Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nemeckí vyšetrovatelia prišli s tým, že zmiznutá Madeleine McCann je už po smrti
Zdielať na

Nemeckí vyšetrovatelia prišli s tým, že zmiznutá Madeleine McCann je už po smrti

Pozrite si archívne video o zmiznutí malej Maddie:

BERLÍN / Nemeckí vyšetrovatelia majú za to, že vtedy trojročná Madeleine, ktorá zmizla v roku 2007 na dovolenke v Portugalsku, je po smrti. Podozrivým z vraždy je 43-ročný Nemec. V Braunschweigu to vo štvrtok uviedlo tunajšie štátne zastupiteľstvo, ktoré vyšetruje prípad, ktorý v Británii patrí k najsledovanejším.

"Vychádzame z toho, že tá dievčina je mŕtva," uviedol hovorca prokuratúry Christian Wolters.

Vtedy trojročná Madeleine McCannova zmizla v máji 2007 z apartmánu v turistickom komplexe v Praia da Luz pri juhoportugalskom meste Lagos v regióne Algarve. Jej rodičia boli v tú dobu na večeri v blízkej reštaurácii. Vyšetrovatelia predpokladali, že Maddie niekto uniesol, istú dobu boli medzi podozrivými dokonca rodičia dievčatka, o ktorej osud sa aj vďaka kampani príbuzných zaujímali médiá po celom svete.

Podozrivý Nemec v rokoch 1995 až 2007 pravidelne zdržiaval v regióne Algarve, vykonával tam príležitostné práce potrebné v gastronómii, uviedol v stredu nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA). Niekoľko rokov žil aj v dome medzi mestami Lagos a Praia da Luz.

O koho presne ide, nemecké úrady neuviedli. Jasné ale je, že si muž, ktorý bol už viackrát trestaný kvôli sexuálnym deliktom aj na deťoch, odpykáva kvôli inému zločinu viacročný trest vo väzení v severonemeckom Kieli. Podľa informácií denníka Braunschweiger Zeitung bol 43-ročný Nemec koncom minulého roka odsúdený tiež za znásilnenie 72-ročnej Američanky v Praia da Luz v roku 2005. Sedemročný trest odňatia slobody ešte nie je právoplatný.

Základné fakty o prípade britského dievčatka Madeleine McCannovej, ktoré bolo v roku 2007 unesené v portugalskom letovisku a doteraz nebolo nájdené (nemeckí vyšetrovatelia podozrievajú z vraždy dievčaťa 43-ročného muža z Nemecka):

- Kauza britského dievčatka Madeleine McCannovej, ktorá sa stratila 3. mája 2007, je najznámejším prípadom zmiznutia dieťaťa z poslednej doby. Rodina McCannovej pricestovala so skupinou priateľov a ich deťmi do turistického komplexu v Praia da Luz pri juhoportugalskom meste Lagos v regióne Algarve 28. apríla na týždenný pobyt.

- Rodičia Madeleine Kate a Garald, obaja lekári, osudný deň uložili o 20:30 miestneho času všetky svoje deti (okrem vtedy štvorročnej Madeleine majú aj o rok mladšie dvojčatá) a odišli na večeru so svojimi priateľmi do reštaurácie, ktorá sa nachádzala asi 50 metrov od apartmánu. Izbu s deťmi pravidelne kontrolovali, naposledy o 21:00 miestneho času. Pri návrate okolo 22:00 zistili, že Madeleine zmizla, a hneď zalarmovali políciu.

- Portugalská a neskôr aj britská polícia, ktorá začala vlastné vyšetrovanie v júli 2013, začali s pátraním a v začiatku polícia pracovala s hypotézou, že Madeleine bola unesená. Postupne sa ale začala prikláňať k názoru, že sa stala obeťou násilného činu a že už nežije. Prípad hlavne v prvých mesiacoch sprevádzala rozsiahla mediálna a informačná kampaň. Rodinu podporila napríklad spisovateľka Joanne Rowlingová, futbalista David Beckham alebo pápež Benedikt XVI.

- Prvým podozrivým sa stal vtedy tridsaťštyriročný Robert Murat, ktorý býval neďaleko apartmánu McCannových a ktorého údajne zbadali priatelia McCannových pri mieste zmiznutia. Obvinený nakoniec nebol a od médií získal za hanlivé články odškodnenie vo výške 600 000 libier.

- Polícia neskôr označila za podozrivých rodičov Madeleine, žiadne oficiálne obvinenia proti nim ale nevzniesla a prípad v júli 2008 odložila. Portugalskí policajti si pôvodne mysleli, že Madeleine mohla nešťastnou náhodou zomrieť a že rodičia potom ukryli jej telo. McCannovci akákoľvek obvinenia vždy ostro odmietali a tvrdili, že dievčinu niekto uniesol.

- Rodičia od uzavretia prípadu políciou pátrali po dcérke na vlastnú päsť, k tomu im pomáhal aj fond FindMadeleine, do ktorého prispievali ľudia z celého sveta. Financie im tiež priniesla kniha o prípade, ktorú spísala matka.

- Rozruch vyvolal bývalý policajný inšpektor Goncalo Amaral, ktorý vydal v roku 2008 knihu Maddie - Pravda o lži. V nej tvrdil, že Madeleine zomrela pri nehode a že rodičia to tajili. Súd mu nakoniec nariadil zaplatiť rodičom dievčaťa odškodné 500 000 eur, najvyšší súd ale rozhodnutie nižšieho súdu zrušil.

- V roku 2013 na základe nových poznatkov a výzvy polície portugalská justícia obnovila pátranie a britská polícia o rok neskôr začala pátrať po mužovi, ktorý na juhu Portugalska zrejme vykradol niekoľko domov a sexuálne zneužil päť dievčat vo veku od siedmich do desiatich rokov. Muž bol neskôr identifikovaný ako Euclides Monteiro, ale zomrel už v roku 2009 pri automobilovej nehode. Na konci roka 2014 portugalská polícia za prítomnosti svojich britských kolegov tiež začala nové výsluchy svedkov, medzi ktorými boli hlavne zamestnanci hotela Ocean Club, odkiaľ Maddie zmizla a kde pracoval aj Monteiro, ale aj vtedajší rekreanti.

- Vlani v máji portugalská polícia oznámila, že vyšetruje nového podozrivého v prípade. Britské médiá vtedy uviedli , že sa jedná o Nemca Martina Neyw, ktorý je v Nemecku vo väzení za únos a vraždu troch chlapcov v rokoch 1992 až 2001. Portugalský tlač to ale odmietol.

- Túto stredu Spolkový kriminálny úrad uviedol, že nemeckí vyšetrovatelia podozrievajú z vraždy McCannovej 43-ročného muža z Nemecka. Podozrivý, ktorý bol už v minulosti podľa agentúry DPA viackrát trestaný kvôli sexuálnym deliktom aj na deťoch, si v súčasnosti odpykáva viacročný trest vo väzení. Podozrivý Nemec, ktorého meno polícia neuviedla, v rokoch 1995 až 2007 pravidelne zdržiaval v regióne Algarve blízko miesta zmiznutia McCannovej, kde býval v obytnej dodávke a kde vykonával príležitostné práce napríklad v gastronómii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy