Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
315. deň na Ukrajine: Pri novoročnom útoku ukrajinských síl v Makiivke zomrelo až 89 vojakov
Zdielať na

315. deň na Ukrajine: Pri novoročnom útoku ukrajinských síl v Makiivke zomrelo až 89 vojakov

KYJEV / Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri novoročnom útoku ukrajinských síl v Makiivke zomrelo až 89 vojakov. Doteraz ale ruské zdroje uvádzali 63 obetí. Podľa Moskvy vojaci používali mobilné telefóny, čo umožnilo Ukrajincom, aby ich lokalizovali. Rusko za jeden zo svojich úspechov vyhlasuje zničenie alebo poškodenie tridsiatich piatich amerických raketometov HIMARS, pričom Kyjev ich dostal iba 20. Moskva zároveň tvrdí, že v snahe ochrániť krajinu pred vonkajšími hrozbami v stredu, 4. januára, nasadila fregatu s hypersonickýcmi strelami Zirkon, ktoré dokážu prekonať protivzdušnú obranu. Volodymyr Zelenskyj počíta so silnejúcimi ruskými útokmi a žiada zahraničie o posilnenie spolupráce.

Počet vojakov, ktorí zahynuli pri útoku na Makijivku, vzrástol na 89 Moskva

Na 89 vzrástol počet ruských vojakov, ktorí zahynuli pri ukrajinskom útoku na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka na východe Ukrajiny zo soboty na novoročnú nedeľu. Oznámilo to v noci na stredu ruské ministerstvo obrany. "Počet našich kolegov, ktorí zahynuli, vzrástol na 89," uviedol vo videoodkaze generálporučík Sergej Sevriukov. Dodal, že počet obetí sa zvýšil po tom, čo bolo pod troskami nájdených viac tiel.

"Je už očividné, že hlavnou príčinou toho, čo sa stalo, bolo zapnutie a hromadné používanie mobilných telefónov personálom v zóne dosahu zbraní nepriateľa," uviedol Sevriukov s tým, že ruskí vojaci mobilné telefóny používali aj napriek zákazu. "Tento faktor umožnil nepriateľovi vystopovať a určiť súradnice polohy vojakov pre podniknutie útoku," povedal Sevriukov.

Rusi údajne odcudzili väčšinu z umeleckej zbierky múzea v Chersone

Ruské sily údajne odcudzili väčšinu umeleckých diel z múzea v ukrajinskom meste Cherson. Má ísť približne o 80 percent zbierky Chersonského regionálneho múzea umenia, čo predstavuje viac ako 10 000 umeleckých diel. Podľa zmieneného servera boli diela presunuté na ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom a jedinou metropolou niektorej z oblastí Ukrajiny, ktorú už v marci — krátko po začiatku invázie — obsadili ruské okupačné sily. Ukrajinská armáda po protiofenzíve a systematickom ostreľovaní ruských zásobovacích trás opätovne obsadila Cherson 11. novembra. Ruské jednotky sa z mesta už predtým stiahli na druhý breh rieky Dneper, avšak v útokoch na Cherson naďalej pokračujú.

V kyjevskom metre sa na Silvestra ukrývalo 5 200 ľudí

Kyjevské metro využilo v roku 2022 približne 160 miliónov cestujúcich, čo je výrazný pokles v porovnaní s 319 miliónmi pasažierov z predvlaňajšieho roka.  Zhruba 5 200 ľudí podľa informácií magistrátu využilo počas silvestrovskej noci stanice kyjevského metra ako úkryt pred ruskými útokmi. "Na Silvestra, počas náletu, využilo stanice metra ako úkryt približne 5200 ľudí vrátane takmer 400 detí," uviedla samospráva v príspevku na sociálnej sieti. Sieť staníc metra poskytuje ľuďom nonstop útočisko a najnutnejšie služby, ako sú pitná voda, sociálne zariadenia či možnosť nabíjania mobilov a ďalších zariadení. Kyjevský magistrát zároveň opäť apeloval na obyvateľov, aby na seba dávali pozor a aby sa počas leteckých poplachov vždy uchýlili do krytov.

Zelenskyj varoval pred novou ruskou ofenzívou na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v videopríhovore zopakoval varovanie, že Rusko plánuje spustiť novú rozsiahlu ofenzívu na Ukrajine. Zelenskyj konštatoval, že niet pochybností o tom, že súčasní predstavitelia Ruska využijú "všetko, čo im zostalo" a všetok ľudský potenciál, ktorý majú k dispozícii, na to, aby sa pokúsili zvrátiť vývoj vojny a prinajmenšom oddialili svoju porážku. "Tento scenár Ruska musíme prekaziť. Pripravujeme sa na to. Teroristi musia prehrať. Akýkoľvek ich pokus o novú ofenzívu musí zlyhať," zdôraznil Zelenskyj. V pondelok Zelenskyj varoval, že Rusko plánuje rozšíriť útoky bezpilotnými lietadlami vyrobenými v Iráne, aby vyčerpalo Ukrajinu. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v decembri v rozhovore pre britský magazín The Economist povedal, že Rusko by mohlo podniknúť druhý pokus o dobytie Kyjeva. Podľa neho sa nepriateľ aktívne pripravuje na novú ofenzívu, zhromažďuje personál a zbrane. Zalužnyj vyslovil predpoklad, že ďalšia fáza vojny sa začne najneskôr koncom januára.

Putin vyslal do medzinárodných vôd fregatu vyzbrojenú hypersonickými strelami

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyslal fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon) na cvičenia do Atlantického a Indického oceánu i Stredozemného mora. Putin to oznámil vo videorozhovore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a kapitánom lode Igorom Krochmalom. "Tentokrát je táto loď vybavená najnovším hypersonickým raketovým systémom 'Zirkón', ktorý nemá obdoby," povedal Putin. Dodal, že členom posádky želá úspechy "v ich službe pre dobro vlasti". Podľa ruského prezidenta umožnia takéto účinné zbrane spoľahlivú ochranu Ruska a jeho národných záujmov pred možnými vonkajšími hrozbami, napísali ruské médiá. Hypersonické rakety Zirkón dokážu podľa Šojgua prekonať akýkoľvek systém protiraketovej obrany. Spresnil, že tieto strely letia deväťkrát rýchlejšie ako zvuk a majú dosah vyše 1 000 kilometrov. Rusko, Čína a USA sa v súčasnosti pretekajú vo vývoji hypersonických zbraní, ktoré vďaka svojej rýchlosti a manévrovateľnosti dávajú útočiacim silám značnú výhodu nad protivníkom, vysvetľuje Reuters. Cieľ hypersonickej rakety je pre protivzdušnú obranu oveľa ťažšie vypočítať ako v prípade medzikontinentálnych balistických striel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy