Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kvôli počítačovému výpadku boli uzemnené stovky letov
Zdielať na

Kvôli počítačovému výpadku boli uzemnené stovky letov

NEW YORK / Počítačový výpadok v americkom Federálnom leteckom úrade (FAA) v stredu, 11. januára, zastavil všetky lety naprieč Spojenými štátmi. Podľa informácií tlačovej agentúry SITA, úrad nariadil všetkým letom odložiť odlety najmenej do 9:00 hod. východného štandardného času (15:00 hod. stredoeurópskeho času). Aerolínie si problém všimli a k uzemňovaniu tak pristúpili už skôr.

Nariadenie, ktoré viedlo k tisíckam omeškaní a stovkám zrušených letov, úrad odvolal krátko pred 9:00 hod. východného štandardného času (15:00 hod. stredoeurópskeho času). Okolo 10:00 hod. východného štandardného času (16:00 hod. stredoeurópskeho času) bolo omeškaných takmer 5 000 letov a takmer 900 letov spoločnosti zrušili. Uzemnenie sa týkalo osobných aj nákladných letov. Zdravotnícke lety ale povolenie dostať mohli. Výpadok sa netýkal vojenských operácií a mobility.

Spoločnosť Cirium, venujúca sa letovým dátam, uvádza, že v stredu malo v USA vzlietnuť viac ako 21 tisíc letov, z nich väčšina domácich. Zhruba 1 840 medzinárodných letov je naplánovaných na príchod do Spojených štátov.

Čo je príčinou výpadku úrady zatiaľ nevedia. FAA uviedol, že pracuje na obnovení svojho systému upozornení pre vzdušné misie, ktorý uvádza potenciálne nepriaznivé vplyvy na lety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy