Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku meteostanica namerala absolútny slovenský rekord
Zdielať na

Na Slovensku meteostanica namerala absolútny slovenský rekord

26 súvislých dní po sebe a bez mrazu. Takýto rekord v posledných dňoch zaznamenali meteo stanice v Michalovciach, Vysokej nad Uhom a Somotore. Na dolnom Zemplíne je tak zima bez snehu. No a to prináša aj komplikácie.

Stanica na Dolnom Zemplíne namerala absolútny slovenský rekord. Tu už totiž nemrzlo zopár týždňov. "Trvá bezmrazové obdobie už od 30. decembra na niektorých staniciach, ktoré merajú približne od roku 1960," uviedol meteorológ Daniel Cibula. Meteo stanica sa nachádza v súkromnej záhrade. Namerané údaje sa odosielajú do centrály automaticky. Domáci tak o teplotnom extréme vôbec netušili. Miestni obyvatelia reagujú na zimu bez mrazov rôzne, všetko má svoje klady aj zápory.

Najväčší šok zažíva príroda, ktorá sa predčasne prebudila k životu. Bez mrazov sa navyše z pôdy rýchlo vyplavujú živiny. Poľnohospodári tak budú musieť viac hnojiť. "Trápi nás to. Ten mráz je potrebný na to, aby si rastlinky trochu oddýchli cez zimu, aby boli prikryté snehom," vyjadril sa podpredseda Poľnohospodárskeho družstva Pavlovce nad Uhom Michal Mišľan. Zmena počasia nastane už tento týždeň. Na východ dorazí naozajstná zima. Pre rastliny to bude veľký problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy