Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
324. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že dobylo Soledar, ukrajinská armáda to popiera
Zdielať na

324. deň na Ukrajine: Rusko tvrdí, že dobylo Soledar, ukrajinská armáda to popiera

BRATISLAVA / Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda dobyla vo štvrtok večer východoukrajinské mesto Soledar, v ktorom v posledných dňoch prebiehali ťažké boje. Predstaviteľ ukrajinskej armády v piatok poprel, že ruská armáda dobyla Soledar v Doneckej oblasti s tým, že v meste sa stále bojuje. Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) varovala, že Rusko chce vytvoriť armádu pozostávajúcu z dvoch miliónov vojakov. Takisto upozornila, že Moskva by mohla v nasledujúcich dňoch ohlásiť ďalšiu vlnu mobilizácie do bojov na Ukrajine.

Ruská armáda dobyla ukrajinský Soledar, tvrdí ruské ministerstvo obrany

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda dobyla vo štvrtok večer východoukrajinské mesto Soledar, v ktorom v posledných dňoch prebiehali ťažké boje. "Večer 12. januára bolo dokončené oslobodzovanie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie ďalšej úspešnej útočnej operácie (v Doneckej oblasti)," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Zároveň dodalo, že dobytie Soledaru umožní ruskej armáde odrezať zásobovacie trasy do väčšieho mesta Bachmut, a zablokovať a obkľúčiť ukrajinských vojakov, ktorý sa v ňom nachádzajú.

Ukrajinská armáda poprela, že Rusko dobylo Soledar

Predstaviteľ ukrajinskej armády v piatok poprel, že ruská armáda dobyla Soledar v Doneckej oblasti s tým, že v meste sa stále bojuje.  "V Soledare pokračujú ťažké boje. Ukrajinské ozbrojené sily majú v týchto ťažkých podmienkach situáciu pod kontrolou," uviedol hovorca Východnej skupiny ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.  Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda vo štvrtok večer Soledar dobyla. Čerevatyj vyhlásenie ruského rezortu označil za klamstvo.

Ukrajina tvrdí, že Rusko sa chystá vytvoriť dvojmiliónovú armádu

Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) varovala, že Rusko chce vytvoriť armádu pozostávajúcu z dvoch miliónov vojakov. Takisto upozornila, že Moskva by mohla v nasledujúcich dňoch ohlásiť ďalšiu vlnu mobilizácie do bojov na Ukrajine. "Prípravy na ohlásenie ďalšej vlny mobilizácie v Rusku už aktívne prebiehajú," uviedla HUR. Na základe rozsahu mobilizačných opatrení v Rusku sa domnieva, že tamojšia vláda plánuje vytvoriť armádu, ktorá bude mať približne dva milióny vojakov. Pripomenula nedávne zmeny v legislatíve týkajúcej sa mobilizácie a dodala, že výcvik tamojších síl už prebieha.

Zelenskyj navrhol Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok Zelenskyj na sociálnych sieťach. "S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sme hovorili o ďalšej obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a Slovenskom. Pozval som ju, aby sa pripojila k implementácii mierového plánu. Hovorili sme o spoločných medzinárodných podujatiach," napísal Zelenskyj.

Volodin navrhol prísnejšie tresty pre kritikov ruskej armády a bojov na Ukrajine

Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin v piatok navrhol konfiškáciu majetku Rusov, ktorí kritizujú ruskú armádu a "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine.  Volodin, blízky spojenec prezidenta Putina, súčasné tresty v podobe pokút pre kritikov krokov Ruska na Ukrajine nepovažuje za dostatočne prísne. Ruské štátne televízie od začiatku invázie na Ukrajinu zintenzívnili propagandu, ktorá ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine vychvaľuje ako hrdinov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy