Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Do územia vzácnej mokrade vysypali nebezpečný azbest. Má vplyv aj na človeka
Zdielať na

Do územia vzácnej mokrade vysypali nebezpečný azbest. Má vplyv aj na človeka

PRIEVIDZA / Eternitová krytina obsahujúca nebezpečný azbest vysypaná pár metrov od hladiny vzácnej mokrade. Takýto pohľad sa naskytol ľuďom v obci Koš pri Prievidzi. Nebezpečný odpad sem vysypal neznámy páchateľ.

Košské mokrade chcú vyhlásiť za chránené územie. 2 februára si celý svet pripomenul deň mokradí. Tie košské dostali darček v podobe nebezpečného odpadu. Ten si na brehu všimli zamestnanci prievidzskej banskej záchrannej stanice, ktorí zároveň nebezpečný odpad aj likvidujú. "Je to vrchol arogancie a neslušnosti voči celému okoliu," povedal riaditeľ hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi Stanislav Pavlík. 

Podľa ornitológa Vladimíra Šranka to je zlý stav, pretože azbest je karcinogén a má vplyv aj na človeka. Práve košské mokrade považujú ochranári a ornitológovia za perlu Hornej Nitry. Svoj domov tu majú stovky vzácnych zvierat. Mnohé z nich nikde inde na Slovensku nenájdete. "Druhová pestrosť je taká, že taká nie je ani v národných prírodných rezerváciách," uviedol ornitológ Vladimír Slobodník. 

Ako ďalej Šrank dodal, ide skutočne o unikátnu lokalitu. Napriek tomu niekto neváhal a na breh vysypal odpad, s ktorým sa musí nakladať veľmi opatrne. "Nebezpečenstvo je v tom, že azbest sa môže uvoľňovať do prostredia roky. Ohrozuje to nielen ľudí, ale aj živočíchy," dodal Šrank. 

Obec Koš je podľa jej starostu Rastislava Píša pobúrená a vykonávajú všetky úkony na odstránenie skládky. "Pôjde to teraz na náklady obce, v špeciálnych oblekoch a likvidujú to firmy, ktoré majú na to oprávnenia," vysvetlil Pavlík. Prípad nerieši iba obec, ale aj enviropolícia. Tá po páchateľovi pátra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy