Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podnikavá dôchodkyňa roky varila svadobčanom, ale účtovníctvo neviedla. Neoprávnene podnikala osem rokov
Zdielať na

Podnikavá dôchodkyňa roky varila svadobčanom, ale účtovníctvo neviedla. Neoprávnene podnikala osem rokov

SNINA / Bráni sa, že štátny rozpočet o nič neukrátila, keďže s jej službami boli ľudia spokojní. Problémové aktivity dôchodkyne sa odohrávali v Obecnom dome v Belej nad Cirochou. A podľa slov bývalých poslancov aj s požehnaním starostu.

Okresný vyšetrovateľ dôchodkyňu najskôr obvinil zo skresľovania údajov hospodárskej evidencie. Neskôr ale k tomuto obvineniu pribudlo ešte jedno, a to z prečinu neoprávneného podnikania. Prokurátor na ňu v oboch prípadoch podal obžalobu. Podľa polície 70-ročná dôchodkyňa síce mala vydané živnostenské oprávnenie, no problém našli inde.

"Pani neviedla ani žiadnu evidenciu na kontrolu hospodárenia a to aj napriek tomu, že v tomto období pravidelne za odplatu poskytovala služby spojené so zabezpečovaním stravy na rôznych spoločenských a kultúrnych akciách," povedala prešovská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Tie sa mali organizovať v priestoroch Obecného domu. Na súde vypovedal aj starosta obce. Vysvetlil, že priestory si od obce prenajímali svadobčania. Obžalovaná sa bránila, že išlo o ojedinelé aktivity. Koľko ich bolo dovedna, to jasné nie je. Obžalovaná hovorí o maximálne štyroch svadbách ročne, starosta o ôsmich, no bývalí poslanci o desiatkach ročne. Podľa polície dôchodkyňa neoprávnene podnikala osem rokov.

Obžalovaná dôchodkyňa na súde uviedla, že pri oboch skutkoch sa cíti nevinná. Zároveň odmietla vypovedať. Prokurátor teda prečítal jej výpovede z prípravného konania. "Ak by som aj viedla všetky potrebné písomnosti podľa predpisov, nespôsobila som určite nijakú škodu na štátnom rozpočte, práve naopak, po každej akcii mi ľudia ďakovali," vyjadril sa prokurátor Okresnej prokuratúry Humenné.

 Podľa obžaloby dôchodkyňa akcie robila za odplatu. Tým, že neviedla podklady, zmarila možnosť riadneho výpočtu dane. Sudca proces odročil a vypočuje ďalších svedkov. Policajti sa v rámci vyšetrovania prípadu pýtali aj na úrade verejného zdravotníctva a odhalili aj iný závažný problém. "Teraz to až vlastne vyplávalo na povrch, pri kolaudácii chýbalo schválenie prevádzky od hygieny," dodal bývalý poslanec Marek Štutika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy