Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
330. deň na Ukrajine: Porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu, uviedol Medvedev
Zdielať na

330. deň na Ukrajine: Porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu, uviedol Medvedev

BRATISLAVA / Do Kyjeva 19. januára pricestoval predseda Európskej rady Michel. S ukrajinským prezidentom Zelenským rokoval o konkrétnych opatreniach, ktoré posilnia ukrajinskú armádu. Ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajincom prisľúbil Švédi. Dodajú im 50 bojových vozidiel pechoty a protitankové zbrane. Pracujú aj na dodávke delostreleckého systému Archer. Briti pošlú na Ukrajinu stovky laserom navádzaných striel. Novú pomoc oznámili aj Dáni, Estónci, Litovci, Lotyši, či Poliaci. Tí potvrdili, že sú ochotní poslať aj moderné tanky Leopard-2. Poľský premiér vyhlásil, že ak im Nemci, ktorí tanky vyrobili, dodávky rýchlo neodobria, zaobídu sa aj bez ich súhlasu. Berlín s dodaním západných tankov naďalej váha. Najnovšie vyhlásil, že ich pošle vtedy, ak pošlú svoje tanky aj Američania. Na tieto slová reagoval počas videorozhovoru s účastníkmi Svetového ekonomického fóra v Davose aj Volodymyr Zelenskyj.

Medvedev: Porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu

Bývalý ruský prezident, Dmitrij Medvedev, vo štvrtok, 19. januára, varoval Severoatlantickú alianciu (NATO), že porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "Porážka jadrovej veľmoci bežným spôsobom by mohla spustiť nukleárnu vojnu," napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že "jadrové veľmoci vo veľkých konfliktoch, od ktorých závisí ich osud, nikdy neprehrávajú". Medvedev, ktorý zastáva funkciu podpredsedu Rady bezpečnosti Ruskej federácie, tiež uviedol, že predstavitelia NATO a rezortov obrany, ktorí sa majú v piatok stretnúť na nemeckej leteckej základni Ramstein a rokovať o stratégii a podpore pre Ukrajinu, by mali pouvažovať o riskantnosti svojich rozhodnutí.

Rusko a Spojené štáty, ktoré sú najväčšími jadrovými veľmocami na svete, vlastnia až 90 percent z celkového počtu jadrových hlavíc. Reuters dodáva, že posledné slovo pri použití atómových zbraní má v Rusku práve prezident Vladimir Putin. Putin pred časom vyhlásil, že ruská "špeciálna vojenská operácia", ako nazýva inváziu na Ukrajinu, je existenčný boj Ruska s agresívnym Západom. Dodal, že je pripravený použiť všetky dostupné prostriedky, aby ochránil krajinu a jej obyvateľov pred nepriateľmi. Reuters pripomína, že šéf Kremľa od začiatku roka vyslal niekoľko signálov, že Rusko sa z Ukrajiny neplánuje stiahnuť. Vyslal napríklad do Atlantiku fregatu s hypersonickými raketami a vedením vojny poveril priamo náčelníka generálneho štábu. Dodal tiež, že Rusko zintenzívňuje výrobu zbraní.

Federácia amerických vedcov (FAS) zároveň uvádza, že Rusko vlastní 5977 jadrových hlavíc a Spojené štáty 5428. Nasleduje Čína s 350 hlavicami, Francúzsko ich má 290 a Británia 225.

Európsky parlament požaduje potrestanie ruských zločinov na Ukrajine

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok, 19. januára, vyzvali EÚ, aby bolo ruské politické a vojenské vedenie brané na zodpovednosť za zločiny páchané proti Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli. V uznesení, za ktoré zahlasovalo 472 poslancov, 19 bolo proti a 33 sa hlasovania zdržali, sa uvádza, že zverstvá spáchané ruskými silami v Buči, Irpini a mnohých ďalších ukrajinských mestách, odhaľujú brutalitu vojny a podčiarkujú význam koordinovaných medzinárodných opatrení na to, aby boli zodpovedné osoby súdené podľa medzinárodného práva.

Poslanci vyzvali EÚ, aby v úzkej spolupráci s Ukrajinou a medzinárodným spoločenstvom presadzovala vytvorenie osobitného medzinárodného súdu na stíhanie politického a vojenského vedenia Ruska a jeho spojencov. Zákonodarcovia tvrdia, že zriadenie takéhoto súdu by zaplnilo vákuum v medzinárodnom trestnom súdnictve a doplnilo by vyšetrovacie úsilie Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý v súčasnosti nemôže vyšetrovať trestný čin agresie proti Ukrajine. Hoci poslanci skonštatovali, že presné podmienky a zloženie osobitného tribunálu musia byť ešte stanovené, zároveň zdôraznili, že takýto súd musí mať právomoc stíhať nielen ruského prezidenta Vladimira Putina a politické a vojenské vedenie Ruska, ale aj bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho spolupracovníkov v Bielorusku. Zdôraznili tiež, že prípravné práce EÚ na novom súde by sa mali začať okamžite a mali by sa zamerať na budovanie podmienok pre súd v spolupráci s Ukrajinou. 

Kremeľ varoval Západ pred eskaláciou vojny na Ukrajine, ak jej dodá lepšie zbrane 

Kremeľ vo štvrtok, 19. januára, varoval pred eskaláciou vojny na Ukrajine, ak Západ poskytne Kyjevu viac zbraní schopných zasiahnuť územie Ruska. Urobil tak v predvečer stretnutia dôležitých spojencov Kyjeva, ktorí budú v Nemecku rokovať o dodaní účinnejších zbraní pre ukrajinskú armádu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Potenciálne je to veľmi nebezpečné, keďže to celý konflikt posunie na kvalitatívne novú úroveň. A to neveští nič dobré pre globálnu a európsku bezpečnosť," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Peskov to uviedol po tom, čo ruský veľvyslanec v Spojených štátoch, Anatolij Antonov, povedal, že ak bude Ukrajina zbraňami z krajín Západu útočiť na Rusko alebo anektovaný polostrov Krym, Moskva podnikne odvetné opatrenia.

"Malo by byť všetkým jasné, že nezáleží na tom, aké zbrane Američania a NATO pošlú Kyjevu, aj tak ich zničíme. Je nemožné poraziť Rusko," vyhlásil Antonov a dodal, že "rétorika Spojených štátov v súvislosti s Ukrajinou je čoraz agresívnejšia".

Šesť zranených po havárii vrtuľníka prevezú na liečenie do zahraničia

Niektorých pacientov z kyjevského popáleninového oddelenia, ktorí utrpeli zranenia pri stredajšej havárii vrtuľníka v meste Brovary, prevezú na liečenie do zahraničia. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na námestníčku ukrajinského ministra zdravotníctva Irynu Mykyčak.

"Šesť pacientov z popáleninového oddelenia, deti aj dospelých, pripravujeme na ďalšie liečenie v zahraničí. Počas prvých niekoľkých hodín po tragédii aktívne ponúkli pomoc popáleninové oddelenia v Poľsku, Rakúsku, Českej republike a Spojených štátoch," povedala Mykyčak vo vysielaní 24/7. Vysvetlila pritom, že na popáleninové oddelenie do Kyjeva previezli len tých najťažšie zranených pacientov, no ani jeden z nich podľa nej nie je v kritickom alebo život ohrozujúcom stave. 

​Pri havárii vrtuľníka v meste Brovary pri ukrajinskej metropole Kyjev zahynulo 14 ľudí, vrátane jedného dieťaťa a deviatich osôb, ktoré boli na palube vrtuľníka. Medzi obeťami sú aj minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho námestník Jevhen Jenin a štátny tajomník rezortu vnútra Jurij Lubkovyč. V meste Brovary hospitalizovali 25 ľudí a osem z nich previezli na popáleninové oddelenie do Kyjeva.

Británia pošle Ukrajine 600 striel Brimstone

Britský minister obrany, Ben Wallace, o tom informoval po darcovskom stretnutí s niekoľkými svojimi kolegami na vojenskej základni v meste Tapa v Estónsku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Môžem dnes povedať, že pošleme na miesto bojov ďalších 600 rakiet Brimstone, ktoré budú neuveriteľne dôležitou pomocou v tom, aby Ukrajina na bojisku dominovala," povedal Wallace novinárom.

Ide o najnovší sľub Británie, daný len niekoľko dní po tom, čo sa stala vôbec prvou krajinou, ktorá vyhovela naliehavej žiadosti Ukrajiny o západné ťažké tanky. Darcovské stretnutie v Tape iniciovali Wallace a jeho estónsky kolega Hanno Pevkur a prišli naň zástupcovia viacerých spojencov Ukrajiny, vrátane Slovenska. Rozhovory budú pokračovať v piatok na väčšom stretnutí približne 50 krajín, ktoré zvolali Spojené štáty na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku. Rozhovory sa budú sústreďovať na vojenskú pomoc Ukrajine.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy