Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vojna poznačila Ukrajinu aj na miestach, kam zatiaľ ruské rakety nedoleteli. Niektoré časti sú bez elektriny
Zdielať na

Vojna poznačila Ukrajinu aj na miestach, kam zatiaľ ruské rakety nedoleteli. Niektoré časti sú bez elektriny

UŽHOROD / Niektorých od seba delí len pár stromov a jedna ulica, no napriek tomu sa tesne za pomyselnou čiarou ocitá štáb TV JOJ v úplne inom svete. 10 mesiacov vojny Ukrajinu poznačilo a aj na miestach, kam zatiaľ ruské rakety nedoleteli, nemajú elektrinu. Regály v obchodoch so svietidlami sú prázdne a sviečky sa stali nedostupným artiklom. Cez slovensko-ukrajinské hraničné priechody bolo počas tohto roka na Ukrajinu odoslaných už viac ako 38-tisíc ton humanitárnej pomoci.

Cez východnú hranicu pravidelne smerovala do vojnou skúšanej krajiny humanitárna pomoc - dodávky a veľké kamióny. Celkovo viac ako 38-tisíc ton. Len pre predstavu - bolo by to 2 000 plne naložených kamiónov.

Najviac ju potrebovali ľudia v ostreľovaných oblastiach na východe Ukrajiny, no ľahké to nemajú ani tesne za našou hranicou. Zakarpatsko totiž patrí medzi päť oblastí, kde je situácia s elektrinou najhoršia. Hoci tam za posledné mesiace ruské rakety nedoleteli. "Situácia v Zakarpatsku je zlá, máme svetlo možno dve hodiny ráno a dve hodiny večer," povedal šéfredaktor novín Gazeta Rio Peter Hois.

Ukrajinci hovoria, že v obchodoch so sviečkami sú prázdne regály a ceny svietidiel vyleteli poriadne vysoko. Tma ich obmedzuje aj v zamestnaní. "Som novinár a nemôžem pracovať, pretože pracujeme online, musíme sa adaptovať do toho času, napríklad včera sme tlačili noviny, tak museli sme museli za tie 2 hodiny, čo bolo svetlo urobiť všetko," dodáva Peter Hois. 

"Večer skôr chodíme spať, no ale menej roboty stíhame spraviť, lebo dosť dlho nie je svetlo, vlastne už poobede je tma," informuje sestra Marieta. Pomoc do Zakarpatska mierila aj počas posledných dní v roku. Zo Slovenska priviezli sviečky, ktoré sa vyzbierali počas zbierok pravoslávnej eparchie v Michalovciach, ale svietidlá, baterky či zemiaky. Časť pomoci vyložili v tomto domove na polceste v Užhorode.

"Vyzvali by sem aj všetkých dobrých ľudí, ktorí chcú pomôcť, môžu priniesť sviečky, staré, obhorené na tom nezáleží," dodáva poradca premiéra pre regionálny rozvoj Rastislav Jílek. Sestra Marieta hovorí, že sa modlia za ukončenie vojny, aby to všetko čo najskôr skončilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy