynulo najmenej päť ľudí
Zdielať na

379. deň na Ukrajine: Pri najnovších ruských útokoch zahynulo najmenej päť ľudí

KYJEV / Rusko opäť podniklo masívny raketový útok na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine. Záporožská atómová elektráreň je po ruskom útoku bez dodávok elektrickej energie a je pripojená na dieselové generátory. Najmenej päť obetí a niekoľko zranených hlásili vo štvrtok ukrajinskí predstavitelia. Obyvatelia mesta Charkov ostali vo štvrtok po ruských útokoch bez elektriny, vody a kúrenia. Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že Rusko v noci na štvrtok vypálilo 81 striel na ciele na území Ukrajiny.

Rusko opäť podniklo masívny útok na ukrajinskú infraštruktúru

Rusko opäť podniklo masívny raketový útok na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine, informovali v noci na štvrtok ukrajinskí predstavitelia a médiá. Varovné sirény sa počas noci rozozvučali v mnohých regiónoch Ukrajiny. Masívne údery zatiaľ hlásili predstavitelia Charkovskej a Odeskej oblasti. Správy o výbuchoch prichádzajú aj zo stredoukrajinského mesta Dnipro, z Černihivu na severe krajiny, ale aj z miest Luck a Rivne v západnej časti Ukrajiny, ako aj z územia západoukrajinskej Ľvovskej oblasti. Aktivované boli i systémy protivzdušnej obrany v Kyjevskej oblasti. "Nepriateľ podnikol v meste (Charkov) a v (Charkovskej) oblasti približne 15 úderov. Okupanti opäť útočili na zariadenia kritickej infraštruktúry," oznámil na sociálnych sieťach gubernátor východoukrajinskej Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. 

Rusko útočí na energetickú infraštruktúru, ZAES je bez prúdu

Záporožská atómová elektráreň (ZAES) je po ruskom útoku bez dodávok elektrickej energie a je pripojená na dieselové generátory. Útoky na energetickú infraštruktúru hlásia aj z ďalších ukrajinských oblastí. Rusko v noci na štvrtok raketami zaútočilo vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev. Útoky na energetickú infraštruktúru a s tým spojené výpadky elektriny hlásili aj v Odeskej oblasti na juhu a Charkovskej oblasti na východe. Spoločnosť Energoatom, ktorá Záporožskú elektráreň prevádzkuje, uviedla, že posledná časť linky na prenos informácií medzi ZAES a ukrajinskou energetickou sústavou bola prerušená pre útok raketami. Energia z generátorov vystačí elektrárni na desať dní. 

Pri najnovších ruských útokoch zahynulo najmenej päť ľudí

Najmenej päť obetí a niekoľko zranených hlásili vo štvrtok ukrajinskí predstavitelia po opätovnom ruskom masívnom raketovom útoku na energetickú infraštruktúru. Gubernátor západoukrajinskej Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj uviedol, že štyria ľudia zahynuli po zásahu obytnej štvrte v Zoločivskom rajóne. Podľa jeho slov útoky zničili najmenej tri civilné budovy. Záchranári prehľadávajú ich trosky, pod ktorými by mohlo byť uväznených viacero ľudí. Jedna osoba zahynula v Dnipropetrovskej oblasti, povedal tamojší gubernátor Serhij Lysak. Dvaja ľudia pri raketových útokoch utrpeli zranenia, dodal. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko potvrdil výbuchy v dvoch mestských častiach a najmenej dvoch zranených, napísala agentúra AFP. Miestne úrady priblížili, že v hlavnom meste zaznamenali raketové údery i útoky kamikadze dronov. Mnohé zneškodnila protivzdušná obrana, no niektoré zasiahli energetickú infraštruktúru. 

Obyvatelia Charkova sú po ruských útokoch bez elektriny, vody a kúrenia

Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov ostali vo štvrtok po ruských útokoch na energetickú infraštruktúru bez elektriny, vody a kúrenia. "V celom meste nie je elektrina. V kritickej infraštruktúre sme prešli na generátory. Doprava na elektrický pohon nefunguje. Kúrenie a dodávky vody nie sú k dispozícii z dôvodu nedostatku napätia v elektrickej sieti," povedal starosta Charkova Ihor Terechov v televízii.  Ruským útokom v noci na štvrtok čelila aj ukrajinská metropola Kyjev. Približne 40 percent obyvateľov Kyjeva je v súčasnosti bez kúrenia, uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram. Najrozsiahlejší ruský útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za uplynulé týždne zasiahol najmenej desať z 27 ukrajinských administratívnych celkov, vyplýva z vyjadrenia ukrajinského prezidena Volodymyra Zelenského. Údery si vyžiadali najmenej päť obetí - štyri v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti a jednu v Dnipropetrovskej oblasti. 

Zelenskyj hlási 81 ruských striel vypálených na Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že Rusko v noci na štvrtok vypálilo 81 striel na ciele na území Ukrajiny. Rusko sa podľa neho usiluje Ukrajincov zastrašiť. "Krajinu zasiahli rozsiahle útoky," napísal prezident v aplikácii Telegram a uplynulú noc označil za náročnú. "Útoky sú smerované voči kritickej infraštruktúre a obytným budovám. Nanešťastie, sú tam aj zranení a mŕtvi," povedal a vyjadril sústrasť rodinám obetí. Rusko podľa jeho slov útočí s cieľom opätovne zastrašiť Ukrajincov. "Okupanti vedia len terorizovať civilistov. To je všetko, čo dokážu. Nepomôže im to však. Nevyhnú sa zodpovednosti za všetko, čoho sa dopúšťajú," napísal Zelenskyj. Prezident sa poďakoval krajinám, ktoré pomáhajú chrániť vzdušný priestor Ukrajiny a každému, kto prispieva k úsiliu prekonávať následky ruských útokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy