Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
265. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo v Kyjeve na obytné budovy
Zdielať na

265. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo v Kyjeve na obytné budovy

BRATISLAVA / Prebieha 265. deň ruskej invázie na Ukrajinu. Ruské sily zaútočili na hlavné mesto Ukrajiny, Kyjev, a raketami zasiahli obytné budovy. Podľa vyjadrení starostu Vitalija Klička bolo v troskách nájdené jedno telo a približne polovica obyvateľov ostala bez elektriny.

Zelenskyj vystúpil na summite G20

Teraz je čas ukončiť "deštruktívnu" vojnu, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, a zachrániť "tisícky životov", povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na summite skupiny G20 v Indonézii. Zelenskyj v prejave kritizoval "šialené hrozby jadrovými zbraňami, ku ktorým sa uchyľujú ruskí predstavitelia", pričom poukázal na temnú Putinovu rétoriku, ktorá je podľa neho nepríjemná dokonca aj pre Peking. Ukrajinský prezident zároveň vyzval na rozšírenie dohody o vývoze ukrajinského obilia a jej predĺženie na dobu neurčitú - platnosť dohody sprostredkovanej OSN a Tureckom totiž vyprší 19. novembra.

Mesto Nova Kachovka opustili Moskvou dosadení úradníci

Úradníci Ruskom dosadenej okupačnej správy opustili mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Nová Kachovka sa nachádza približne 60 kilometrov od oblastnej metropoly Cherson, z ktorej sa ruské vojská minulý týždeň stiahli na ľavý breh Dnepra. Na ľavom brehu Dnepra leží aj Nová Kachovka, v ktorej blízkosti je aj dôležitá priehrada Kachovka. Mesto je okrem toho aj blízko Severokrymského kanála - dôležitého zdroja pitnej vody pre Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

"Zamestnanci štátnej administratívy v Novej Kachovke ako aj štátnych a komunálnych úradov opustili mesto a boli premiestnení do bezpečných častí (Chersonskej) oblasti," uviedla v utorok na sociálnych sieťach Moskvou dosadená správa mesta. Ako dôvod uviedla neprestajné ostreľovanie Novej Kachovky zo strany ukrajinskej armády, v dôsledku ktorého sa život v meste stal nebezpečným. Tisíce miestnych obyvateľov z tohto dôvodu údajne uposlúchli výzvu na evakuáciu.

Útok na Kyjev

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval na sociálnej sieti Telegram o útoku na dve obytné budovy ruskými raketami. Kličko spresnil, že útok na Kyjev podľa predbežných informácií zasiahol dve rezidenčné budovy v Pečerskom obvode. Ten sa nachádza severne od prezidentskej administratívy, píše denník The Guardian. "Nad Kyjevom bolo zostrelených protivzdušnou obranou niekoľko rakiet. Na mieste zásahu sú lekári a záchranári," uviedol Kličko. Informácie o obetiach či zranených zatiaľ hlásené neboli.

Podľa informácií Klička zostala najmenej polovica obyvateľov Kyjeva bez elektriny, čo je dôsledok ruských raketových útokov. Kličko tiež oznámil, že popd troskami budovy bolo nájdené jedno telo.  "Pre masívne raketové útoky... začal energetický priemysel naprieč Ukrajinou s núdzovými odstávkami elektriny," napísal Kličko na sociálnych sieťach. Tento krok zdôvodnil nevyhnutnosťou zaistenia rovnováhy energetického systému a snahou predísť poruchám energetických zariadení. "V hlavnom meste je od elektriny odrezaná najmenej polovica odberateľov," dodal.

Rusko nemôže pokračovať v existencii v súčasnej podobe, povedal Podoľak

Rusko musí prejsť „politickou transformáciou“ a „nemôže pokračovať v existencii vo svojej súčasnej podobe," povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. „Netreba sa báť pravdy. Rusko nemôže pokračovať v existencii vo svojej súčasnej podobe a vládnucich elitách. Rusko musí prehrať, byť potrestané za zanedbanie medzinárodného práva a prejsť politickou transformáciou. Čím skôr to všetci pochopia, tým menej bude obetí,“ napísal Podoľak na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Lavrov poukázal na rusko-čínsku spoluprácu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poukázal v utorok počas stretnutia so svojím čínskym náprotivkom Wang Im na summite G20 na rusko-čínsku spoluprácu. Rusko a Čína si udržiavajú "partnerstvo, ktoré zahŕňa všetky oblasti, a strategickú spoluprácu", uviedol Lavrov počas stretnutia na indonézskom ostrove Bali. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová zverejnila tiež fotografiu, ako si ministri podávajú ruky.

 Šéf ruskej diplomacie počas summitu G20 čelí kritike za vojnu na Ukrajine. Rusko však vníma Čínu v konflikte zo Západom ako svojho spojenca. Lavrov, ktorý na summite zastupuje ruského prezidenta Vladimira Putina, sa nezúčastnil na oficiálnom obede lídrov jednotlivých krajín, predniesol však príhovor na druhom pracovnom zasadnutí summitu. Ruský diplomat si v utorok ráno vypočul aj príhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý opäť vyzval na stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

Najčítanejšie správy