Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
3 lavíny v priebehu jedného dňa: Strhli so sebou viacero lyžiarov
Zdielať na

3 lavíny v priebehu jedného dňa: Strhli so sebou viacero lyžiarov

TATRY / V Nízkych Tatrách spadli v stredu, 11. januára, dve lavíny, ktoré strhli dvoch lyžiarov. Jeden z nich vyviazol so zraneniami, druhý bez zranení. Tretiu lavínu odtrhli Slováci v Západných Tatrách. Horskí záchranári o tom informujú na oficiálnej webovej stránke.

V stredu v dopoludňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z Nízkych Tatier. "V centrálnom žľabe Chopku došlo k pádu lavíny, ktorá strhla 36-ročného lyžiara poľskej národnosti. Na miesto udalosti boli okamžite vyslaní záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry aj s lavínovými psami," informovala HZS na svojej oficiálnej webovej stránke. O súčinnosť boli zároveň požiadaní aj leteckí záchranári. "Lyžiar si stihol aktivovať lavínový batoh, po páde sa nachádzal v čele lavíny čiastočne zasypaný. Druhý lyžiar, ktorý išiel za ním, zlyžoval bezpečne k nemu a do príchodu horských záchranárov zahájil kamarátsku pomoc na lavíništi," doplnila HZS.

V Meteorologickom žľabe potom spadla druhá lavína, ktorá strhla ďalšieho lyžiara. Lavína zastavila v blízkosti prvého, čiastočne zasypaného, muža. Druhému lavínou zasiahnutému lyžiarovi sa našťastie nič nestalo. "Záchranári HZS po príchode na miesto udalosti pokračovali v poskytovaní pomoci a po vyhrabaní poskytli lyžiarovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť," informovali záchranári. Následne bol muž letecky evakuovaný z terénu. Lyžiara transportovali do nemocničného zariadenia s podozrením na poranenia hlavy, lopatky a panvy.

Tretiu lavínu odtrhli dvaja Slováci. Dosková lavína v Západných Tatrách spadla v Madajovom žľabe. Obaja si po jej odtrhnutí aktivovali lavínový batoh a zostali tak na jej povrchu. V okamihu pádu lavíny sa v lokalite nachádzala horská skupina príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia, ktorá mužom prišla na pomoc.

Ako pre TASR priblížil hovorca Síl pre špeciálne operácie Mário Pažický, vojaci boli pri dvojici strhnutých skialpinistov do piatich minút. Pád približne 150 metrov dlhej lavíny spozorovali počas špecifického výcviku vo vysokohorskom teréne. Postihnutým pomohli z bezprostrednej lavínovej zóny do bezpečia a privolali horských záchranárov. Skialpinistom poskytli prvú pomoc, ošetrili vykĺbené rameno, zateplili ich a vytýčili pristávaciu plochu. "Operácia bola úspešná aj vďaka zodpovednosti skialpinistov. Tí mali so sebou lavínové batohy a včas ich aktivovali," zhodnotil Pažický. Horskí záchranári spoločne s posádkou leteckých záchranárov pacienta naložili na palubu vrtuľníka a letecky transportovali do nemocničného zariadenia.

HZS informuje, že v Tatrách prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Hlavným lavínovým problémom je nový sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s tvrdou podkladovou vrstvou starého snehu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy