Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
224. deň na Ukrajine: Najnovšie ruské bombardovanie zabilo päť civilistov
Zdielať na

224. deň na Ukrajine: Najnovšie ruské bombardovanie zabilo päť civilistov

BRATISLAVA / Najnovšie ruské bombardovanie zabilo päť civilistov. Zelenskyj vyzval na vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by stíhal ruských lídrov pre agresiu na Ukrajine. V Rusku stíhajú prvého človeka za vyhýbanie sa čiastočnej mobilizácii. Na ruskej strane padlo už 61-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci. Putin určil dočasných lídrov anektovaných ukrajinských regiónov. Putin podpísal zákony o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

​Najnovšie ruské bombardovanie zabilo päť civilistov

Pri najnovšom ruskom bombardovaní na Ukrajine najmenej päť civilistov zomrelo a osem ďalších bolo zranených. Informoval o tom v stredu úrad ukrajinského prezidenta. Vo vyhlásení uviedol, že ruskí vojaci použili šesť iránskych samovražedných dronov na úder na mesto Bila Cerkva v Kyjivskej oblasti. Pri útoku bol zranený jeden civilista. Išlo o prvý ruský útok na toto mesto od marca, keď Rusi ustúpili z regiónu v okolí ukrajinského hlavného mesta po neúspešnom pokuse o jeho obsadenie.

Zelenskyj vyzval na vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by stíhal ruských lídrov pre agresiu na Ukrajine

 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by stíhal ruských politických a vojenských lídrov pre ich rolu v invázii na Ukrajinu. Konferencii v Paríži v stredu povedal, že je treba pred súd postaviť tých, ktorých rozhodnutia všetko začali, ktorí spáchali „prvotný zločin“ sústreďujúci všetko zlo preukázané ruskými okupantmi. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

V Rusku stíhajú prvého človeka za vyhýbanie sa čiastočnej mobilizácii

V Rusku začali trestne stíhať prvého človeka za vyhýbanie sa čiastočnej mobilizácii, ktorú šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra v súvislosti s prebiehajúcou vojenskou inváziou Ukrajiny. V stredu o tom informoval ľudskoprávny právnik Pavel Čikov pôsobiaci v Rusku. 

Na ruskej strane padlo už 61-tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 61-tisíc ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že počas utorka prišlo o život 200 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2435 tankov, 5038 bojových obrnených vozidiel, 3841 vozidiel a palivových nádrží, 1414 delostreleckých systémov, 341 odpaľovacích raketových systémov, 177 systémov protivzdušnej obrany, 232 vrtuľníkov, 266 lietadiel, 1032 dronov, 246 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 132 kusov špeciálnej techniky.

Putin určil dočasných lídrov anektovaných ukrajinských regiónov

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnosy, v ktorých určil dočasných lídrov štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Za dočasného lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) určil šéf Kremľa Denisa Pušilina, ktorý aj doposiaľ vystupoval ako samozvaný líder DĽR. Pušilin sa minulý piatok 30. septembra tiež zúčastnil na slávnostnej ceremónii v Kremli, na ktorej Moskva oficiálne anektovala separatistickú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku a ukrajinskú Chersonskú a Záporožskú oblasť, pripomína denník The Guardian.
Dočasným lídrom samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽH) sa podľa Putinovho výnosu stal Leonid Pasečnik, ktorý taktiež doposiaľ viedol proruských separatistov v LĽH. Za dočasného gubernátora Záporožskej oblasti určil šéf Kremľa Jevgenija Balického a v Chersonskej oblasti sa funkcie gubernátora dočasne ujme Vladimir Saldo. Balickij a Saldo dosiaľ stáli na čele proruských správ spomínaných ukrajinských oblastí okupovaných ruskou armádou.
Vo výnosoch sa uvádza, že spomínaní muži budú stať na čele ukrajinských oblastí, ktoré boli podľa ruského zákona anektované, dovtedy, kým nebudú do ich funkcií zvolené iné osoby.

Putin podpísal zákony o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu zákony o pričlenení štyroch ukrajinských regiónov okupovaných ruskou armádou k Ruskej federácii. 
Ide o krok, ktorým šéf Kremľa zavŕšil formálnu anexiu ukrajinského územia, ktorá je však v rozpore s medzinárodným právom, približuje AP. Rusko začalo formálny proces pričlenenia štyroch ukrajinských území – samozvaných ľudových republík Doneckej a Luhanskej, ako aj oblastí Chersonskej a Záporožskej – minulý týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy