Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novým českým prezidentom bude generál Petr Pavel
Zdielať na

Novým českým prezidentom bude generál Petr Pavel

PRAHA / Novým nástupcom Miloša Zemana na Pražskom hrade sa stane Petr Pavel. Pred jeho protikandidátom Andrejom Babišom (ANO) má náskok, ktorý Babiš prekonať nedokáže. Vo voľbách prekonal hranicu 2,5 milióna hlasov a získal približne 60 percent hlasov. Účasť sa pohybuje okolo 70 percent.

Doterajší prezident Miloš zeman, ktorý bude vo funkcii do 8. marca, dostal v roku 2018 v 2. kole 51,36 percenta hlasov a v roku 2013 54,8 percenta. Volebná účasť bola tento rok 69,87 percenta. Pred piatimi rokmi to bolo 66,6 percenta, v roku 2013 59 percent. 

V prvom kole zvíťazil Pavel so ziskom 35,4 percenta hlasov. Druhého Babiša volilo 34,99 percenta ľudí. Pred 14 dňami sa prvého kola prezidentských volieb zúčastnilo 68,24 percenta voličov. Pred piatimi rokmi vyhral voľby Miloš Zeman nad bývalým predsedom Akadémie vied a súčasným senátorom Jiřím Drahošom. Zeman získal 51,36 percenta hlasov. Druhého kola sa v roku 2018 zúčastnilo 66,6 percenta voličov.

Pavel bude štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky po Václavovi Havlovi, Václavovi Klausovi a Milošovi Zemanovi. Zároveň bude druhou hlavou štátu, ktorú si obyvatelia Česka sami vybrali v priamej voľbe.

Novozvolený prezident Peter Pavol zloží sľub do rúk predsedu Senátu na Hrade 9. marca. Termín inaugurácie oznámila predsedníčka snemovne. "Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová je pripravená podľa § 81 zákona č. 90/ 1995 Z. z. o rokovacom poriadku Poslaneckej snemovne zvolať spoločnú schôdzu oboch parlamentných komôr, na ktorej novozvolený prezident republiky Peter Pavel zloží sľub do rúk predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila," informoval hovorca predsedníčky Martin Churavý.

Pozrite si live vstup reportéra TV JOJ Jakuba Proka priamo spred Pražského hradu

Zablahoželal aj Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes zablahoželal Petrovi Pavlovi k "presvedčivému víťazstvu" v českých prezidentských voľbách. V príspevku na twitteri ocenil Pavlovu podporu Ukrajine a boj proti ruskej agresii. Dodal, že sa teší na osobnú spoluprácu v prospech Ukrajiny, Česka i Európy.

Na novozvoleného prezidenta reagovali aj slovenskí politici. Ich vyjadrenia si môžete pozrieť v článku nižšie

V prezidentských voľbách v Českej republike zvíťazil občiansky kandidát, ktorý reprezentoval hodnoty. Na tlačovej konferencii v sobotu to uviedol premiér Petr Fiala, ktorý výsledok volieb označil za tretiu výraznú volebnú porážku Andreja Babiša a verí, že je to začiatok konca Babišovej politickej kariéry v Česku. Fiala zároveň poznamenal, že koniec Babišovej éry môže byť ešte "dlhý a nepríjemný".

Pavlovi prišla do štábu pogratulovať prezidentka Slovenska Čaputová. Víťazstvo Pavla označila za víťazstvo nádeje, že slušnosť nie je slabosť. "Myslím si, že na svete nie sú dva národy také blízke, ako Česi a Slováci. Práve táto ľudská blízkosť je dôvodom, prečo sa spolu tešíme pri každej veľkej chvíli. A voľba prezidenta a hlavy štátu nesporne tak veľkou chvíľou je," povedala Čaputová. "Ja osobne mám mimoriadnu radosť, že v našom regióne a v Európe pribudne hlava štátu, ktorá ctí demokratické hodnoty a ktorej sila pramení z pokoja," poznamenala.

Druhé kolo prezidentských volieb sme sledovali online. 

Profil nového českého prezidenta:

- Petr Pavel sa narodil 1. novembra 1961 v meste Planá neďaleko Mariánskych Lázní. Vo veku 14 rokov nastúpil na Vojenské gymnázium Jana Žižku z Trocnova v Opave. Po jeho absolvovaní pokračoval v rokoch 1979 až 1983 štúdiom na Vysokej vojenskej škole pozemného vojska vo Vyškove. Ďalšie vojenské a civilné vzdelanie získal na vojenských akadémiách v ČR, v USA a vo Veľkej Británii.

V armáde slúžil pred revolúciou päť rokov vo výsadkovom útvare osobitného určenia. V rokoch 1985 až 1989 bol členom Komunistickej strany Česko-Slovenska (KSČ). Podľa jeho viacerých vyjadrení členstvo vtedy vnímal ako súčasť služby v armáde, ale dnes vie, že to bola chyba.

Po Nežnej revolúcii ďalších desať rokov pôsobil na rôznych funkciách vo vojenskom spravodajstve. V roku 1993 sa zúčastnil misie UNPROFOR v bývalej Juhoslávii. Jeho jednotka, ktorej velil, úspešne oslobodila uprostred chorvátsko-srbského ozbrojeného konfliktu skupinu obkľúčených francúzskych vojakov. Za túto misiu Pavel dostal francúzske najvyššie vojenské vyznamenanie, ako aj najvyššie štátne vyznamenanie - Rád čestnej légie za nevšednú odvahu.

- Prvé skúsenosti vo vojenskej diplomacii získal ako zástupca vojenského a leteckého pridelenca ČR v Belgicku, Holandsku a Luxembursku. O niečo neskôr sa vrátil k špeciálnym silám ako veliteľ, keď pripravoval prvú jednotku Armády Českej republiky (AČR) vyčlenenej do NATO. Po vstupe Českej republiky do NATO a neskôr do Európskej únie zastupoval AČR na veliteľstvách v holandskom Brunssume, v belgickom Monse a vo vojenskom výbore EÚ.

- Vrcholom Pavlovej vojenskej kariéry bolo vymenovanie za náčelníka Generálneho štábu (AČR) v roku 2012. Následne v roku 2015 sa stal vôbec prvým zástupcom východoeurópskej členskej krajiny Aliancie vo funkcii predsedu Vojenského výboru, ktorý je hlavným vojenským poradcom generálneho tajomníka NATO. V roku 2018 odišiel z AČR a je vo výslužbe. Počas svojej vojenskej služby dostal viacero významných českých a zahraničných vyznamenaní.

Počas prvej vlny pandémie koronavírusu v roku 2020 založil zbierku a iniciatívu "Spolu silnější", ktorá pomáhala ľuďom v prvej línii. Neskôr zostavil expertný tím, s ktorým pripravili českej vláde odporúčania v súvislosti s lepším zvládaním krízy. Zapája sa do dobrovoľníckych aktivít, najmä vo vzťahu k zdravotníckemu systému, sociálnej starostlivosti a vzdelávaním na diaľku. Je ženatý a má tri deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy