Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
378. deň na Ukrajine: Zelenská vystúpila v Dubaji pri príležitosti MDŽ
Zdielať na

378. deň na Ukrajine: Zelenská vystúpila v Dubaji pri príležitosti MDŽ

KYJEV / Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská navštívila v stredu 8. marca pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) Spojené arabské emiráty (SAE). Šéf vagnerovcov hlási dobytie východnej časti Bachmutu. Stále nie je jasné, kto podnikol sabotáž proti plynovodom Nord Stream, tvrdí šéf NATO. V Charkove vyvolalo radosť sfunkčnenie pouličného osvetlenia.

Prvá dáma Ukrajina v Dubaji predniesla príhovor na podujatí s názvom "Forbes 30/50 Summit", na ktorom počas tohto týždňa vystupuje viacero významných žien. Ocenila tiež úsilie bežných Ukrajincov počas pretrvávajúcej vojny. "Sme silou a môžeme pokračovať v úsilí zmeniť svet," uviedla.

Do SAE existuje jedna z mála priamych leteckých liniek z Moskvy, takže tam môžu vycestovať jednak tí, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii, a jednak bohatí Rusi. Tí tam presúvajú svoje financie, keďže SAE majú prístup k západným finančným trhom. Americké ministerstvo financií vyjadrilo znepokojenie z množstva ruského kapitálu na dubajskom trhu s nehnuteľnosťami. V SAE sa od začiatku invázie na Ukrajinu tiež opakovane objavujú super jachty ruských oligarchov. SAE však na pôde OSN hlasovali proti ruskej vojenskej invázii a Ukrajine poskytujú humanitárnu pomoc.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež viackrát telefonoval s lídrom SAE šejkom Mumammadom bin Zájidom Nahjánom. Prezident SAE podľa tamojšej agentúry WAM vyjadril záväzok naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc. Nadácii Oleny Zelenskej prisľúbil štyri milióny dolárov na výstavbu sirotincov.
Zelenská vo februárovom videopríhovore na podujatí OSN venovanom porušovaniu ľudských práv na Ukrajine vyzvala na vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zločiny proti ľudskosti, ktoré ruské jednotky páchajú na Ukrajine. Okrem toho sa od začiatku vojny stretla s mnohými svetovými lídrami.

Šéf vagnerovcov hlási dobytie východnej časti Bachmutu

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu oznámil, že jeho žoldnieri obsadili celú východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. "Všetko, čo sa nachádza východne od rieky Bachmutka, je pod plnou kontrolou súkromnej bezpečnostnej firmy Vagner," uviedol Prigožin prostredníctvom svojej tlačovej služby. Ukrajina sa k údajnému stiahnutiu svojich vojakov nevyjadrila a Prigožinove vyjadrenia nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, píše DPA.

Bachmut sa ruské sily usilujú dobyť už celé mesiace a príslušníci Vagnerovej skupiny ho obkľúčili z východu, severu i juhu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok opätovne potvrdil odhodlanie Kyjeva aj naďalej držať pozície v tomto meste. Prezident vo svojom príhovore vyhlásil, že dobytie Bachmutu na východe Ukrajiny by mohlo ruským jednotkám otvoriť cestu k ďalším mestám.

Stále nie je jasné, kto podnikol sabotáž proti plynovodom Nord Stream, tvrdí šéf NATO

Stále nie je jasné, kto útočil vlani v septembri na plynovody Nord Stream. V stredu to novinárom v Štokholme povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. "To, čo vieme, je, že bol útok proti plynovom Nord Stream, ale nemôžeme s určitosťou tvrdiť, kto je za tým. Prebiehajú vyšetrovania krajín a podľa môjho názoru je správne počkať, kým ich neukončia, až potom môžeme povedať viac o tom, kto sa tým stojí," vyhlásil Stoltenberg počas zasadnutia ministrov obrany členských krajín EÚ vo švédskej metropole. Dánsko a Švédsko poškodenie plynovodu Nord Stream stále vyšetrujú.

Aj nemecký minister obrany Boris Pistorius v stredu vystríhal pred predčasnými obvineniami. "Rovnako dobre to mohla byť zinscenovaná operácia s cieľom obviniť Ukrajinu. Aj túto možnosť už priniesli médiá," uviedol minister pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

Americký denník New York Times v utorok totiž informoval, že americkí predstavitelia získali a preskúmali nové informácie o sabotáži na plynovodoch. Naznačujú, že za minuloročné výbuchy je zodpovedná "proukrajinská skupina". Správa však nešpecifikuje, o akú skupinu šlo, ani to, kto operáciu riadil alebo zaplatil. NYT však uvádza, že neexistujú dôkazy o zapletení ukrajinského vedenia do útoku.

Tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 poškodili vlani 26. septembra zatiaľ nevysvetlené explózie. Plynovody vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

V Charkove vyvolalo radosť sfunkčnenie pouličného osvetlenia

V častiach druhého najväčšieho ukrajinského mesta – v Charkove, ktoré je ostreľované ruskými silami už viac než rok, opäť sfunkčnili pouličné osvetlenie, čo vyvolalo radosť medzi jeho obyvateľmi. Uviedla to agentúra AFP. Pouličné osvetlenie zapli v centre Charkova na necelé dve hodiny v utorok večer. Toto rozhodnutie je výsledkom rokovaní medzi starostom Ihorom Terechovom a bezpečnostnými predstaviteľmi, informovala charkovská radnica.

Charkov leží zhruba 40 kilometrov od hraníc s Ruskom. Svetlá áut boli vyše roka hlavným zdrojom nočného osvetlenia. "Za ten čas sa stalo veľa nehôd, pri ktorých utrpeli ľudia zranenia," uviedol Terechov. Spresnil, že pouličné osvetlenie bude v Charkove postupne obnovované v ďalších štvrtiach. Návrat osvetlenia vyvolal v uliciach Charkova radosť, píše AFP. Mesto malo pred ruskou vojenskou inváziou zhruba 1,5 milióna obyvateľov.

Charkovská spisovateľka Anna Gin uviedla, že obyvatelia tohto mesta oslavovali "víťazstvo svetla nad temnotou". "Už dávno som necítila také silné emócie," napísala na sociálnej sieti Facebook. "Videla som ženu vzlykajúcu tak silno, že nedokázala zo seba vydať ani slovo. Len kričala do telefónu 'Svetlo, svetlo, svetlo'," pokračovala Gin.

Rusko od októbra minulého roka intenzívne ostreľovalo kritickú infraštruktúru Ukrajiny, v dôsledku čoho zostali milióny jej obyvateľov v tme a zime. Napriek tomu sa však ruským silám nepodarilo zničiť ukrajinskú elektrickú sieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy