Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
266. deň na Ukrajine: Moskva núti ľudí na okupovaných územiach, aby sa presťahovali do Ruska
Zdielať na

266. deň na Ukrajine: Moskva núti ľudí na okupovaných územiach, aby sa presťahovali do Ruska

Zdroj: noviny.sk/SITA

BRATISLAVA / Rusko núti Ukrajincov z okupovaných území, aby sa presťahovali do južných oblastí Ruska, predovšetkým do Krasnodarského a Stavropoľského kraja. Informovalo o tom Centrum ukrajinského národného odporu.

Moskva núti ľudí na okupovaných územiach, aby sa presťahovali do Ruska

Ruské sily podľa spomenutého centra vytvárajú na okupovaných územiach humanitárnu krízu premiestňovaním zdravotníckych a vzdelávacích zariadení a vyvíjaním tlaku na miestnych obyvateľov. Okrem toho Rusi uzatváraním ciest bránia miestnym obyvateľom v úteku na územia kontrolované Ukrajinou. "Všetci miestni obyvatelia, ktorí zostali, sú nútení žiť v podmienkach potravinovej a humanitárnej krízy. Zároveň Rusi zintenzívňujú represie voči civilnému obyvateľstvu," uviedlo centrum. Ruské sily podľa centra masovo deportujú do Ruska aj ukrajinské deti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok, 15. novembra povedal, že podľa oficiálnych údajov ruské sily deportovali do Ruska takmer 11-tisíc ukrajinských detí, ale skutočný počet je pravdepodobne vyšší.

V Chersone skrátili zákaz vychádzania na pomoc s odmínovaním

Úrady v oslobodenom ukrajinskom meste Cherson skrátili nočný zákaz vychádzania. Ten od víkendu platil v čase od 17:00 do 8:00, pričom ľudia nesmeli byť na uliciach ani ďalších verejných miestach v meste. Po novom ale zákaz platí od 19:00 do 6:30, pričom cieľom zmeny je pomoc pri bezpečnostných opatreniach, obzvlášť pri odmínovaní. Informuje o tom televízia CNN. "Zákaz vychádzania bol zmenený s cieľom vykonať stabilizačné opatrenia na okupovanom území obcí územného spoločenstva Chersonského mesta, najmä odmínovanie tohto územia a prijatie opatrení pre bezpečnosť civilného obyvateľstva," vysvetlila správa Chersonu na komunikačnej platforme Telegram. 

V Luhanskej oblasti ruské sily uniesli 40 dedinčanov

Ruskí okupanti násilne odviezli na neznáme miesto 40 obyvateľov obce Markivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom web Ukrajinská pravda. "Na východe sa Rusi uchyľujú k otvorenému nátlaku. V obci Markivka okupanti, ktorí vykonali filtračné opatrenia, posadili 40 miestnych obyvateľov do autobusu a násilne ich odviezli neznámym smerom," uviedlo Centrum ukrajinského národného odporu. Rusi sa v ostatných dňoch čoraz viac uchyľujú k podobným praktikám. V obci Pisky v Luhanskej oblasti uniesli a odviezli na neznáme miesto 30 osôb a z detského domova v Chersone odviezli do Simferopoľa na Kryme dovedna 46 chovancov. 

​Kyjev chce bezprostredný prístup na miesto dopadu rakety v Poľsku

Ukrajina chce bezprostredný prístup na miesto výbuchu rakety v Poľsku a je pripravená poskytnúť partnerom dôkazy o "ruskej stope". Vyhlásil to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany, Oleksij Danilov. Kyjev chce podľa jeho slov spoločnú štúdiu o utorkovom incidente so svojimi partnermi a chce vidieť informácie, ktoré poskytli základ pre závery jej spojencov. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Raketa dopadla na poľské územie v dedine Przewodów, menej ako desať kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Prvotné zistenia naznačujú, že raketu, ktorá zasiahla Poľsko, vypálili ukrajinské sily na prichádzajúcu ruskú raketu. Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorej je Poľsko členom, Jens Stoltenberg povedal, že zrejme išlo o zblúdenú strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany, ale konečnú zodpovednosť nesie Rusko, keďže začalo vojnu voči Ukrajine. Poľsko medzičasom naznačilo, že neaktivuje článok 4 NATO o núdzových konzultáciách v prípade ohrozenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy