Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
203. deň na Ukrajine: Prejav von der Leyenovej a odmietanie Ruských dobrovoľníkov bojovať
Zdielať na

203. deň na Ukrajine: Prejav von der Leyenovej a odmietanie Ruských dobrovoľníkov bojovať

BRATISLAVA / Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen oznámila, že v stredu, 14.septemra, navštívi Kyjev s cieľom ukázať podporu bloku Ukrajine v jej boji proti ruskej invázii. Armáda po ziskoch v Charkivskej oblasti mieri na mestá v Donbase. Ukrajinskí predstavitelia po sérii územných ziskov v rýchlej protiofenzíve tvrdia, že mieria na mestá v Donbase na východe Ukrajiny.

Pomoc Ukrajine z Európskej únie

Von der Leyen, oblečená v ukrajinských farbách, počas svojho prejavu o stave únie okrem iného uviedla, že Európska únia pomôže Ukrajine aj tým, že otvorí svoj jednotný trh ďalším ukrajinským produktom a podrobnosti prediskutuje s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Európska únia už Ukrajine od februárového začiatku ruskej invázie poskytla pomoc v hodnote miliárd eur a Von der Leyen v stredu oznámila, že blok poskytne aj 100 miliónov eur na výstavbu zničených škôl.

Armáda po ziskoch v Charkovskej oblasti mieri na mestá v Donbase

Ukrajinská armáda v posledných dňoch získala späť časti okupovaného územia a prinútila ruské jednotky k ústupu. Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že jeho sily v Charkovskej oblasti oslobodili územie s rozlohou viac ako osemtisíc kilometrov štvorcových.

Zatiaľ čo Rusko stále kontroluje približne pätinu územia Ukrajiny, mestá v Donbase, ktoré padli na začiatku vojny, sú teraz ohrozené postupujúcim ukrajinským vojskom. Po tom, čo sa Moskve nepodarilo dobyť mestá v celej krajine vrátane metropoly Kyjev, sa sústredila na Donbas, ktorého časti už predtým boli pod kontrolou povstalcov podporovaných Ruskom. Andrej Maročko, vojenský veliteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, jednej z dvoch oblastí tvoriacich Donbas, pre ruské štátne médiá povedal, že boje už dosiahli hranice oblasti.

Zelenskyj navštívil oslobodené mesto Izium

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v stredu, 14.septembra, čerstvo oslobodené mesto Izium v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ako referuje spravodajský web CNN, udialo sa tak päť dní po tom, čo tamojšie sily toto mesto dobyli späť.

"Naša modro-žltá vlajka už veje v okupovanom Iziume. A bude to tak v každom ukrajinskom meste a dedine. Ideme len jedným smerom - vpred a k víťazstvu. Chcem vám poďakovať za záchranu našich ľudí, našich sŕdc, detí a budúcnosti,“ povedal Zelenskyj podľa vyhlásenia zverejneného na stránke jeho kancelárie.

Dobrovoľníci z Ruska masovo odmietajú plánovanú účasť v bojoch na Ukrajine

Ruskí dobrovoľníci húfne odmietajú plánované vojenské nasadenie na Ukrajine. Na svojej webovej stránke o tom informovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany. Tí vojaci, ktorí sa rozhodli odmietnuť ďalšiu účasť na bojových akciách na Ukrajine, sú prepustení zo služby bez zohľadnenia akýchkoľvek výhod, ako sú odslúžené roky či status veterána.

Keďže v ruských jednotkách je alarmujúci nedostatok personálu, velenia okupačných vojsk nariadili zjednodušiť diagnózy ranených v nemocniciach, nerealizovať plánované operácie a ponúknuť im návrat do vojny na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin stále verí, že spustenie vojenskej invázie na Ukrajinu bolo správne rozhodnutie. V stredu to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Obaja politici v utorok spolu telefonicky hovorili. 

Scholz: Putin stále nevníma začatie vojny na Ukrajine ako chybu

"Bohužiaľ vám nemôžem povedať, že u Putina narástol dojem, že začať túto vojnu bola chyba. A nič nenasvedčovalo tomu, že by sa u neho objavovali nové postoje," povedal Scholz na tlačovej konferencii so svojím gruzínskym kolegom Iraklim Garibašvilim.

Scholz v utorok v telefonickom rozhovore Putina požiadal, aby čo najrýchlejšie dospel k diplomatickému riešeniu konfliktu. Malo by byť založené na prímerí, úplnom stiahnutí ruských vojakov z ukrajinského územia a rešpektovaní zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Nemecký kancelár povedal, že v rozhovoroch s Putinom je potrebné pokračovať. "Je správne navzájom komunikovať a povedať si, čo sa o tejto téme povedať dá," uviedol Scholz.

Ukrajinská armáda údajne sleduje pohyb ruských síl smerom na Krym

Ukrajinská armáda tvrdí, že sleduje známky pohybu medzi ruskými silami na juhu Ukrajiny smerom na polostrov Krym. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na hovorkyňu armády na juhu krajiny Nataliu Humeňukovú.

"Nie je to úplne naša oblasť zodpovednosti, ale je to blízko, takže to sledujeme aj my. Vidíme a chápeme pokusy okupantov utiecť na Krym a tam sa preskupiť. Bude to pre nás jednoduchšie - sústredená vojenská technika je veľký cieľ,“ povedala Humeňuková na stredajšom brífingu.

Jej vyjadrenia nasledovali po utorňajších komentároch starostu Melitopoľa Ivana Fedorova, ktorý uviedol, že "kolóny vojenskej techniky už boli zaznamenané na kontrolnom stanovišti v Čongare (z Chersonu na Krym)“.

"Toto sa očakávalo. Rýchla ukrajinská ofenzíva znamená, že nemajú šancu,“ povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy