Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ruskí vojaci zastrelili ukrajinského zajatca pri hrobe, ktorý si sám kopal. Všetko to nahrali na video, ktoré zverejnili
Zdielať na

Ruskí vojaci zastrelili ukrajinského zajatca pri hrobe, ktorý si sám kopal. Všetko to nahrali na video, ktoré zverejnili

KYJEV / Tisícky ľudí z celého sveta si na sociálnych sieťach od pondelka, 7. marca, vymenili svoju fotografiu za obrázok ukrajinského vojaka s textom "Sláva Ukrajine". Práve po týchto jeho slovách totiž ukrajinského zajatca ruskí vojaci zastrelili pri hrobe, ktorý si sám kopal. Všetko to navyše nahrali na video, ktoré zverejnili.

Kyjev považuje toto video za potvrdenie, že Rusko pácha na ukrajinskom území počas vojny, ktorú rozpútalo, ďalšie a ďalšie zverstvá. "Je to porušenie ženevských konvencií. V tomto prípade, ak ten človek bol vojnový zajatec a oni ho takto popravili, tak je to vojnový zločin," povedal generál Pavel Macko. Reakcia Ukrajiny bola rýchla.

"My nájdeme vrahov. Príde čas a donútime okupanta pykať za každú strelu proti Ukrajine," vyjadril sa Volodymyr Zelenskyj. Medzi prvými, ktorí zverejnil informáciu o tom, že zastreleným vojakom je pravdepodobne od 3. februára nezvestný Tymofij Šadura, je novinár Vasyl Krutchak. Ten sa telefonicky skontaktoval so sestrou spomínaného muža. "Ona mi počas telefonického rozhovoru potvrdila, že oni sú na 90 percent presvedčení, že je to ich brat," informuje novinár Vasyl Krutchak. 

Neskôr sa však objavili informácie, že ide o iného vojaka. TV JOJ sa podarilo spojiť so zástupcom komisára pre dodržiavanie ľudských práv v orgánoch bezpečnosti a obrany Ukrajiny. "Naše bezpečnostné orgány sme požiadali o identifikovanie zahynutého, či je naozaj príslušníkom ukrajinskej armády a zistiť jeho meno. A to preto, aby neboli zbytočné špekulácie," povedal zástupca komisára pre ľudské práva v orgánoch bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexandr Valentynovych Kononenko. Ukrajina žiada, aby sa vraždou zajatca z aktuálneho videa zaoberal Medzinárodný trestný súd. "Vojna je brutálne násilie, ale takto demonštratívne a ešte aj natočiť video, to je na úrovni islamského štátu," dodal Pavel Macko. Ukrajinský novinár však dopĺňa, že to nie je prvé takéto video, ktoré ruskí okupanti nakrútili a ktoré videl.

"Vojenské zločiny sú páchané nielen na vojakoch, ako aj na civilnom obyvateľstve. Pred týždňom bolo zaregistrovaných viac ako 70-tisíc prípadov," informuje Kononenko. Postava vojaka s cigaretou a posledné slová, ktoré povedal sa však už teraz stali medzinárodným symbolom boja proti ruskej agresii. "Chcem, aby sme všetci spolu na jeho slová odpovedali: Hrdinovi sláva! Hrdinom sláva! Ukrajine sláva!," dodal Volodymyr Zelenskyj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy