Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenskí politici reagovali na zvolenie nového českého prezidenta
Zdielať na

Slovenskí politici reagovali na zvolenie nového českého prezidenta

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Novým nástupcom Miloša Zemana na Pražskom hrade sa stane Petr Pavel. Slovenskí politici reagovali na jeho zvolenie.

Zuzana Čaputová: Spolu s Vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou

Na sociálnej sieti zablahoželala novému českému prezidentovi Zuzana Čaputová. "Spolu s Vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou. Teším sa na našu spoluprácu, spoločné stretnutia," dodala prezidentka. 

Strana SaS gratuluje novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi

"Gratulujeme novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi," zablahoželal predseda SaS Richard Sulík. Podľa podpredsedu SaS Branislava Gröhlinga bol Petr Pavel počas kampane stelesnením slušnosti a poprial mu, aby bol prezidentom všetkých a dokázal spájať rozdelenú spoločnosť. "Česká republika si zvolila solídneho a prozápadného prezidenta. Jasná orientácia Petra Pavla je v súčasnej dobe o to dôležitejšia. Taktiež považujem za správne, že bude pokračovať aj blízka spolupráca medzi Slovenskou a Českou republikou. Práve tá je kľúčom k úspechu tak na úrovní V4 ako aj Európskej únie a NATO," doplnil tímlíder pre zahraničnú politiku SaS Juraj Droba.

Michal Šimečka: Musím oceniť jeho neútočnú politiku a rešpekt k hodnotám férovosti a spravodlivosti pre všetkých ľudí bez rozdielu

"Zastáva jasne proeurópske postoje, kladie dôraz na hodnoty demokracie a potrebu spolupráce krajín EÚ a NATO pri obrane mieru a bezpečia pre našich občanov," vyjadril sa predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na adresu Pavla. Ocenil, že sa postavil klamstvám, populizmu a neuhol pri obhajobe pomoci pre Ukrajinu. "To všetko nás spája. Ako predseda PS musím oceniť aj jeho neútočnú politiku a rešpekt k hodnotám férovosti a spravodlivosti pre všetkých ľudí bez rozdielu," doplnil. Zvolenie generála Pavla je podľa neho dobrou správou nielen pre Českú republiku, ale aj pre Slovensko. "Ide o našu najbližšiu partnerskú krajinu," poukázal. 

Mária Šofranko: Ako sa hovorí, hlas ľudu - hlas Boží

Mária Šofranko na sociálnej sieti zablahoželala budúcemu českému prezidentovi. K Českej republike má blízky vzťah, a preto pozorne sledovala české prezidentské voľby. "Ako sa hovorí, hlas ľudu - hlas Boží. Gratulujem Petrovi Pavlovi k víťazstvu a želám mu veľa správnych rozhodnutí v novej pozícii," dodáva. 

HLAS - sociálna demokracia: Veríme, že aj novozvolený prezident prispeje k ďalšiemu rozvoju intenzívnej spolupráce medzi oboma národmi

HLAS - sociálna demokracia blahoželá Petrovi Pavlovi k zvoleniu za prezidenta Českej republiky. "Česká republika je najbližším partnerom Slovenska, spája nás spoločná minulosť, aktívna spolupráca počas existencie oboch samostatných republík a veríme, že aj novozvolený prezident Petr Pavel prispeje k ďalšiemu rozvoju intenzívnej spolupráce medzi oboma národmi," napísal na sociálnej sieti Peter Pellegrini. 

Boris Kollár: Vo výkone jeho funkcie mu želám veľa rozvahy a dobrých rozhodnutí

Predseda Národnej rady SR zagratuloval Petrovi Pavlovi k volebnému výsledku. "Verím, že aj touto voľbou, ktorú si naši bratia Česi zvolili, sa ešte väčšmi upevnia vzájomne vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou," dodal vo vyhlásení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy