Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ďalších 15 študentov ohlásilo sexuálne zneužívanie na katolíckej škole
Zdielať na

Ďalších 15 študentov ohlásilo sexuálne zneužívanie na katolíckej škole

Zdroj: bild.de

Dvaja jezuitskí učitelia sexuálne zneužívali deti na prestížnom katolíckom gymnáziu... nevylučuje sa, že najavo vyjdú ďalšie prípady.

Súkromné Canisiovo gymnázium v Berlíne (Canisius-Kolleg Berlin) nedávno priznalo, že na jeho pôde sa v 70. a 80. rokoch dvaja už bývalí jezuitskí učitelia dopúšťali sexuálneho zneužívania žiakov. Vo svojom konaní pokračovali aj po preložení na ďalšie inštitúcie v Nemecku, no tiež v Mexiku, Čile a Španielsku.

Zneužitie nedávno oznámilo škole sedem obetí, v dôsledku čoho riaditeľ Klaus Mertes poslal v januári listy 500 absolventom. Počet prípadov sa odvtedy zvýšil na 22 a nemecký provinciál Spoločnosti Ježišovej (jezuitov) Stefan Dartmann dnes nevylúčil, že vyjdú najavo ďalšie.

canisius.de

Provinciál i riaditeľ školy kritizovali výlučne interný postup jezuitského rádu pri preverovaní prípadov v minulosti s tým, že dnes už o svojich zisteniach informujú aj políciu a prokuratúru. Dartmann sa za dlhoročné mlčanie v mene rádu ospravedlnil obetiam, rodičom i učiteľom. "Prosím o ospravedlnenie za to, čo zodpovední rádu vtedy zanedbali," povedal.

Vyšetrovacia správa by mala byť hotová do polovice februára. Jezuitský rád poveril vyšetrovaním dlhoročnú riaditeľku organizácie pre ochranu detí Innocence in Danger (Ohrozená nevinnosť) Ursulu Raueovú.

morgenpost.de/ilustračné

Obvinenia preveruje aj berlínska prokuratúra, podľa ktorej zatiaľ v prípade nikto nepodal trestné oznámenie. "Veľa však nasvedčuje tomu, že tieto skutky sú premlčané," povedal hovorca prokuratúry, podľa ktorého sa to týka aj prípadných žalôb voči jezuitskému rádu z marenia výkonu spravodlivosti či zanedbania poskytnutia pomoci.

Na rozdiel od USA a Írska v Nemecku doposiaľ nezaznamenali rozsiahlejší škandál sexuálneho zneužívania spojený s katolíckou cirkvou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy