Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mladíka obvineného z vraždy v Michalovciach vzali do väzby
Zdielať na

Mladíka obvineného z vraždy v Michalovciach vzali do väzby

KOŠICE / Osemnásťročného Valentína H., ktorý je obvinený z vraždy v Michalovciach, vzali do väzby. Vo štvrtok, 5. januára o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa súdu Anna Pančurová, rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Krajský súd v Košiciach.

​Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Košice podal návrh na väzobné stíhanie 18-ročného V. H., ktorý je obvinený z vraždy v Michalovciach. Stotožnil sa tak s podnetom policajného vyšetrovateľa. Okrem útekovej však navrhoval aj preventívnu väzbu.

Podozrivý sa pokúsil o útek 

Za podstatný dôvod takzvanej útekovej väzby považuje prokurátor to, že muž sa po spáchaní skutku snažil ujsť do Česka. Poukazuje aj na hrozbu vysokého trestu. "Pokiaľ ide o dôvody takzvanej preventívnej väzby, obvinený sa skutku dopustil mimoriadne brutálnym, surovým a zavrhnutiahodným spôsobom, čo umocňuje obavu z jeho nekontrolovateľného a mimoriadne agresívneho správania, najmä po požití alkoholických nápojov," dodala.

Janová pripomenula, že obvinený je nezamestnaný, bez akéhokoľvek príjmu a nevlastní žiaden majetok. "Reálne teda existuje dôvodná obava, že páchaním trestnej činnosti by si aj v budúcnosti zabezpečoval finančné prostriedky na svoje živobytie," vysvetlila. Z doterajšieho vyšetrovania zároveň vyplýva, že pred vraždou konzumoval alkoholické nápoje a prenasledoval aj inú ženu, ktorej sa však podarilo ukryť. 

Motív brutálnej vraždy Michalovčanky stále nie sú známe. Podľa doterajších informácií má ísť o finančné obohatenie. Polícia nechcela konkretizovať odcudzenú čiastku.  Policajný prezident Štefan Hamran potvrdil, že obeť a páchateľ sa pred skutkom nepoznali. "Boli zaistené rôzne dôkazy, ktoré sú kľúčové," povedal. 

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie 

"Dnes vyšetrovateľ polície vzniesol obvinenie. Osoba, ktorá je podozrivá z útoku bola zadržaná. Momentálne nemôžeme poskytovať žiadne detaily. Vyšetrovateľ má k dispozícii mnohé dôkazy, na základe ktorých je jasné, že to spáchala konkrétna osoba," povedal Hamran. 

Podozrivý bol zadržaný vo vlaku v Žiline 

"Hliadka železničnej polície si všimla na vlakovej stanici muža, ktorý čakal na vlak. V tej dobe ešte nevedeli, že ide o podozrivého. Neskôr prišli na to, že osoba zodpovedná opisu hľadaného muža. Polícia sa zmobilizovala a pripravili sme si miesto, kde by sme mohli zadržať podozrivého. Celá akcia bola riskantná, pretože sme nevedeli, či nebude mať pri sebe zbraň. Konkrétnu informáciu sme mali v stanici vo Vrútkach. Zákrok prebehol v Žiline," uviedol Hamran. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy