Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
236.deň na Ukrajine: Pri ruských útokoch zomrelo sedem ľudí, vrátane tehotnej ženy
Zdielať na

236.deň na Ukrajine: Pri ruských útokoch zomrelo sedem ľudí, vrátane tehotnej ženy

KYJEV / Centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjeva dnes ráno otriaslo niekoľko explózií. S odvolaním sa na starostu Vitalija Klička o tom informujú ukrajinské médiá. Kancelária ukrajinského prezidenta Zelenského informuje, že v dôsledku útokov zomrelo sedem ľudí. Medzi obeťami útoku ruského dronu na obytný dom v Kyjeve je pár, ktorý čakal dieťa, uviedol starosta mesta Kličko. Žena podľa neho bola v šiestom mesiaci. Útoky mali na svedomí ruské bezpilotné lietadlá, tvrdí Kličko aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Metropola sa stala spolu s ďalšími ukrajinskými mestami presne pred týždňom cieľom masívnych ruských vzdušných útokov.

Krátko pred dnešným prvým výbuchom sa Kyjevom rozozneli sirény varujúce pred hrozbou leteckého útoku. Kličko následne na sociálnych sieťach informoval o explóziách v kyjevskej Ševčenkovskej štvrti v centre mesta. Tam podľa neho drony, ktoré pri zásahu cieľa vybuchnú, spôsobili požiar v nebytovej budove a poškodili aj niekoľko obytných domov. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári.

"Informácie o obetiach sa ujasňujú," uviedol Kličko. "Metropolu napadli kamikadze drony," napísal na telegrame Jermak. Informácie o pôvodov útokov nemožno nezávisle overiť. Neskôr starosta Kličko na svojom telegramovom účte informoval o ďalších dvoch explóziách v Ševčenkovskej štvrti. Ďalšie výbuchy v približne rovnakom čase hlásila agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

Explózie otriasli rovnakou centrálnou kyjevskou štvrtou, kde pred týždňom raketa zasiahla detské ihrisko v parku a križovatku v blízkosti hlavných budov kyjevskej univerzity, poznamenala agentúra AP.

Rusko nás nedokáže zlomiť, reagoval Zelenskyj

Ukrajinský prezident v reakcii na ďalšie útoky samovražedných dronov odkázal, že Rusko Ukrajinu aj tak nezlomí. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

"Celú noc aj ráno nepriateľ terorizuje civilné obyvateľstvo. Kamikadze drony aj rakety útočia na celú Ukrajinu. V Kyjive zasiahli obytnú budovu,“ napísal Volodymyr Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram. "Nepriateľ môže útočiť na naše mestá, ale nedokáže nás zlomiť. Okupanti dostanú spravodlivý trest a odsúdenie budúcich generácií. A my získame víťazstvo,“ dodal.

Pri páde vojenského lietadla na obytnú štvrť v ruskom Jejsku zahynuli dvaja ľudia

Po dnešnom páde vojenského lietadla Su-34 na obytnú štvrť v ruskom meste Jejsk zahynuli dvaja ľudia a ďalších 15 bolo zranených. Podľa agentúry TASS to uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Stíhací bombardér podľa ministerstva obrany krátko po štarte dopadol na dvor bloku domov, vznietené palivo následne zapálilo deväťposchodovú budovu. Prístavné mesto vo východnej časti Azovského mora sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou.

EÚ schválila výcvikovú misiu pre takmer 15 000 ukrajinských vojakov

Rada EÚ pre zahraničné veci, ktorá v pondelok zasadala v Luxemburgu, schválila výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov, ktorá sa môže týkať až 15.000 členov ozbrojených síl Ukrajiny. 

Informáciu na svojom účte na Twitteri potvrdil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. "Kým náš ukrajinský kolega Dmytro Kuleba sa nám prihovára z protileteckého krytu, my sme navýšili pomoc na 3,1 miliardy eur a schválili výcvikovú misiu EÚ pre Ukrajinu," uviedol Borrell. Dodal, že najnovšie "nevyberané útoky Ruska" na civilné ciele na Ukrajine ešte posilnia odhodlanie Únie pomáhať jej.

Diplomati 27-člennej Únie odsúhlasili v pondelok ďalších 500 miliónov eur na nákup nových dodávok zbraní a iného vojenského vybavenia Ukrajine, čo sa realizuje v rámci Európskeho mierového nástroja.

Slovensko sa zapojí do výcvikovej misie 

Do výcvikovej misie Európskej únie pre ukrajinských vojakov sa zapojí aj Slovensko, uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Podľa Káčera sa Ukrajina musí ubrániť pred eskalujúcou agresiou Ruska, pričom jej prežitie je aj v bytostnom záujme Slovenska. Ako pokračoval, diplomati sa zhodli, že Únia bude naďalej pokračovať v podpore Ukrajiny, lebo mier tam nastane len vtedy, keď Rusko prestane útočiť a stiahne odtiaľ svoje vojská. "Žiadna dohoda poza chrbát Ukrajiny nie je pre nás prijateľná," odkázal. Káčer spresnil, že nová výcviková misia EÚ pre Ukrajinu bude mať centrá v Poľsku a Nemecku.

Medvedev varoval Izrael pred dodávkami zbraní na Ukrajinu

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok varoval Izrael pred dodávkami zbraní na Ukrajinu, ktoré by vážne poškodilo vzťahy Moskvy s Jeruzalemom. "Zdá sa, že sa Izrael pripravuje na dodávky zbraní kyjevskému režimu. Veľmi neuvážený krok. Zničilo by to všetky bilaterálne vzťahy medzi našimi krajinami," napísal Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Izrael poslal na Ukrajinu humanitárnu pomoc vrátane heliem, no zbrane doposiaľ Kyjevu nedoda. Izraelská vláda sa snaží udržiavať vzťahy s Moskvou a má obavy z ruskej vojenskej prítomnosti na svojich hraniciach so Sýriou na severe krajiny. Izraelská armáda tam pravidelne podniká útoky zamerané na proiránske milície.

Rusko potvrdilo, že podniklo rozsiahly útok na ukrajinskú infraštruktúru

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že podniklo "rozsiahly" útok na vojenské ciele a energetickú infraštruktúry na Ukrajine, pri ktorom použilo vysokopresné zbrane. 

Počas pravidelnej tlačovej konferencie oznámil hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov, že ruskej armáde sa pri pondelkovom bombardovaní ukrajinských miest podarilo zasiahnuť "všetky vytýčené ciele" a zmariť snahu ukrajinských síl o prelomenie ruskej obrany v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.  "Počas dňa pokračovali ruské ozbrojené sily v útoku vysokopresnými zbraňami dlhého dosahu... na objekty vojenského velenia a energetické systémy Ukrajiny," uviedol Konašenkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy