Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Kyjeve sa ozývajú výbuchy, po celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach
Zdielať na

V Kyjeve sa ozývajú výbuchy, po celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach

KYJEV / V hlavnom ukrajinskom meste a ďalších miestach, vrátane Černihivskej oblasti, sa ozývajú výbuchy. Po celej Ukrajine bol v utorok, 15. novembra, vyhlásený letecký poplach.

V Sumskej oblasti na severe Ukrajiny a v Odeskej oblasti na juhu krajiny zafungovala protivzdušná obrana. Mykolajivská a Záporožská oblasť sú taktiež v pohotovosti, obyvateľov vyzvali, aby sa kvôli nebezpečenstvu ruských raketových útokov schovali do krytov. Šéf vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul vydal vyrovanie, podľa ktorého Rusi útočia strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

"V žiadnom prípade neposielajte fotografie alebo videá zásahu, činnosti síl protivzdušnej obrany alebo rozmiestnenia a presunu vojsk. Raketový útok pokračuje. Zostávajte v krytoch alebo na iných bezpečných miestach," vyzval obyvateľov Černihivskej oblasti predseda vojenskej správy Vjačeslav Čaus. 

Útok na Kyjev

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval na sociálnej sieti Telegram o útoku na dve obytné budovy ruskými raketami. Kličko spresnil, že útok na Kyjev podľa predbežných informácií zasiahol dve rezidenčné budovy v Pečerskom obvode. Ten sa nachádza severne od prezidentskej administratívy, píše denník The Guardian. "Nad Kyjevom bolo zostrelených protivzdušnou obranou niekoľko rakiet. Na mieste zásahu sú lekári a záchranári," uviedol Kličko. Informácie o obetiach či zranených zatiaľ hlásené neboli.

Polovica mesta bez elektriny

Podľa informácií Klička zostala najmenej polovica obyvateľov Kyjeva bez elektriny, čo je dôsledok ruských raketových útokov. Kličko tiež oznámil, že popd troskami budovy bolo nájdené jedno telo.  "Pre masívne raketové útoky... začal energetický priemysel naprieč Ukrajinou s núdzovými odstávkami elektriny," napísal Kličko na sociálnych sieťach. Tento krok zdôvodnil nevyhnutnosťou zaistenia rovnováhy energetického systému a snahou predísť poruchám energetických zariadení. "V hlavnom meste je od elektriny odrezaná najmenej polovica odberateľov," dodal.

Námestník vedúceho úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko nazval situáciu "kritickou" a vyzval Ukrajincov, aby obmedzili využívanie elektriny. "Ruskí teroristi vykonali ďalší plánovaný útok na zariadenia energetickej infraštruktúry," uviedol s tým, že situácia v Kyjeve je "extrémne ťažká". Najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK oznámila núdzové odstávky prúdu v Kyjeve, pričom podobné kroky boli hlásené aj v iných oblastiach Ukrajiny.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho na platforme Telegram konštatovala, že najhoršie škody evidujú v severnej a strednej časti Ukrajiny. "Počas nového rozsiahleho raketového útoku boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry. Útok sa ešte neskončil, preto zatiaľ nedokážeme v plnej miere odhadnúť rozsah škôd," poznamenal Ukrenerho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy