Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
285. deň na Ukrajine: Putin po októbrovom výbuchu navštívil Kerčský most
Zdielať na

285. deň na Ukrajine: Putin po októbrovom výbuchu navštívil Kerčský most

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok navštívil Kerčský most spájajúci pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym. Most 8. októbra značne poškodil výbuch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ako vyplýva zo záberov ruskej štátnej televízie, Putin sa viezol cez Kerčský most autom značky Mercedes. Vypočul si tiež správu o prebiehajúcej oprave mosta od podpredsedu ruskej vlády Marata Chusnullina. Na cestnej časti mosta už bola obnovená premávka.

Zo Záporožskej oblasti hlásia dve obete najnovších raketových útokov

Najmenej dve osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia v pondelok pri ruských raketových útokoch, ktoré zasiahli obytné domy v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámili miestne úrady. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP. Podľa ukrajinských úradov ruské ozbrojené sily v pondelok vypálili viac než sto rakiet na Ukrajinu.

 Rusko vypálilo na Ukrajinu viac než 100 rakiet

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na územie Ukrajiny, oznámili tamojšie úrady. Sirény leteckého poplachu sa ozvali vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian. Vystrelenie rakiet potvrdil aj hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Podrobnosti o prípadných škodách či obetiach neboli bezprostredne známe.

Personál chersonskej nemocnice ukrýval deti pred deportáciou do Ruska

Personál detskej nemocnice v juhoukrajinskom meste Cherson po začiatku ruskej invázie ukrýval opustené malé deti pred hroziacou deportáciou do Ruska. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AP. Miestni lekári uviedli, že tajne vytvárali deťom falošné zdravotné záznamy, ktoré mali dokázať, že sú príliš choré na prevoz do iného zariadenia. Obávali sa totiž, že Rusi budú chcieť hospitalizované siroty odviezť do Ruska.

Moskva tvrdí, že na ruské vojenské letiská sa pokúsili zaútočiť ukrajinské drony

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré útočili na dve vojenské letiská v ruskej Saratovskej a Riazanskej oblasti. Úlomky dronov podľa ruského rezortu obrany zabili tri osoby. TASR správu prevzala z agentúry AFP a AP. Kyjevský režim sa v pondelok ráno "pokúsil zaútočiť na leteckú základňu Ďagilevo v Riazanskej oblasti a vojenskú základňu Engeľs v Saratovskej oblasti s dronmi sovietskej výroby", napísalo ruské ministerstvo obrany. Úlomky dronov spôsobili na základniach výbuchy, pri ktorých zahynuli traja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia. Explózie ľahko poškodili aj dve ruské lietadlá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy