Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rodičia stratenej Madeleine McCannovej prekonali ďalšiu ranu: Európsky súd zamietol ich odškodné
Zdielať na

Rodičia stratenej Madeleine McCannovej prekonali ďalšiu ranu: Európsky súd zamietol ich odškodné

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Rodičia Madelaine McCannovej, ktorá sa ako trojročná stratila na spoločnej dovolenke v Portugalsku 2007 prehrali spor o odškodnom na Európskom súde pre ľudské práva.

Manželia McCannovci sa sťažovali na rozhodnutie portugalského Najvyššieho súdu, ktorý im zamietol odškodné od vyšetrovateľa Gonçala Amarala. Ten tvrdil, že ich dcéra zomrela nešťastnou náhodou, čo manželia utajili a tvrdili, že Madeleine bola unesená.

Vyšetrovanie zmiznutia Madeleine McCannovej

Kate a Gerry McCannovci obvinili vyšetrovateľa Amarala, vedúceho pátrania po ich dcére Madeleine v roku 2007 za jeho výroky publikované v knihe Maddie - Pravda o lži z roku 2008. Lisabonský súd nariadil Amaralovi v roku 2015 zaplatiť odškodné pol milióna eur, avšak odvolací súd tento verdikt zrušil.

Rodičia sa obrátili na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu s tým, že bolo porušené ich právo na spravodlivý proces a rešpektovanie súkromia. Amaralove výroky podľa nich poškodili ich povesť a právo prezumcie neviny. Podľa ich výroku sa nepodieľali na zmiznutí svojej dcéry. Európsky súd podotýka, že McCannovci boli verejne známymi osobami už pred vydaním spomínanej knihy z roku 2008. Ich povesť mohla utrpieť aj tým, že boli vyšetrovaní ako podozriví v roku 2007. Proti tomuto verdiktu sa môžu v trojmesačnej lehote odvolať. 

Madeleine je nezvestná od roku 2007

Portugalská polícia v roku 2007 označila za podozrivých oboch rodičov, oficiálne obvinenie proti nim však nevzniesla a v roku 2008 ich zbavila podozrenia. Policajti sa domnievali, že Madeleine mohla zomrieť nešťastnou náhodou a rodičia jej telo ukryli. Podľa vyšetrovateľov je pravdepodobné, že dievča zomrelo. Jej telo sa však dodnes nenašlo.

Prípadom sa okrem portugalskej a britskej zaoberala aj nemecká polícia, ktorá v roku 2020 oznámila, že majú podozrivého. Tento rok v apríli uviedla rovnaké vyhlásenie aj portuglaská prokuratúra. Podozrivý bol identifikovaný v spolupráci s nemeckými úradmi. Ide o Christiana Brücknera, ktorý bol odsúdený za znásilnenie americkej seniorky v roku 2005 v rovnakom meste, odkiaľ zmizla aj Madeleine. Brückner bol odsúdený za zneužívanie detí už minulosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy