Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
375. deň na Ukrajine: Ruské sily pokračujú v obkľúčení Bachmutu
Zdielať na

375. deň na Ukrajine: Ruské sily pokračujú v obkľúčení Bachmutu

KYJEV / Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že naďalej odoláva útokom ruských síl, ktoré sa usilujú obkľúčiť mesto Bachmut. Britský rezort obrany uvádza, že ruskí záložníci dostali vo februári rozkaz útočiť na ukrajinské pozície len "strelnými zbraňami a lopatami". V Poľsku obvinili z podpaľačstva 35-ročného muža, ktorý podpálil sanitku, ktorá mala byť súčasťou konvoja smerujúceho na pomoc na Ukrajinu.

Kyjev: Ruské sily pokračujú v snahe obkľúčiť Bachmut

Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že naďalej odoláva útokom ruských síl, ktoré sa usilujú obkľúčiť mesto Bachmut. Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo za uplynulý deň odrazených "viac ako 130 nepriateľských útokov" okrem iného na mestá Kupiansk, Lyman, Bachmut a Avdijivka. "Nepriateľ pokračuje vo svojej snahe obkľúčiť mesto Bachmut," uviedol v nedeľu ráno generálny štáb Ukrajiny.

Hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj v sobotu konštatoval, že situácia v tomto východoukrajinskom meste je "ťažká, ale pod kontrolou". Velitelia proruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že Bachmnut je takmer obkľúčený. Proruskí separatisti v Doneckej oblasti zverejnili video, ktoré údajne zachytáva vagnerovcov na predmestí severne od Bachmutu, ako obsadili tamojšiu železničnú stanicu.

Londýn: Ruskí záložníci bojujú na Ukrajine strelnými zbraňami a lopatami

Ruskí mobilizovaní záložníci dostali príkaz bojovať na Ukrajine "strelnými zbraňami a lopatami". Dôvodom môže byť nedostatok munície. Vyplýva to z z najnovšej správy britských tajných služieb, o ktorých v nedeľu informovalo britské ministerstvo obrany. 

Britský rezort obrany uvádza, že ruskí záložníci dostali vo februári rozkaz útočiť na ukrajinské pozície len "strelnými zbraňami a lopatami". "Smrtiaci účinok štandardnej ruskej armádnej lopaty typu MPL-50 sa obzvlášť v Rusku dosť preceňuje," napísalo ministerstvo na Twitteri. Dodalo, že od roku 1869, keď bol tento nástroj navrhnutý, sa zmenilo len málo.

V Poľsku muž podpálil sanitky, ktoré mali smerovať na Ukrajinu

V Poľsku obvinili z podpaľačstva 35-ročného muža, ktorý podpálil sanitku, ktorá mala byť súčasťou konvoja smerujúceho na pomoc na Ukrajinu. Pri piatkovom incidente pri juhopoľskom mestečku Radlów bola v dôsledku požiaru úplne zničená jedna sanitka a ďalšiu, ktorá bola zaparkovaná vedľa nej, takisto poškodili plamene.

Rozsiahle poškodenie postihlo aj ďalšie dve záchranárske vozidlá. V sobotu ráno malo byť z Poľska na Ukrajinu vyslaných desať sanitiek, napokon však mohlo odísť len šesť nezničených vozidiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy