Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
371. deň na Ukrajine: Do boja o Bachmut nasadilo Rusko zdatnejších vagnerovcov
Zdielať na

371. deň na Ukrajine: Do boja o Bachmut nasadilo Rusko zdatnejších vagnerovcov

KYJEV / Ukrajinskí obrancovia kladú v meste Bachmut na východe Ukrajiny zúrivý odpor ruským útočníkom. Vyhlásil to šéf vagnerovcov Prigožin, ktorého vojaci v oblasti bojujú. Do boja pritom vagnerovci nasadili najlepšie vycvičené a vybavené jednotky. Ruským silám sa podľa správ z frontu darí za cenu veľkých obetí postupovať v dobýjaní obranných pozícií najmä v severnej časti mesta. Poradca ukrajinského prezidenta Zelenského potvrdil, že armáda je pripravená v prípade potreby stiahnuť vojakov z mesta. Jej hovorca však vyhlásil, že takéto rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Ukrajinci už západne od Bachmutu vybudovali ďalšie obranné pozície, ktorých cieľom je zadržať prípadný postup ruských síl.

Intenzita bojov v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny sa stále zvyšuje, povedal vo svojom pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Najťažšie je to tak ako aj predtým v Bachmute. Rusko vôbec nepočíta ľudí a neustále ich posiela napádať naše pozície. Intenzita bojov sa tam len zvyšuje," uviedol Zelenskyj. Ukrajinský prezident sa takto vyjadril len jeden deň po tom, čo povedal, že vojenská situácia okolo Bachmutu je stále zložitejšia.

V uplynulých mesiacoch sa Bachmut stal dejiskom jedných z najurputnejších bojov počas trvania vojny, v dôsledku ktorých sa museli miestni obyvatelia v chladnom počasí uchýliť do podzemia. Ruská armáda v okolí Bachmutu zosilňuje svoje útoky počas toho, ako sa snaží toto mesto obkľúčiť. Ruské sily sa totiž snažia odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás a prinútiť ich tak, aby sa stiahli alebo vzdali, analyzuje Sky News.

Do boja o Bachmut nasadilo Rusko zdatnejších vagnerovcov

Ruské sily nasadili do bojov o východoukrajinské mesto Bachmut skúsenejších bojovníkov z ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny. Povedal to v stredu hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj pre stanicu CNN. "Charakteristickým znakom je, že nepriateľ vyslal do útoku najpripravenejšie jednotky vagnerovcov," povedal Čerevatyj. "Na čele týchto jednotiek stoja vojaci, ktorí majú bojové skúsenosti zo Sýrie, Líbye a ďalších konfliktných miest," priblížil.

"Nepriateľ podnikol 209 útokov s použitím delostrelectva, systémov MLRS. Prebehlo 57 prestreliek a jeden nepriateľský nálet," dodal s tým, že len v obývanej oblasti Bachmutu a jej okolí došlo k 85 delostreleckým útokom a priamo pri meste sa odohralo aj prinajmenšom 25 prestreliek. Ruské sily však podľa jeho slov utrpeli obrovské straty, zatiaľ čo ukrajinskí obrancovia hrdinsky odolávajú. "Proti nepriateľovi teraz vyhrávame tým, že mu nedovoľujeme systematicky prelomiť našu obranu (na tzv. bachmutskom fronte), rýchlo sa dostať do tyla a obkľúčiť naše jednotky," dodal.

Aj šéf ruských vagnerovcov Jevgenij Prigožin v stredu povedal, že ukrajinské sily kladú v Bachmute "zúrivý odpor". "Ukrajinská armáda vysiela do Bachmutu ďalšie vojenské zálohy a snaží sa mesto udržať zo všetkých síl. Desaťtisíce jej bojovníkov kladú zúrivý odpor. Bitka je každým dňom krvavejšia," uviedol Prigožin v krátkom videozázname, o ktorom informuje stanica Sky News.

Bitka o toto mesto je jednou z najintenzívnejších v doterajšom priebehu vojny na Ukrajine. Ak Rusi Bachmut dobyjú, využijú ho podľa Sky News ako odrazový mostík na obsadenie väčších miest, ako sú Kramatorsk a Slovjansk. Velitelia ukrajinskej armády taktiež upozorňujú, že situácia v Bachmute sa v posledných dňoch výrazne zhoršuje, pričom Rusko stupňuje pokusy o dobytie mesta. ​

Ukrajinské sily by sa mohli strategicky stiahnuť z Bachmutu, tvrdí poradca ukrajinského prezidenta

Ukrajinské sily by sa mohli v prípade potreby "strategicky stiahnuť" z mesta Bachmut na východe krajiny, povedal v utorok, 28. februára, poradca ukrajinského prezidenta pre ekonomické otázky Olexandr Rodňanskyj v rozhovore pre americkú stanicu CNN. "Naša armáda bude samozrejme zvažovať všetky možnosti. Doteraz mesto držia pod kontrolou, avšak ak to bude potrebné, strategicky sa stiahnu - pretože všetkých našich ľudí neobetujeme len tak za nič," uviedol Rodňanskyj. Dodal, že je na ozbrojených silách Ukrajiny, aby rozhodli, či je stiahnutie síl z Bachmutu potrebné. "Ak by sme sa stiahli, neznamenalo by to nevyhnutne to, že Rusi by dokázali veľmi rýchlo postúpiť ďalej," dodal.

Ruské sily "neprestávajú útočiť na mesto", uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády. V tomto meste v Doneckej oblasti zostáva približne 4 500 civilistov vrátane 48 detí, ktoré nemôžu byť evakuované, pretože žijú v momentálne nedostupných oblastiach. Ruská armáda v okolí Bachmutu zosilňuje svoje útoky a snaží sa toto mesto obkľúčiť. Ruské sily sa totiž snažia odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás a prinútiť ich tak, aby sa stiahli alebo vzdali.

Rusko tvrdí, že zabránilo "masívnemu" útoku dronov na Krym

Ruské jednotky údajne v stredu, 1. marca, zabránili pokusu o masívny útok bezpilotných lietadiel na anektovanom polostrove Krym. Podľa agentúry AFP o tom v Moskve informovalo ruské ministerstvo obrany, ktoré dodalo, že celkovo bolo zostrelených alebo "zneškodnených" desať dronov. Drony mali podľa rezortu obrany útočiť na "objekty" na území Krymského polostrova. Ministerstvo nešpecifikovalo, o aké objekty malo ísť.

Šesť dronov zostrelili jednotky ruskej protivzdušnej obrany, ďalšie štyri boli zneškodnené s použitím ruských systémov elektronického boja. Ukrajinské médiá v stredu ráno informovali o výbuchoch na Kryme, ku ktorým došlo v noci na 1. marca.

Zatkli ruského špióna, ktorý sa vydával za vojenského inštruktora

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) odhalila a zadržala ruského špióna, ktorý sa vydával za vojenského inštruktora ukrajinských síl a plánoval odovzdávať Moskve tajné informácie. Muža zatkli v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny po tom, čo sa zistilo, že zhromažďoval spravodajské informácie pre Rusko. Obvinený je zo zrady spáchanej počas stanného práva. Jeho úlohou bolo získavať údaje o nasadení ukrajinských ozbrojených síl, ako aj o polohe vojenských základní a skladov zbraní a munície, aby na nich Rusko mohlo útočiť.

Ešte predtým, než sa mu podarilo Rusku odovzdať tajné informácie, však došlo k jeho odhaleniu. SBU vo vyhlásení na platforme Telegram uviedla, že "zradca z vlastnej iniciatívy kontaktoval FSB (ruskú Federálnu bezpečnostnú službu) a ponúkol svoju pomoc vo vojne proti Ukrajine". Počas prehliadky jeho príbytku sa našiel mobilný telefón obsahujúci komunikáciu s Ruskom, ako aj zbrane a munícia, ktoré boli poslané na analýzu. SBU dodala, že momentálne "prebieha predbežné vyšetrovanie s cieľom identifikovať všetky osoby zapojené do nepriateľských spravodajských a podvratných aktivít".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy