Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
372. deň na Ukrajine: Ministri zahraničných vecí USA a Ruska sa stretli na samite G20
Zdielať na

372. deň na Ukrajine: Ministri zahraničných vecí USA a Ruska sa stretli na samite G20

KYJEV / Štyria ľudia zahynuli a ďalších osem sa zranilo pri nočnom ostreľovaní ukrajinského Záporožia ruskými silami. Rusi vo štvrtok 2. marca obvinili ukrajinskú armádu z toho, že jej jednotky prenikli na ruské územie v Brianskej oblasti a zaútočili tam na civilistov. Kyjev útok na ruské územie poprel. Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny vyhlásil, že jeho vojaci sa prebili už takmer do centra mesta Bachmut. Ukrajinská energetická spoločnosť informovala, že už takmer tri týždne nedochádza v krajine k výpadkom dodávok elektriny. Intenzita leteckých útokov na infraštruktúru slabne.

Stretnutie ministrov zahraničia G20

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska – Antony Blinken a Sergej Lavrov – absolvovali vo štvrtok krátke stretnutie v Naí Dillí, kde sa zúčastňujú na samite šéfov diplomacií skupiny G20. Informovala o tom agentúra AP, ktorá doplnila, že šlo o prvé stretnutie na vysokej úrovni medzi oboma krajinami za posledné mesiace. Podľa amerických zdrojov sa Blinken a Lavrov rozprávali zhruba 10 minút, informuje TASR.

Zdroj AP spresnil, že Blinken schôdzku s Lavrovom využil na to, aby mu predostrel tri body: že USA budú podporovať Ukrajinu v konflikte tak dlho, ako to bude potrebné na ukončenie vojny; že Rusko by malo zrušiť svoje rozhodnutie pozastaviť účasť na zmluve o New START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov; a že Moskva by mala prepustiť väzneného občana USA Paula Whelana.

Zdroj agentúry AP odmietol tlmočiť Lavrovovu reakciu na požiadavky USA, ale Blinken údajne nenadobudol dojem, že by v blízkej budúcnosti mohlo dôjsť k nejakej zmene v správaní Ruska. Rusko sa k stretnutiu Blinkena s Lavrovom doposiaľ nevyjadrilo.

Agentúra AP vo svojej správe pripomenula, že šlo o ich prvý kontakt od leta minulého roku, keď telefonicky hovorili o návrhu USA, aby Rusko prepustilo Whelana a predtým v Rusku väznenú basketbalistku Brittney Grinerovú. Grinerová bola neskôr prepustená v rámci výmeny za odsúdeného ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta. Whelan zostáva vo väzení v Rusku, kde ho odsúdili za údajnú špionáž. Blinken pritom ešte v stredu vyhlásil, že na ministerskom stretnutí skupiny G20 v Naí Dillí sa so šéfmi diplomacie Ruska a Číny – Sergejom Lavrovom a Čchin Kangom – nestretne.

Lavrov a Blinken sa naposledy osobne stretli vlani v januári vo švajčiarskej Ženeve, kde americký minister varoval Rusko pred vpádom na Ukrajinu.

Pri ruskom útoku na bytovku v Záporoží zahynulo viacero civilistov

Štyria ľudia zahynuli a ďalších osem sa zranilo pri nočnom ostreľovaní ukrajinského Záporožia ruskými silami. Podľa vojenskej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti použilo Rusko pri tomto útoku raketu typu S-300. Útok v Záporoží na sociálnej sieti potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Okupanti v noci zasiahli centrum mesta, výškovú budovu. Tretie, štvrté a piate poschodie bolo zničené. Žiaľ, sú tu mŕtvi a zranení. Prebiehajú záchranné operácie. Teroristický štát chce poznačiť každý deň našich ľudí terorom. Zlo však v našej krajine vládnuť nebude. Vyženieme všetkých okupantov a bude voči nim za všetko vyvodená zodpovednosť," napísal Zelenskyj.

Do Brianskej oblasti údajne prenikla skupina diverzantov, tvrdia ruské médiá

Ruské jednotky v Brianskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, údajne zasahujú proti ukrajinskej diverznej skupine, ktorá predtým vzala ako rukojemníkov ľudí v miestnom obchode. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters. Dodali, že nateraz nedokázal overiť tieto tvrdenia z nezávislých zdrojov, informuje TASR.

Medzičasom gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz vo svojom statuse v aplikácii Telegram napísal, že "ukrajinskí sabotéri" vstúpili na územie okresu Klimovskij a vystrelili na auto v obci Ľubečane, vzdialenej necelý kilometer od ruských hraníc s Ukrajinou. V dôsledku útoku podľa Bogomaza zahynul jeden obyvateľ obce. Desaťročné dieťa bolo zranené. Bogomaz následne uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily zaútočili v Brianskej oblasti aj bezpilotným lietadlom a delostreleckými granátmi ostreľovali ďalšie oblasti v blízkosti rusko-ukrajinskej hranice.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruských bezpečnostných služieb uviedla, že proti skupine ukrajinských diverzantov vyslali príslušníkov ruskej Národnej gardy.

Putin tvrdí, že v Brianskej oblasti bol spáchaný teroristický čin

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že udalosti, ktoré sa vo štvrtok odohrali v Brianskej oblasti na západe Ruska, boli "teroristickým činom" spáchaným "neonacistami", ktorí prenikli do ruského pohraničia a spustili paľbu na civilistov. Putin to podľa agentúry AFP uviedol v televíznom prejave, v ktorom sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril účastníkom slávnostného otvorenia Roka učiteľa a mentora. "Naši vojaci a dôstojníci chránia pred neonacistami a teroristami – tými, ktorí dnes spáchali ďalší teroristický útok, prenikli do pohraničnej oblasti a spustili paľbu na civilistov," povedal Putin. "Toto sú ľudia, ktorí si dali za úlohu pripraviť nás o historickú pamäť, pripraviť nás o históriu, o naše tradície, jazyk,“ dodal ruský prezident a sľúbil, že s takýmto ľuďmi skoncuje.

Podoľak: Tvrdenie Moskvy o narušení ruských hraníc z Ukrajiny je "provokácia"

Ukrajina vo štvrtok odmietla tvrdenia Moskvy, že skupina ukrajinských diverzantov prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Kyjev tieto tvrdenia označil za "úmyselnú provokáciu," informovala agentúra Reuters. "Tvrdenie o (diverznej) skupine v Rusku je klasickou zámernou provokáciou. Rusko chce vystrašiť vlastný národ, aby ospravedlnilo útok na inú krajinu a rastúcu biedu po roku vojny," uviedol v statuse zverejnenom v aplikácii Twitter poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR.

Prigožin tvrdí, že vagnerovci sú už v centre Bachmutu

Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vo štvrtok zverejnil video, ktoré údajne zachytáva jeho bojovníkov takmer v centre Bachmutu. O toto mesto sa už dlhé mesiace zvádzajú ťažké boje. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Video, ktoré Prigožin zverejnil na sociálnej sieti Telegram, zobrazuje mužov v uniformách, ako vztyčujú na polozbúranej poschodovej budove vlajku Vagnerovej skupiny. Jeden muž od radosti tancuje a v rukách drží gitaru, čo je odkaz na neoficiálnu prezývku vagnerovcov – "muzikanti". Prigožin v komentári píše, že video bolo nakrútené prakticky už v centre Bachmutu. Agentúra Reuters upozorňuje, že sa jej nepodarilo bezprostredne overiť presnú lokalitu nakrútenia videa. 

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko na Bachmut neustále útočí a stále postupuje. Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž "nemá zmysel držať mesto za každú cenu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy