Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Voľba budúceho českého prezidenta začala na stanovištiach pre ľudí s koronavírusom
Zdielať na

Voľba budúceho českého prezidenta začala na stanovištiach pre ľudí s koronavírusom

Zdroj: TASR

PRAHA / Hlasovanie o tom, či bude novým prezidentom generál Petr Pavel, alebo expremiér Andrej Babiš, sa začalo v stredu, 25. januára, o 8:00. Budúcu hlavu štátu môžu ako prví voliť z auta ľudia v izolácii, ak prídu na stanovište, ktorých je päť v Prahe a po jednom v každom z okresov.

Drive-in stanovištia budú otvorené do 17:00. V prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami hlasovala polovica ľudí v covidovej izolácii za Pavla a štvrtina za Babiša. Bývalý vysoký predstaviteľ českej armády a NATO Petr Pavel získal 180 z 354 platných hlasov, najväčšiu podporu mal v Libereckom kraji. 

Predseda a poslanec hnutia ANO Andrej Babiš dostal 85 hlasov, najlepšie si viedol v Zlínskom kraji. Voliť na drive-in stanovištiach môžu ľudia, ktorí majú od lekára alebo hygienikov potvrdenie, že sú v izolácii pre Covid-19. Preukázať sa môžu aj vierohodným potvrdením o pozitívnom teste na Covid-19, prípadne vyplniť pred hlasovacou komisiou čestné vyhlásenie o izolácii. Ak koronavírusoví voliči na drive-in stanovište nedorazia, môžu hlasovať doma do špeciálnych prenosných volebných schránok, ak o to požiadajú najneskôr vo štvrtok, 26. januára, do 20:00 krajské úrady či pražský magistrát. Túto možnosť budú mať v piatok a v sobotu podobne ako bežní voliči. Vo štvrtok, 26. januára, a v piatok, 27. januára, by mohli hlasovať ľudia v zariadeniach, ktoré boli kvôli koronavírusovej nákaze zatvorené. Pri prvom volebnom kole krajské úrady žiadne takéto zariadenie neevidovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy