Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sex učiteľov so žiakmi v katolíckej škole!
Zdielať na
Zahraničie

Sex učiteľov so žiakmi v katolíckej škole!

Zdroj: timeanddate.com

Na renomovanej katolíckej škole roky učitelia zneužívali žiakov

Informoval o tom včera riaditeľ súkromnej katolíckej školy Canisius Kolleg so sídlom v Berlíne, ktorú absolvovalo mnoho nemeckých politikov, podnikateľov a vedcov.

Zneužitie nedávno oznámilo škole sedem obetí, ktoré na Canisius Kolleg študovali v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Páchateľmi mali byť dvaja už bývalí učitelia a členovia Jezuitského rádu.

Všetky obete boli chlapci väčšinou vo veku okolo 13 rokov, v súčasnosti sú to už prevažne štyridsiatnici. Zatiaľ nie je jasné, či plánujú podať trestné oznámenie.

Vedenie školy sa obáva, že skutočný rozsah zneužívania mohol byť podstatne väčší. V snahe o vyšetrenie prípadu riaditeľ rozposlal listy asi 500 bývalým absolventom.

List má okrem ospravedlnenia povzbudiť ďalšie prípadné obete, aby sa prihlásili. Niektorí z oslovených absolventov už aj zareagovali a kontaktovali vo veci školu.

"Som hlboko šokovaný a zahanbený týmito hroznými útokmi, ktoré neboli len izolovanými incidentmi, ale diali sa systematicky a v priebehu niekoľkých rokov," uvádza sa v liste.

Dvojica jezuitských pedagógov pôsobila na škole osem rokov až do konca 80. rokov. Podľa riaditeľa leží zodpovednosť aj na pleciach školy, ktorá prípady zneužívania neriešila. Do konca 70. rokov bol Canisius Kolleg výlučne chlapčenskou školou.

Na rozdiel od USA a Írska v Nemecku doposiaľ nezaznamenali rozsiahlejší škandál sexuálneho zneužívania spojený s katolíckou cirkvou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy