Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Naď je pripravený odovzdať stíhačky na Ukrajinu spolu s Poľskom
Zdielať na

Naď je pripravený odovzdať stíhačky na Ukrajinu spolu s Poľskom

BRATISLAVA / Slovensko by mohlo poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu spolu s Poľskom. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď to potvrdil vo štvrtok s tým, že rozhodnutie o poskytnutí lietadiel ešte nebolo urobené, keďže ho musí spraviť vláda alebo parlament.

Avizoval tiež novú ponuku náhrady za migy, ktorá podľa neho niekoľkonásobne prevyšuje hodnotu stíhačiek. "Mám oficiálnu informáciu a potvrdil to aj poľský prezident vo svojom vyjadrení pre CNN, že oni sú pripravení takýmto spôsobom konať. Je to správne, lebo si uvedomujú, že migy vedia zachraňovať ľudské životy a nám sú už naozaj zbytočné. Rozhodnuté to nie je, lebo na to treba urobiť rozhodnutie či už vlády, alebo národnej rady, o tom sa teraz rokuje," uviedol Jaroslav Naď, poverený minister obrany SR.

Šéf rezortu by uvítal, aby sa v Ústave SR jasne stanovilo, kto má aké právomoci v prípade dočasne poverenej vlády. Nemyslí si, že o záležitostiach, ako je darovanie stíhačiek, by mala rozhodovať prezidentka. "Ak by to malo byť stanovené, tak by to rozhodnutie malo ísť na vládu," vyhlásil s tým, že by išlo podľa neho o najsprávnejšie a najjednoduchšie riešenie.

Naď zároveň vyzval, aby sa rozhodnutie o migoch už prijalo, odmieta politikárčenie. Ako pripomenul, migy môžu na Ukrajine zachraňovať životy a Slovensko ich viac nepotrebuje. "Aj v noci sme videli rakety, ktoré zabíjali ľudí, môžu zachraňovať životy," dodal Naď. 

Minister Naď informoval, že Poľsko je ochotné poskytnúť svoje migy Ukrajine a to v jednom balíku s tými slovenskými. Predbežná dohoda vzišla zo stretnutia európskych ministrov brány v Štokholme. Naď hovorí, že na stole je ponuka, podľa ktorej za migy dostaneme niekoľkonásobne viac, ako je ich účtovná hodnota. "Ale rozhodnuté to nie je to musí byť rozhodnutie vlády alebo Národnej rady a o tom sa teraz rokuje," doplnil Naď.

Práve spôsob, akým by sme migy posunuli rozdeľujú politikov. Opozícia tvrdí, že vláda v demisii na to nemá oprávnenie. Naď zas, že pri pokračujúcej vojenskej pomoci Ukrajine má. Do sporu politikov aj právnikov chcú zakomponovať prezidentku, a to rovno návrhom na zmenu ústavy. "Nemala by rozhodnúť len vláda, ale zmenou ústavy aj prezidentka, aby parafovala tak ako parafuje menej závažné rozhodnutia," uviedol Igor Matovič, predseda strany OĽaNO.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila: "Týmto politikom by som odporučila, aby sa neskrývali za tenskú sukňu, ak poslanci obmedzili právomoci, z logiky, by mal parlament dodať." 

"Tu pri každom spore si ideme robiť z ústavy trhací kalendár, stačí nech prezidentka dá úradnícku vládu, ktorá môže vyriešiť aj túto otázku," ozrejmil Peter Pellegrini, predseda strany HLAS-SD. "Bolo by fajn stanoviť právomoci, ale nemyslím si, že by o tom mala rozhodovať prezidentka," dodal Naď. 

Naď hovorí, že ľudskosť by mala vyhrať nad právnymi kľučkami aj keď mu to politické body neprinesie. Pellegrini zas hovorí, že prípadným dodaním migov by sme vyčerpali našu politickú pomoc a táto téma by prestala byť témou predvolebnou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy