Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
322. deň na Ukrajine: Ukrajina môže vojnu vyhrať tento rok, tvrdí poradca ukrajinského prezidenta
Zdielať na

322. deň na Ukrajine: Ukrajina môže vojnu vyhrať tento rok, tvrdí poradca ukrajinského prezidenta

KYJEV / "Ukrajina sa bez našej pomoci ubrániť nedokáže. Musíme jej preto pomôcť." S týmito slovami oznámil dnes, 11. januára, poľský prezident Duda, že Poľsko Ukrajine dodá v rámci medzinárodnej koalície 14 moderných tankov Leopard 2. Stalo sa tak po stretnutí s ukrajinským a litovským prezidentom v Ľvove. Poslať tanky Ukrajincom už plánujú aj Briti. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoľak dnes vyhlásil, že Ukrajina môže vojnu vyhrať ešte tento rok, ak dostane od Západu dostatočnú pomoc.

​Podoľak: Ukrajina môže vojnu vyhrať tento rok, ak Západ posilní dodávky zbraní

Ukrajina bude schopná vojnu s Ruskom vyhrať tento rok, ak západné krajiny posilnia dodávky zbraní, a to najmä raketových systémov dlhého doletu. V stredu to v rozhovore pre agentúru AFP uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. "Jedine rakety s doletom viac ako 100 kilometrov nám umožnia značne urýchliť deokupáciu území," povedal Podoľak s tým, že v takomto prípade by sa vojna skončila najneskôr na jeseň. "Na Rusko nezaútočíme. Vedieme výlučne obrannú vojnu," zdôraznil. Avšak bez rozsiahlych dodávok ťažkých zbraní od západných krajín sa bude vojna pravdepodobne ťahať desaťročia, varoval.

Podľa neho potrebuje Kyjev tiež ťažké tanky, ako napríklad nemecké Leopardy, a delostrelectvo. Poradca prezidenta Volodymyra Zelenského ocenil, že Francúzsko ukrajinským silám prisľúbilo dodať ľahké tanky. Zároveň poznamenal, že "stále chceme dostať 250 až 350 ťažkých tankov". Kyjev taktiež potrebuje viac munície kalibru 155 milimetrov, bojové drony schopné vykonávať útoky na okupovaných územiach a protilietadlové systémy, vrátane nemeckých protilietadlových obrnených vozidiel Cheetah.

Európa a Spojené štáty podľa Podoľaka možno čoskoro urýchlia dodávky zbraní, pretože rozumejú tomu, že sú kľúčové na ukončenie vojny. "Naši partneri pochopili, že presun dostatočného množstva zbraní na Ukrajinu umožní obmedziť túto vojnu na okupované územia," konštatoval.

Nové systémy protilietadlovej obrany, ako americké Patrioty alebo francúzske systémy Crotale, budú čoskoro schopné neutralizovať hrozbu, ktorú predstavujú ruské útoky na ukrajinské energetické zariadenia, "Do jedného mesiaca budeme môcť zavrieť nebo," povedal Podoľak. Ukrajina bude čoskoro schopná zostreliť 95 percent rakiet vypálených Ruskom namiesto súčasných 75 percent, dodal.

USA už vlani dodali Ukrajine systémy s dosahom 80 kilometrov, avšak Kyjev tlačí na Washington, aby poskytol aj taktické rakety dlhšieho doletu ATACMS, ktoré majú dosah okolo 300 kilometrov. Takéto systémy by podľa Podoľaka Ukrajine umožnili "zničiť všetku ruskú vojenskú infraštruktúru na okupovaných územiach vrátane Donbasu."

Ukrajinský vojak pre CNN: Mŕtvych v Soledare už nikto nepočíta

Situácia vo východoukrajinskom meste Soledar je kritická a počet zabitých je teraz taký vysoký, že "mŕtvych nikto nepočíta". Pre portál americkej televízie CNN to povedal ukrajinský vojak bojujúci v Soledare. CNN v správe zverejnenej v stredu z bezpečnostných dôvodov neuviedla jeho totožnosť.

Vojak je príslušníkom 46. leteckej mobilnej brigády, brániacej Soledar, na ktorý masívne útočia ruskí vojaci a žoldnieri z polovojenskej Vagnerovej skupiny. Podľa neho je situácia kritická a ťažká. "Budeme mesto brániť až do konca," uviedol. Ako ďalej povedal, boje v Soledare sú také dynamické, že budovy sa počas dňa dostávajú do rúk raz jednej, potom druhej strany a nie je možné sledovať pribúdajúci počet mŕtvych. "Nikto vám nepovie, koľko je tam mŕtvych a ranených. Pretože to nikto nevie s istotou. Nikto. Pozície sa neustále menia. To, čo bol dnes náš dom, na druhý deň patrí Vagnerovcom," dodal.

Vojak uviedol, že v utorok večer nebolo jasné, akú veľkú časť mesta ovládajú Rusi. "Nikto nevie s určitosťou povedať, kto sa kam premiestnil a kto čo kontroluje. V meste existuje rozsiahla sivá zóna, o ktorej každý tvrdí, že ju obsadil, ale to je len trik," povedal.

Ukrajina stratila v Soledare veľa vojakov, ale ich rady sa stále dopĺňajú, pretože boj o mesto pokračuje, informoval vojak. "Naše jednotky sa obmenili takmer spolovice, viac-menej. Nemáme ani čas zapamätať si navzájom svoje volacie znaky (keď prídu nové posily)," dodal. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok vo večernom príhovore poďakoval vojakom tejto brigády "za ich hrdinstvo, statočnosť a vytrvalosť pri obrane Soledaru".

Rusko zaútočilo na Charkov len niekoľko hodín po návšteve Baerbockovej

Na východoukrajinské mesto Charkov v noci na stredu zaútočili ruské jednotky. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo Charkov navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. O útoku informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Zostaňte v úkrytoch, okupanti opäť ostreľujú," uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Útoky potvrdil aj jeden z reportérov agentúry AFP, ktorý v meste počul niekoľko výbuchov.

Šéfka nemeckého rezortu diplomacie na návšteve v Charkove prisľúbila ďalšiu pomoc pre Ukrajinu zo strany Nemecka vrátane dodávok zbraní, ale aj humanitárneho materiálu, ako sú generátory, palivo či prikrývky. Pomoc z Nemecka by mala byť okrem iného použitá aj na odmínovanie či zabezpečenie satelitného internetového pripojenia Starlink, a to pre civilistov i armádu.

Agentúra AFP pripomína, že Baerbocková sa stala prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Na Ukrajinu prišla iba niekoľko dní po tom, čo nemecká vláda schválila poskytnutie bojových vozidiel pechoty Marder Ukrajine. Kyjev chce od Berlína aj tanky, ten však zatiaľ odmieta vyhovieť tejto požiadavke. O návšteve Baerbockovej v Charkove informovali z bezpečnostných dôvodov až počas jej spiatočnej cesty do Berlína.

Ruská armáda: Boje o ukrajinské mesto Soledar stále prebiehajú

Kruté boje o mesto Soledar na východe Ukrajiny stále prebiehajú, oznámila v stredu ruská armáda. Jej oznam odporuje skoršiemu vyhláseniu ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina, že jej bojovníci už mesto ovládli. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "V meste bojujú útočné oddiely," napísala regulárna ruská armáda v oznámení. Dodala, že jej jednotky blokujú Soledar zo severných a južných častí mesta a že armádne vzdušné sily útočia na "nepriateľské bašty".

Aj Kremeľ predtým v stredu oznámil, že je dôležité neponáhľať sa s vyhlásením ruského víťazstva v ukrajinskom meste Soledar. Moskva to uviedla niekoľko hodín po tom, čo Vagnerova skupina informovala, že dobyla toto mesto blízko strategicky významného Bachmutu. "Neponáhľajme sa tak. Počkajme na oficiálne oznámenia," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kyjev takisto poprel v stredu správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov dobyli Soledar, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas. "Soledar bol, je a bude ukrajinský," uviedol vo vyhlásení odbor ukrajinskej armády pre strategickú komunikáciu. Napísal tiež, že fotografie zverejnené Vagnerovcami, ktoré podľa ruských médií zachytávajú scény v Soledare, boli urobené inde.

Šéf Vagnerovej skupiny a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Jevgenij Prigožin totiž v utorok večer oznámil, že jeho jednotky úplne ovládli Soledar. Dodal, že ukrajinskí vojaci v centre mesta sú obkľúčení a vagnerovci im dali ultimátum, aby sa v utorok do polnoci vzdali.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde. Ruská strana má zrejme záujem ovládnuť aj vstupy do 200 kilometrov dlhých opustených tunelov soľných baní, ktoré vedú pod touto oblasťou. Obe strany sa obávajú, že ich nepriateľ môže použiť na prienik do tyla.

Kanada plánuje darovať Ukrajine systém protivzdušnej obrany NASAMS

Kanada plánuje kúpiť americký systém protivzdušnej obrany v hodnote 406 miliónov kanadských dolárov (280 miliónov eur), aby ho následne mohla darovať Ukrajine. V noci na stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kanadská ministerka obrany Anita Anandová oznámila, že dodávka moderného systému protivzdušnej obrany NASAMS má slúžiť na to, aby sa Ukrajina dokázala brániť voči ruským útokom namiereným na tamojšiu kritickú infraštruktúru. Pozemný systém NASAMS sa osvedčil najmä v boji proti raketovým útokom, náletom a dronom, píše AFP. "Kanada bude i naďalej stáť za ukrajinským ľudom, ktorý bojuje proti ruskej nezákonnej a neospravedlniteľnej agresii," uviedla Anandová v príspevku na Twitteri.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na sociálnej sieti poďakoval Kanade za podporu pri ochrane vzdušnému priestoru. "NASAMS, ktorý nám zaobstarala Kanada, bude silným ochranným štítom pre naše mestá a obyvateľov," dodal. Dodávka systému protivzdušnej obrany je ďalšou položkou, ktorou Kanada pomáha Ukrajine v boji proti ruskej invázii, pripomína AFP. Ottawa už Kyjevu poslala obrnené vozidlá, muníciu, kamery na drony a zimné oblečenie. Systémy protivzdušnej obrany už Ukrajine poslali aj Spojené štáty, Nórsko, Španielsko, Nemecko a Francúzsko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy