Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
346. deň na Ukrajine: Rusko vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov
Zdielať na

346. deň na Ukrajine: Rusko vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov

BRATISLAVA / Rusko v sobotu vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri ostreľovaní v okolí mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. pojené štáty sa snažia presvedčiť Turecko, aby prestalo do Ruska dovážať komodity, na ktoré boli pre vojnu rozpútanú Kremľom na Ukrajine uvalené medzinárodné ankcie. Nemecký spolkový prokurátor Peter Frank podporil medzinárodné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine.

Rusko vydalo telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri Soledare

Rusko v sobotu vrátilo na Ukrajinu telá dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli pri ostreľovaní v okolí mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. odľa britskej stanice BBC o tom informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, ktorý potvrdil, že k vrátaniu tiel došlo v rámci sobotňajšej výmeny zajatcov.

Chris Parry (28) a Andrew Bagshaw (47), ktorí pracovali pre charitatívnu organizáciu, zahynuli začiatkom januára pri pokuse o evakuáciu staršej ženy z konfliktnej zóny, keď granát zasiahol ich auto. Naposledy ich videli živých 6. januára. Britské ministerstvo zahraničných vecí oficiálne potvrdilo ich smrť 24. januára.

USA: Turecko obchádza sankcie a do Ruska dováža aj komodity do zbraní

Spojené štáty sa snažia presvedčiť Turecko, aby prestalo do Ruska dovážať komodity, na ktoré boli pre vojnu rozpútanú Kremľom na Ukrajine uvalené medzinárodné ankcie.S odvolaním sa na článok denníka The Wall Street Journal o tom v sobotu informovali stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) a BBC. 

Podľa zistení Spojených štátov Turecko, obchádzajúc sankcie, dodáva Rusku chemikálie, mikročipy a ďalšie produkty, ktoré môžu byť použité i vo vojne proti Ukrajine. Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva financií USA Brian Nelson, ktorý dohliada na implementáciu a dodržiavanie sankčného režimu, sa pred časom v Ankare a Istanbule stretol s tureckými vládnymi predstaviteľmi i súkromnými spoločnosťami a vyzval ich, aby užšie spolupracovali s Washingtonom, pokiaľ ide o ich obchodné vzťahy s Ruskom.

Nemecký prokurátor podporil medzinárodné vyšetrovanie zločinov na Ukrajine

Nemecký spolkový prokurátor Peter Frank podporil medzinárodné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine: či už na pôde existujúceho Medzinárodného trestného súdu (ICC) alebo prípadného špeciálneho tribunálu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Podľa Franka je potrebné, aby medzinárodné spoločenstvo dokázalo vyvodiť zodpovednosť voči predstaviteľom štátov, predovšetkým voči "tým, čo prijímajú politické rozhodnutia o rozpútaní vojny a voči osobám, ktoré tieto rozhodnutia implementujú na najvyšších vojenských úrovniach. "Podľa môjho názoru to podporuje návrhy, aby sa takéto prípady riešili na medzinárodnej úrovni," uviedol nemecký spolkový prokurátor pre nedeľňajšie vydanie novín Die Welt.

Rusko tvrdí, že Ukrajina zaútočila na továreň v pohraničnej Belgorodskej oblasti

Ruské úrady v sobotu obvinili Kyjev z útoku na továreň v Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Miestny gubernátor údajným ukrajinským útokom zdôvodnil predĺženie platného stavu výstrahy pred teroristickou hrozbou na časovo neobmedzenú dobu, informuje agentúra DPA.

Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorého krajina už takmer rok vedie agresívnu vojnu voči Ukrajine a systematicky ničí aj ukrajinskú civilnú infraštruktúru, v poslednej dobe častejšie poukazuje na nebezpečenstvo spojené s údajným ukrajinským ostreľovaním pohraničných oblastí Ruska.

Podľa analytikov ide zrejme o súčasť Putinových snáh prezentovať vojnu na Ukrajine ako hrozbu pre ruských občanov a získať tak podporu ruskej verejnosti pre dlhotrvajúcu vojnu. Zároveň by si mohol týmto spôsobom vytvárať pôdu pre vystupňovanie vojenských operácií na Ukrajine.

Ukrajina a Rusko opäť uskutočnili veľkú výmenu zajatcov

Ukrajina a Rusko si opäť vymenili desiatky vojnových zajatcov. Oznámili to v sobotu predstavitelia oboch strán. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach napísal, že v rámci najnovšej výmeny bolo oslobodených 116 Ukrajincov. Ruské ministerstvo obrany hovorí o 63 prepustených ruských zajatcoch. 

Podľa Jermaka sú medzi oslobodenými ukrajinskými vojakmi niektorí z obrancov Mariupola, partizáni z Chersonskej oblasti, ako aj ostreľovači zajatí počas pokračujúcich ťažkých bojov o východoukrajinské mesto Bachmut. "Ďalšia veľká výmena väzňov. Dostali sme späť 116 našich ľudí. Sú medzi nimi obrancovia Mariupola, chersonskí partizáni, ostreľovači z oblasti Bachmutu a ďalší naši hrdinovia," napísal Jermak na Twitteri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy