Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na frontovej línii za oslobodenie Ukrajiny bojuje 900 učiteľov. Študentom prednášajú priamo zo zákopov
Zdielať na

Na frontovej línii za oslobodenie Ukrajiny bojuje 900 učiteľov. Študentom prednášajú priamo zo zákopov

KYJEV / 900 učiteľov bojuje vo frontovej línii za oslobodenie Ukrajiny. Mnohí nastúpili hneď 24. februára, teda po napadnutí ich krajiny Ruskom. No mnohí sa nechceli vzdať kontaktu so svojimi študentmi na stredných a vysokých školách. A tak im prednášajú priamo zo zákopov. Jedným z nich je aj Fedor Šándor z Užhorodu.

Profesor, ktorý vyučoval sociológiu, filozofiu a psychológiu sa ani po nástupe do ukrajinskej armády nevedel vzdať svojej práce učiteľa. Po týždni, čo si obliekol vojenskú uniformu začal študentom prednáša priamo z frontu.

"Mám každý utorok a každý piatok vyučovanie. Nevedel som, či sa to bude dať, ale týždeň po tom, čo som nastúpil k vojakom, som už začal s online hodinami," hovorí univerzitný profesor Fedir Shandor.

Vraví, že žiaci, odkedy vyučuje so zákopov, hodiny nevymeškávajú. To, že je na fronte, sa však dozvedeli až po niekoľkých prednáškach. "Keďže bola korona, na online prednášky boli zvyknutí. To, že im prednášam zo zákopu sa dozvedeli asi po dvoch týždňoch, keď okolo mňa začali vybuchovať rakety. Povedal som im, že im po skončení útoku ukážem , kde som a tak som im ukázal zákopy," pokračuje Shandor.

Za oslobodenie Ukrajiny bojuje podľa oficiálnych informácií viac ako 900 učiteľov. Viacerí z Užhorodu sa dokonca stretli na tej istej frontovej línii. A to aj so svojimi žiakmi. "Pokiaľ mám informácie, spomedzi mojich bývalých študentov zatiaľ žijú všetci, ale viem, že sme niekoľkých ľudí tu od nás už stratili, žiaľ," povedal stredoškolský učiteľ Igor Bilanin.

Hovorí Igor Bilanin, ktorý od dnes opäť učí na užhorodskom gymnáziu históriu a etiku. Bojoval neďaleko Izjumu, v Charkovskej oblasti, takmer na hraniciach s Ruskom. Síce nevyučoval svojich žiakov z frontu, ale vďaka internetu bol s nimi v kontakte. "Študenti urobili video, ako keby bola vyučovacia hodina a poslali mi ho. Keď bolo zle, púšťal som si ho a hneď mi bolo ľahšie. Bolo to veľmi milé," povedal Bilanin.

Jednu z najťažších chvíľ zažil jeho kolega z univerzity paradoxne, keď dostal 10-dňové voľno a konečne sa videl s rodinou. Osudy učiteľov vo vojne zaujali aj zahraničné televízne štáby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy