Skoro jasno
16°
Bratislava
374. deň na Ukrajine: Šéfka EP Metsolová tvrdí, že budúcnosť Ukrajiny je v EÚ
Zdielať na

374. deň na Ukrajine: Šéfka EP Metsolová tvrdí, že budúcnosť Ukrajiny je v EÚ

KYJEV / Rusko od začiatku konfliktu na Ukrajine stratilo 2000 ťažkých bojových tankov. Ukrajinské sily sa zrejme chystajú vytvoriť podmienky pre riadený ústup bojom z častí oblasti okolo Bachmutu na východe Ukrajiny. Proces vstupu Ukrajiny do 27-členného eurobloku zvyčajne trvá aj niekoľko rokov.

Rusko od začiatku konfliktu stratilo na 2000 tankov, povedal generál NATO

Rusko od začiatku konfliktu na Ukrajine stratilo 2000 ťažkých bojových tankov. V Hamburgu to povedal v piatok večer veliteľ síl Severoatlantickej aliancie v Európe, americký generál Christopher Cavoli. Podľa neho je úroveň vojenského stretu neuveriteľná. Podľa generála od začiatku bojov zomrelo či bolo ranených na 200.000 ruských vojakov a 1800 dôstojníkov.

Podľa Cavoliho ruská armáda každý deň vypáli na 23.000 delostreleckých granátov. Predchádzajúce skúsenosti podľa neho ukazujú, že dôležitým faktorom je presnosť navádzania a dostatok munície. Podľa neho má väčšiu šancu vyhrať vojnu tá krajina, ktorá dokáže rýchlejšie vyrábať muníciu, ktorú potrebuje. "Z tohto konfliktu sme sa naučili, že civilné vedenie je absolútne zásadné," dodal Cavoli.

Ukrajinské sily zrejme pri Bachmute chystajú ústup bojom

Ukrajinské sily sa zrejme chystajú vytvoriť podmienky pre riadený ústup bojom z častí oblasti okolo Bachmutu na východe Ukrajiny. Vo svojej analýze z piatkového večera to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Geolokačné snímky podľa neho potvrdzujú, že ukrajinské jednotky v oblasti zničili dva dôležité mosty - jeden cez rieku Bachmutivka v severovýchodnej časti mesta a druhý na ceste západne od Bachmutu do obce Chromove.

O Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruskí agresionári v poslednom čase intenzívne boje s mnohými padlými. Bitka má pritom podľa expertov skôr symbolický ako strategický význam. "Preventívne zničenie mostov pravdepodobne ukazuje, že ukrajinské jednotky možno chcú spomaliť presun ruských síl na východe Bachmutu a obmedziť na západe ruským silám prípadné únikové cesty z Bachmutu," píše ISW.

Šéfka EP na Ukrajine vyzvala, aby sa prístupové rokovania začali už tento rok

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v sobotu počas návštevy západoukrajinského mesta Ľvov apelovala na to, aby bolo Ukrajine umožnené začať rokovania o členstve v EÚ ešte tento rok. "Dúfam, že prístupové rokovania by sa mohli začať už tento rok," povedala šéfka EP Metsolová. "Budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii," zdôraznila. Proces vstupu Ukrajiny do 27-členného eurobloku zvyčajne trvá aj niekoľko rokov.

Konečné rozhodnutie bude závisieť od vlád členských štátov EÚ. Niektoré sú však skeptické a majú obavy, či sa Ukrajina bude vedieť zotaviť z vojnového konfliktu a či v blízkej budúcnosti dokáže prijať potrebné demokratické a protikorupčné reformy. Metsolová však vyjadrila optimistický postoj: "Tempo, akým Verchovna rada (parlament) Ukrajiny a vláda dosahujú pokrok čo sa týka žiadosti o vstup do EÚ je pôsobivé."

Dievča, ktoré nakreslilo plagát na podporu Ukrajiny, zostáva v detskom domove

Dvanásťročné dievča z Ruska, ktoré vlani na jar na hodine výtvarnej výchovy nakreslilo protivojnový obrázok, zostáva v detskom domove napriek tomu, že jej otca už z vyšetrovacej väzby prepustili do domáceho väzenia. Po tom, ako Maša Moskaľovová na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát a zverejnila aj protivojnové príspevky na internete, jej otca Alexeja stíhajú pre podozrenie z opakovanej diskreditácie ruskej armády. 

Po tom, ako Maša Moskaľovová na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát a zverejnila aj protivojnové príspevky na internete, jej otca Alexeja stíhajú pre podozrenie z opakovanej diskreditácie ruskej armády. Moskaľov je momentálne doma sám, nemá doma žiadne potraviny a nikto - okrem jeho dcéry - mu ich ani nemôže doniesť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy