Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NAKA preveruje fakultu informatiky STU pre volebnú korupciu
Zdielať na

NAKA preveruje fakultu informatiky STU pre volebnú korupciu

Polícia vyšetruje korupciu aj v štátnom podniku Lesy Slovenskej republiky

BRATISLAVA /  Fakultu informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) preveruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). Informovali o tom v stredu 3. júna protestujúci poslucháči fakulty na stránke Za našu FIIT. Dôvodom je podľa nich volebná korupcia.

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová uviedla, že vzhľadom na prebiehajúce konanie nebudú v tejto chvíli zverejňovať bližšie informácie.

"Podľa informácií, ktoré sa k nám dostali, preveruje na fakulte NAKA podozrenie zo spáchania prečinu volebnej korupcie. Toto podozrenie preveruje na základe trestného oznámenia, ktoré bolo podané na neznámeho páchateľa,“ uvádza sa na stránke Za našu FIIT.

Monika Karoliová, poverená zastupovaním dekana FIIT Ivana Kotuliaka, uviedla, že ich NAKA oslovila so žiadosťou o doplnenie trestného oznámenia, ktoré bolo podľa ich informácií podané na neznámeho páchateľa. "Fakulta poskytla NAKA plnú súčinnosť pri doplnení tohto trestného oznámenia. Nemáme však vedomosť, že by voči fakulte alebo jej štatutárovi bolo vedené akékoľvek vyšetrovanie,“ poznamenala.

Spory na FIIT STU sa vyhrotili a medializovali po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Problémom na fakulte tiež bolo, že súčasný dekan Kotuliak pred voľbami do akademického senátu (AS) fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu.

Spory mohli čiastočne upokojiť voľby do AS fakulty, ktoré sa konali 16. januára. Tie však boli volebnou komisiou a neskôr aj Predsedníctvom AS STU vyhlásené za neplatné. Dôvodom bol nesúlad počtu voličov vo volebnom zozname, ktorým bol vydaný hlasovací lístok s počtom odovzdaných lístkov. Bývalá dekanka FIIT STU Bieliková a poradca prezidentky pre oblasť práva a spravodlivosti Radovan Pala sa zhodli na tom, že volebná komisia nemala právo voľby vyhlásiť za neplatné.

Dvaja zamestnanci FIIT STU podali správnu žalobu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia AS STU. Podľa nich došlo totiž k zásahu do ich práv ako voličov. Vysvetľujú, že pri posudzovaní otázky neplatnosti volieb do AS FIIT STU neboli zohľadnené pravidlá, ktoré Ústavný súd SR sformuloval ako podmienky pre možnosť vyhlásenia volieb za neplatné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy