Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
373. deň na Ukrajine: Putin zavedie opatrenia na zabránenie vstupu diverzantov do Ruska
Zdielať na

373. deň na Ukrajine: Putin zavedie opatrenia na zabránenie vstupu diverzantov do Ruska

KYJEV / V ukrajinskom meste Bachmut v Doneckej republike dochádza naďalej k mimoriadne tvrdým bojom. Situácia na bojisku je neprehľadná. Šéf súkromnej ruskej Vagnerovej skupiny v piatok, 3. marca, vyzval ukrajinského prezidenta Zelenského, aby stiahol svoje jednotky z mesta, kým nie je úplne obkľúčené. Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most vo vnútri obliehaného mesta Bachmut. Putin podpísal dekrét umožňujúci odvolať riaditeľa a akcionárov akejkoľvek firmy, ktorá nesplní štátne obranné zákazky v podmienkach stanného práva.

​Kremeľ podnikne opatrenia proti vstupu zahraničných diverzantov do Ruska

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Rusko podnikne určité opatrenia na zabránenie cezhraničnému prechodu diverzantov na svoje územie. Zároveň vystríhal krajiny Západu pred dodávaním ďalších zbraní pre Ukrajinu.

Opatrenia na zabránenie vstupu diverzantov na svoje územie Moskva avizuje po svojom štvrtkovom vyhlásení, že skupina ukrajinských diverzantov prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Podľa gubernátora Brianskej oblasti Alexandra Bogomaza zastrelili títo Ukrajinci jednu osobu a zranili desaťročné dieťa.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že išlo o "teroristický čin" spáchaný "neonacistami", ktorí prenikli do ruského pohraničia. Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak ale tvrdenia Moskvy o ukrajinskej diverznej skupine v Rusku poprel a označil ich za "úmyselnú provokáciu".

Hovorca Kremľa zároveň západné krajiny vystríhal pred ďalšími dodávkami zbraní na Ukrajinu. Urobil tak krátko pred plánovaným stretnutím amerického prezidenta Joea Bidena s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Bielom dome. "Dodávky zbraní predstavujú pre ekonomiky týchto krajín značnú záťaž, čo ovplyvňuje pohodu a blahobyt ich obyvateľov, vrátane občanov Nemecka," povedal Peskov. Dodal, že takéto konanie "zjavne konflikt predĺži a bude mať negatívne dôsledky na ukrajinský ľud."

Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most v Bachmute

Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most vo vnútri obliehaného mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Na sociálnych sieťach sa v piatok šírilo video zachytávajúce kontrolovanú explóziu, ktoré overila americká televízia CNN metódou geolokácie. S videom sa šírili aj neoverené informácie, že výbuch mosta nad riekou Bachmutka naznačuje prípravu Kyjeva na stiahnutie sa z mesta.

V meste operuje ukrajinská 46. brigáda, ktorá tieto informácie poprela a vysvetlila, že most bol už nepoužiteľný. "Most, ktorý je teraz ukazovaný ako dôkaz, že odchádzame, bol do vzduchu vyhodený už dávno. Tí, čo sú v Bachmute, to vedia. Teraz sme ešte urobili kontrolovaný odstrel. Nešírte paniku. A áno, človek tam môže prekročiť rieku aj bez mosta," uviedli predstavitelia 46. brigády.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok oznámil, že jeho muži "prakticky obkľúčili" Bachmut. O jeho dobytie sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. Pravdivosť vyhlásenia nebolo možné nezávisle overiť. Podľa Prigožina zostala jednotkám Kyjeva voľná len jediná cesta na opustenie Bachmutu. Šéf Vagnerovcov zároveň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby svoje jednotky z tohto mesta stiahol.

Vagnerova skupina zohráva v bojoch o Bachmut významnú úlohu. Ruské sily dosiahli v uplynulých mesiacoch v okolí mesta značný postup a ohrozili zásobovacie trasy pre ukrajinských obrancov Bachmutu. Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko na Bachmut neustále útočí a stále postupuje. Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž "nemá zmysel držať mesto za každú cenu".

Putin podpísal dekrét o plnení štátnych obranných zákaziek

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok dekrét umožňujúci odvolať riaditeľa a akcionárov akejkoľvek firmy, ktorá nesplní štátne obranné zákazky v podmienkach stanného práva. Dekrét tiež umožní ruskému ministerstvu priemyslu a obchodu vymenovať do vedenia takejto firmy správcu.

Nový dekrét sa bude vzťahovať na spoločnosti, ktoré "porušujú svoje záväzky vyplývajúce zo štátnych zmlúv, čo zahŕňa aj neschopnosť garantovať dodacie lehoty". Putin v októbri oznámil, že vyhlasuje stanné právo v štyroch ukrajinských oblastiach čiastočne ovládaných ruskou armádou, ktoré Moskva vlani anektovala. Ruskú anexiu pritom väčšina krajín považuje za nelegálnu.

Ani rok po začiatku invázie Putin nerozšíril stanné právo na Rusko, no efektívne postavil ruskú ekonomiku na vojenský základ. Firmy pôsobiace v oblasti obrany v Rusku v súčasnosti pracujú v podstate v nepretržitom režime na tri smeny, aby napĺňali potreby armády, píše Reuters. Novinári sa v piatok spýtali hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, či stanné právo nemôže byť vyhlásené v určitých ruských regiónoch. Peskov odpovedal, že je to výsada prezidenta, pričom neuviedol, či to Putin plánuje alebo neplánuje spraviť. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy