Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
331. deň na Ukrajine: Rusi oznámili, že dostali pod kontrolu obec Kliščijivka na predmestí Bachmutu
Zdielať na

331. deň na Ukrajine: Rusi oznámili, že dostali pod kontrolu obec Kliščijivka na predmestí Bachmutu

KYJEV / Tlak ruských jednotiek na ukrajinských obrancov v okolí miest Soledar, Avdijivka a Bachmut neustáva. Ruské sily informovali o tom, že dostali pod kontrolu obec Kliščijivka na predmestí Bachmutu. Ukrajinské úrady informovali, že v meste Dnipro zadržali skupinu siedmych ľudí, podozrivých z napomáhania ruskej armáde. Vinia ich z odozvzdávania koordinátov, potrebných pre letecké útoky. V Charkove zase vyšetrovatelia pomocou dronov mapujú vojnové zločiny, ktoré v oblasti napáchala ruská armáda. Za sebou majú už viac ako tritisíc letov.

​Ruské jednotky dobyli dve dediny vrátane Kliščijivky pri Bachmute

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské jednotky dobyli na Ukrajine dve dediny vrátane obce Kliščijivka neďaleko mesta Bachmut, ktoré je už niekoľko mesiacov dejiskom urputných bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou. Dobrovoľníci útočných oddielov Doneckej ľudovej republiky - samozvanej proruskej entity na východe Ukrajiny - prevzali kontrolu nad Kliščijivkou za podpory ruského delostrelectva a letectva. Kliščijivka, ktorá mala pred rozpútaním vojny Ruskom približne 500 obyvateľov, leží juhozápadne od Bachmutu - postup ruských jednotiek tak môže svedčiť o tom, že ruská armáda sa pokúša Bachmut obkľúčiť. Rusko začalo ofenzívu s cieľom zmocniť sa Bachmutu už vlani v auguste. Zatiaľ sa mu ale nepodarilo dosiahnuť rozhodujúci úspech, ale ovládnutie Doneckej oblasti je v súčasnosti hlavným cieľom ruskej armády.

Ruské ministerstvo obrany a súkromná vojenská spoločnosť, známa ako Vagnerova, minulý týždeň deklarovali, že získali kontrolu nad mestečkom Soledar v Doneckej oblasti. Po mesiacoch neúspechov ruskej armády na bojiskách Ukrajiny šlo o prvé hlásenie Moskvy o víťazstve v nejakej operácii. Ukrajina ale trvá na tom, že boje o Soledar, počas ktorých obe strany utrpeli ťažké straty, naďalej pokračujú. Obsadenie tohto malého mesta by zlepšilo pozíciu ruských jednotiek pri ich postupe k neďalekému dopravnému uzlu Bachmut. Ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že oslobodilo aj dedinu Lobkove v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Záporožská a Donecká oblasť sú dva zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré ruský prezident Vladimir Putin v septembri vyhlásil za anektované a za súčasť Ruska. Kremeľ avizoval, že použije všetky dostupné prostriedky, aby z nich vytlačil jednotky ukrajinskej armády.

Prvý humanitárny konvoj OSN dorazil do oblasti blízko Soledaru

Prvý humanitárny konvoj Organizácie Spojených národov dorazil do oblasti neďaleko ukrajinského mesta Soledar, ktoré sa v uplynulých týždňoch stalo dejiskom najtvrdších bojov na východe Ukrajiny. "Naši kolegovia na Ukrajine práve dorazili do vládou kontrolovaných oblastí v blízkosti Soledaru vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Ide o prvý konvoj OSN, ktorý do tejto oblasti prišiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu," povedal v Ženeve hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Jens Laerke. Konvoj zložený z troch nákladných vozidiel vyrazil skoro ráno z mesta Dnipro a bol naložený potravinami, vodou, hygienickými pomôckami a liekmi pre 800 ľudí.

"Nedávne boje v Soledare a jeho okolí zapríčinili rozsiahlu deštrukciu a zanechali tam ľudí, ktorí naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc," dodal hovorca s tým, že pomoc je určená pre civilné obyvateľstvo. OSN dúfa, že do danej oblasti bude schopná vyslať ešte ďalšie humanitárne konvoje. Možnosť prístupu do jednotlivých lokalít je ale potrebné vyhodnocovať na dennej báze. Na otázku, či ďalší konvoj príde aj do samotného vojnou zničeného Soledaru, Laerke odpovedal, že to zostáva nejasné a podmienené vývojom bezpečnostnej situácie priamo v teréne.

Kremeľ tvrdí, že ani západné tanky nezastavia ruský postup na Ukrajine

Západné krajiny podľa tvrdení Kremľa podľahli mylnej predstave, že Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne proti Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa takto vyjadril v deň, keď sa v Nemecku stretli spojenci Kyjeva, aby rokovali o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu. "Vidíme, že západné krajiny lipnú na svojej pomýlenej predstave, že by Ukrajina mohla mať na bojisku úspech," vyhlásil Peskov a tvrdil, že konflikt na Ukrajine sa vyvíja po vzostupnej špirále v prospech Ruska. Peskov tiež varoval, že tanky, ktoré by západní spojenci mohli dodať Ukrajine, na bojisku zavážia len vo veľmi malej miere. Západ by podľa neho nemal preceňovať dôležitosť takýchto dodávok v tom zmysle, že by mohli niečo zmeniť. Dodávky tankov pre ukrajinskú armádu podľa Peskova spôsobia Kyjevu len väčšie problémy, ale nijako neovplyvnia pokrok ruskej strany pri dosahovaní jej cieľov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiada svojich západných spojencov o dodávku ťažkých zbraní.

Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vrátane protivzdušnej obrany

Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane a výzbroj v hodnote jednej miliardy eur. Prioritou má byť protivzdušná obrana. Nemecký minister obrany Boris Pistorius oznámil, že celkový objem nemeckej pomoci sa tým zvýši na 3,3 miliardy eur. Nemecké dodávky pomoci zahŕňajú protiletecké obranné systémy Patriot, samohybné protilietadlový systém Gepard, systém protivzdušnej obrany typu Iris-T SLM a riadené strely. Prioritou dodávok tak má byť protivzdušná obrana. Nový balík pomoci oznámil počas zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Tá sa v piatok, 20. januára, zišla na americkej leteckej základni Ramstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Hlavnou témou rokovaní mala byť ďalšia vojenská pomoc Ukrajine, najmä dodanie bojových tankov Leopard 2. Medzi účastníkmi z približne 50 krajín boli aj ministri obrany USA Lloyd Austin a Ukrajiny Oleksij Reznikov.

Ukrajinci zadržali sedem ľudí podozrivých zo špionáže v Dnepropetrovskej oblasti

Ukrajina oznámila, že zadržala sedem ruských agentov podozrivých zo špionáže. Zadržaní sú podozriví, že ruským jednotkám odovzdali súradnice objektov na uskutočnenie útokov v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny. V tejto oblasti prišli pri nedávnom ruskom raketovom útoku o život desiatky civilistov.
"Zadržaní dali Rusom súradnice zariadení kritickej infraštruktúry. V súčasnosti sa preverujú informácie o možnom zapojení zadržaných do ruského raketového útoku na bytovku v Dnipre zo 14. januára 2023," spresnili vo vyhlásení ukrajinské bezpečnostné zložky. Pri ruskom raketovom útoku na výškovú obytnú budovu v Dnipre zahynulo najmenej 45 civilistov vrátane desiatich detí. Z trosiek bytového domu sa podarilo zachrániť 39 ľudí vrátane šiestich detí. Zranených bolo 79 ľudí, z toho 16 detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy