Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na niektoré samosprávy sa zabudlo. Kúria totiž alternatívnymi spôsobmi
Zdielať na

Na niektoré samosprávy sa zabudlo. Kúria totiž alternatívnymi spôsobmi

MARGECANY / Chceli byť ekonomickí aj ekologickí a niektorí dokonca nemali na výber, no teraz sa na nich zabudlo. Samosprávy, ktoré kúria alternatívnymi spôsobmi, napríklad peletkami, či tuhým palivom, unikli pozornosti vlády. Pri pomoci s energiami na nich nemysleli. Pritom sa to týka približne 500 samospráv, z celkovo takmer troch tisíc miest a obcí na Slovensku. Spomínané peletky im pritom zdraželi až trojnásobne.

"Na nás sa zabudlo. To povedal pán minister hospodárstva," vyslovil sa starosta Margecian Igor Petrik. Zásoba peletiek je pre obec Margecany približne na tri mesiace. Čo bude potom, nevedno, keďže ceny za tento vykurovací materiál rapídne vyrástli. "Dvakrát do roka musíme naviesť tých 20-24 ton. to je spotreba na zimu," povedal vedúci technického úseku obecného úradu Margecany Pavol Hricko. 

V Margecanoch tým vykurujú obecný úrad, priestory zušky aj kultúrny dom. Celkovo je na Slovensku hrubým odhadom alternatívne vykurovaných podľa ZMOSu až približne 7000 budov. Ide o zdravotné strediska, školské priestory, spomínané kultúrne domy či úrady. "Dnes nemáme iba problém s tým, že nevieme kedy reálne pocítime pomoc z hľadiska plynu a elektriny. Ale máme aj problém s tým, že nikto nehovorí o tejto alternatíve, ktorú tiež reálne potrebujeme zakomponovať a samosprávam hodiť záchranné koleso," vysvetlil situáciu riaditeľ ústrednej kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. 

V obci Veľký Lipník na Zamagurí nakupovali pred rokom tonu peletiek za 186 v súčastnosti sa cena pohybuje na úrovni viac ako 700 eur. "Keď si porovnáme 186 a 750, pri našej spotrebe je to skoro 90 ton ročne, ten rozpočet je jednoducho ohrozený. obrovské tisíce investované do vykurovania a bez kompenzácií," uviedol starosta Veľkého Lipníka Peter Labant. Podľa slov Petrika musia všetko nastaviť tak, aby teplo mali, energie vyplatili a všetko ostatné obmedzovali. 

Tento problém sa okrem samospráv týka aj samotných obyvateľov. Tejto téme sme sa venovali už začiatkom decembra, kedy si prežitie vedeli iba ťažko predstaviť obyvatelia krajného východu. Minister Krajniak sľubil pomoc občanom hneď po schválení rozpočtu. "Budeme vedieť predstaviť nejakú pomoc aj pre tých, ktorí kúria tuhým palivom," ozrejmil Krajniak. 

Rozpočet je schválený no o pomoci je zatiaľ ticho. Tak to vidia aj samosprávy. "Celé energie už dostávajú hlavne malé obce na kolená. Mnohé z nich ani nevedia, či dožijú leta. pretože pri takýchto faktúrach si ani v banke nemôžu požičať," dodal Kaliňák. Združenie miest a obcí Slovenska požaduje od vlády odpovede na tri otázky. A to kedy, v akej výške a akým spôsobom bude obciam s alternatívnym spôsobom vykurovania kompenzovať súčasné náklady. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy