Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Holandský kráľovský pár sa z Bratislavy presunul do Tatier. Pozrú sa aj do národného parku
Zdielať na

Holandský kráľovský pár sa z Bratislavy presunul do Tatier. Pozrú sa aj do národného parku

BRATISLAVA / Holandský kráľovský pár je na Slovensku už tretí deň. Z Bratislavy sa kráľ Viliam-Alexander a kráľovná Maxima presunuli do Tatier. Navštívia tam aj národný park.

Centrum podtatranskej pomoci Ukrajine v Poprade, ktoré si pripomína prvé výročie svojho fungovania, navštívil vo štvrtok holandský kráľovský pár spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Išlo o súčasť oficiálnej návštevy Slovenska kráľa Viliama-Alexandra a kráľovnej Maximy. Centrum poskytlo od svojho vzniku pomoc tisíckam obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Predovšetkým kráľovnú podľa tamojších pracovníkov zaujímala jeho činnosť, ale aj problémy.

"Hľadali najaktívnejšie centrum, ktoré v okolí je, preto sme boli veľmi poctení, že prišli práve k nám. Keď sem prišli, bolo vidieť, že ich to naozaj zaujíma. Dávali detailné otázky, chceli vedieť, ako to vzniklo a ako to funguje,“ uviedla po návšteve pre médiá zakladateľka centra Miriam Kuzárová. Kráľovnú Maximu podľa jej slov zaujímala aj pomoc Ukrajincom po psychologickej stránke, keďže aj tú centrum poskytuje, hovorila s tamojšou psychologičkou.

Najkrajšie a veľmi spontánne bolo podľa Kuzárovej stretnutie s deťmi v takzvanej hračkárnici, ktorú zriadil UNICEF v spolupráci s neziskovou organizáciou Škola dokorán. Navštevovať ju môžu slovenské a ukrajinské deti spolu s mamami, denne ich prichádza asi dvadsať. "Kráľovná si k nim hneď kľakla. Deti jej darovali darčeky, kreslili a tvorili pre ňu už od pondelka,“ doplnil Pavol Vilček, diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity, ktorá organizuje pomoc v popradskom centre.

Okrem toho sa holandský kráľovský pár a prezidentka Čaputová stretli aj s ďalšími organizáciami, ktoré pomáhajú. "Každý prezentoval svoju činnosť, ocenila to aj naša pani prezidentka, poďakoval sa nám holandský kráľ. Mali sme tak možnosť porozprávať o našej činnosti, či už tu, alebo na Ukrajine,“ poznamenal Vilček, ktorý kráľovský pár označil za veľmi srdečný a bezprostredný.

Centrum pomoci pre Ukrajinu založili dobrovoľníci v Poprade bezprostredne po vypuknutí vojny. Podľa jeho sociálnej pracovníčky Márie Hujsiovej do neho prichádzalo pre potravinovú pomoc, hygienu a oblečenie zo začiatku denne 150 až 200 odídencov. V súčasnosti je to do 35 ľudí. Okrem toho v ňom vlani rozbehli výučbu slovenského jazyka a po novom funguje aj klub slovenského jazyka. Okrem viacerých kurzov tam poskytujú aj psychologické poradenstvo, či už skupinové, alebo individuálne.

Návštevou pod Tatrami dnes oficiálna trojdňová návšteva holandského kráľovského páru vrcholí. Kráľ Viliam-Alexander a kráľovná Maxima spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou smerovali z Popradu do Liptovského Mikuláša, posledným bodom programu je návšteva Tatranského národného parku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy