Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
321. deň na Ukrajine: Mimoriadne početné sily nasadili Rusi v okolí mesta Bachmut, Avdijivka a Lyman
Zdielať na

321. deň na Ukrajine: Mimoriadne početné sily nasadili Rusi v okolí mesta Bachmut, Avdijivka a Lyman

Zdroj: SITA

KYJEV / Ruská armáda podľa ukrajinského generálneho štábu pokračuje v mohutnej ofenzíve, ktorej cieľom je obsadiť zvyšok Doneckej oblasti. Mimoriadne početné sily nasadili Rusi najmä v okolí mesta Bachmut, Avdijivka a Lyman. Najtvrdšie boje zúria už niekoľko dní o mestečko Soledar. Situácia v ňom sa podľa správ z frontu neustále mení.

​NATO a EÚ musia posilniť spoluprácu a podporu Ukrajiny

Severoatlantická aliancia a Európska únia musia s ohľadom na ohrozenie predstavované Ruskom ďalej posilniť svoju spoluprácu. Spojenci musia tiež viac podporovať Ukrajinu. Po dnešnom podpise spoločného vyhlásenia oboch organizácií to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že EÚ bude vyvíjať na Rusko tlak prostredníctvom sankcií tak dlho, ako to bude potrebné.

Lídri oboch blokov dnes podpísali historicky tretiu spoločnú deklaráciu, v ktorej potvrdili podporu Ukrajiny a vyzvali Rusko na ukončenie vojny a stiahnutie vojsk z napadnutej krajiny. Konštatovali, že euroatlantická bezpečnosť čelí najväčšiemu ohrozeniu za niekoľko desaťročí. Zároveň sa prihlásili k posilňovaniu spolupráce aliancie a únie.

"Sme pripravení posunúť spoluprácu NATO a EÚ na ďalšiu úroveň," vyhlásil Stoltenberg po podpise dokumentu, ktorého prijatie sa proti pôvodnému plánu zdržalo o niekoľko mesiacov. Obe organizácie by podľa vyhlásenia chceli spoločne lepšie čeliť napríklad kybernetickým a hybridným hrozbám či dezinformáciám, chrániť kritickú infraštruktúru alebo posilňovať obranný výskum a vývoj.

Veliteľom ruských pozemných síl sa podľa médií stal kritizovaný Lapin

Náčelníkom hlavného štábu ruských pozemných síl sa stal generálplukovník Alexander Lapin, informovali dnes ruské médiá. Kremeľ zatiaľ jeho povýšenie nepotvrdil ani nevyvrátil. Stúpenci ruskej vojenskej agresie na Ukrajine Lapina vinia z chýb počas invázie do susednej krajiny, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Lapin bol veliteľom Centrálneho vojenského okruhu a podieľal sa aj na invázii na Ukrajinu. Vlani v lete ho prezident Vladimir Putin vyznamenal titulom Hrdina Ruska "za odvahu a hrdinstvo". Čím presne sa generálplukovník vo vojne proti Ukrajine vyznamenal, ruské úrady nespresnili, podotkla dnes stanica BBC.

​Rusko vedie tri veľké ofenzívy v snahe obsadiť celú Doneckú oblasť

Rusko vykonáva veľké ofenzívy v troch častiach východnej Ukrajiny a sústredí svoje úsilie na obsadenie celej Doneckej oblasti. Uviedol to dnes generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa neho sa to týka územia pri Bachmute, Avdijivke a Lymanovi, všetky sa nachádzajú vo východnej časti Doneckej oblasti. Britské ministerstvo obrany v pravidelnej rannej správe, ktorá sa odvoláva na informácie spravodajských služieb, hovorí o tom, že ruské sily a žoldnieri z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny pravdepodobne ovládajú väčšinu obývaných častí Soledaru, o ktorý obe strany zvádzajú prudké boje.

Kremeľ tvrdí, že Ukrajina reagovala na dočasné prímerie cynicky

Kremeľ v utorok vyhlásil, že Ukrajina a jej západní spojenci reagovali cynicky na 36-hodinové jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v čase pravoslávnych Vianoc. "Stretli sme sa s cynickou reakciou zo strany Kyjeva a viacerých západných lídrov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. The Guardian pripomenul, že Kyjev dočasné prímerie vyhlásené Ruskom odmietol s tým, že žiadne prímerie nenastane dovtedy, kým Putin svojim inváznym silám nenariadi stiahnuť sa z Ukrajiny.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy