Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
316. deň na Ukrajine: V dôsledku bojov je zničených už vyše 60 percent Bachmutu
Zdielať na

316. deň na Ukrajine: V dôsledku bojov je zničených už vyše 60 percent Bachmutu

KYJEV / Ruský prezident Vladimir Putin počúvol slová patriarchu Kirilla a nariadil na Ukrajine prímerie počas pravoslávnych Vianoc. Boje o Bachmut ležiaci na frontovej línii ale prebiehajú už niekoľko mesiacov a toto priemyselné mesto sa tak stalo symbolom ukrajinského odporu, keďže sa mu stále darí odolávať ničivým ruským útokom. Tie ho už ale zničili na 60 percent. A Putin je ochotný rokovať, iba ak sa Kyjev zmieri s okupáciou ukrajinských území.

​Patriarcha Kirill vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vo štvrtok, 5. januára, vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávnych Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok. "Ja, Kirill, patriarcha moskovský a celej Rusi, sa obraciam na všetky strany tohto zničujúceho konfliktu s výzvou na zastavenie bojov a vianočné prímerie od 6. januára 12-tej hodiny do 7. januára polnoci, aby sa pravoslávni veriaci mohli zúčastniť na bohoslužbách na (pravoslávny) Štedrý večer a na Sviatok Narodenia Pána," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webstránke Moskovského patriarchátu. Patriarcha Kirill (76) je dôležitým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne na Ukrajine. Udelil požehnanie ruským inváznym silám a počas trvania invázie, ktorá sa začala vlani vo februári a počas bohoslužieb prezentoval protizápadné a protiukrajinské postoje

Putin poslúchol patriarchu a nariadil na Ukrajine prímerie počas 6. a 7. januára

​Ukrajinská armáda odmieta tvrdenia Moskvy, že za útok v Makijivke mohli mobily

"Používanie mobilných telefónov nebolo podľa ukrajinskej armády hlavným dôvodom, pre ktorý sa jej podarilo na Nový rok lokalizovať a zaútočiť na základňu čerstvo odvedených ruských vojakov v meste v Makijivka v Doneckej oblasti," povedal hovorca východného velenia ukrajinskej armády Serhij Červatko. Odmietol tak tvrdenia Moskvy, ktorá vinu za tento útok s vysokým počtom obetí pripísala práve vojakom používajúcim mobily. "Samozrejme, že používanie telefónov s geolokáciou je chybou. Verzia Moskvy o takejto príčine útoku ale pôsobí jednoznačne trochu smiešne," dodal. Ruské ministerstvo obrany označilo v noci na stredu, 4. januára, za hlavnú príčinu útoku to, že ruskí vojaci napriek zákazu používali mobily. Podľa neho práve táto skutočnosť umožnila Ukrajine zistiť súradnice polohy vojakov.

Ukrajina sa v pondelok, 2. januára, prihlásila k zodpovednosti za útok, ktorý v Makijivke zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre zmobilizovaných ruských vojakov. Kyjev najprv tvrdil, že pri útoku zahynulo okolo 400 ruských vojakov. Neskôr ale informoval, že počet mŕtvych ešte overuje. Moskva priznala, že pri útoku zahynul pomerne vysoký počet ruských vojakov, uvádza ale omnoho nižšie údaje ako Kyjev. Najskôr informovala, že útok si vyžiadal 63 obetí, následne bilanciu zvýšila na 89 mŕtvych. Červatko uviedol, že samotná Moskva spravila chybu tým, že do takto rozsiahleho komplexu nevhodného na úkryt v prípade nebezpečenstva umiestnila veľký počet nedávno zmobilizovaných, a teda slabo vycvičených a nedostatočne skoordinovaných vojakov.

V dôsledku bojov je zničených už vyše 60 percent Bachmutu

"Mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré sa pokúšajú dobyť ruskí vojaci, je v dôsledku prebiehajúcich bojov zničené už na viac ako 60 percent," uviedol ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Kyrylenko aj ukrajinská polícia taktiež informovali, že v stredu, 4. januára, skoro ráno zahynuli pri ruskom ostreľovaní dvaja civilisti, konkrétne dve staršie ženy. "Nepriateľ zlyháva pri všetkých pokusoch vstúpiť do mesta. Akokoľvek sa im podarilo postúpiť, boli zatlačení naspäť na predošlé pozície, za hranice mesta," povedal Kyrylenko. Dodal, že ruské sily sú teraz v rovinatej spustošenej oblasti, čo tiež prispieva k ich obrovským početným stratám.

Boje o Bachmut ležiaci na frontovej línii prebiehajú už niekoľko mesiacov. Toto priemyselné mesto sa tak stalo symbolom ukrajinského odporu, keďže sa mu stále darí odolávať ničivým ruským útokom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj venoval vo svojom nedávnom prejave v americkom Kongrese situácii v Bachmute šesť z celkových 25 minút. "Minulý rok žilo v Bachmute 70-tisíc ľudí. Teraz tam ostáva len hŕstka civilistov. Každý centimeter zeme je nasiaknutý krvou, každú hodinu zaznieva hrmot zbraní," povedal.

Putin je ochotný rokovať, ak sa Kyjev zmieri s okupáciou ukrajinských území

Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený serióznemu dialógu s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu vlastných území Ruskom. "Putin znova potvrdil otvorenosť, čo sa týka seriózneho dialógu za podmienky, že kyjevskí predstavitelia splnia dobre známe a opakované požiadavky týkajúce sa uznania nových územných skutočností," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa. Ruské sily okupujú rozsiahle oblasti východnej a južnej Ukrajiny. Putin v rozpore s medzinárodným právom anektoval štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú – v septembri po fingovaných referendách o ich pričlenení k Rusku. Žiadne z týchto území pritom Kremeľ plne nekontroluje a ukrajinská armáda už časť okupovaných území oslobodila.
Anexia štyroch ukrajinských oblastí Ruskom predstavovala najväčšie násilné prevzatie územia v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy