Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Srílanský prezident ušiel z krajiny. Premiér vyhlásil výnimočný stav
Zdielať na

Srílanský prezident ušiel z krajiny. Premiér vyhlásil výnimočný stav

Zdroj: SITA

KOLOMBO / Gotabhája Rádžapaksa ušiel s manželkou na Maldivy, len niekoľko hodín predtým, ako mal odstúpiť. To sa vraj aj tak chystá urobiť.

V krajine naďalej pokračujú protesty pre ekonomickú krízu. Gotabhája Rádžapaksa s manželkou odišli v lietadle srílanských vzdušných síl na Maldivy, pričom sa tak stalo len niekoľko hodín pred jeho sľubovanou rezignáciou. Dočasnou hlavou štátu sa stal premiér Ranil Wickremesinghe.

Ranil Wickremesinghe vyhlásil celonárodný mimoriadny stav, ktorý dáva širšie právomoci armáde a polícii, aj okamžitý zákaz vychádzania v západnej provincii, ktorá zahŕňa hlavné mesto Kolombo. Tisícky demonštrantov požadujúcich odstúpenie premiéra naďalej protestujú pred jeho úradom a niektorí preliezli múr a dostali sa do areálu. Polícia najprv použila slzný plyn, aby rozohnala demonštrantov, ale neúspešne. Niektorých ľudí vzali do nemocnice.

Demonštranti pred pár dňami obsadili prezidentovo sídlo aj úrad, ako aj sídlo premiéra. Obsadzovať vládne budovy plánujú dovtedy, kým všetci neodstúpia. Demonštranti obviňujú prezidenta a jeho príbuzných z toho, že roky vysávali peniaze z vládnych pokladníc, a Radžapaksovu administratívu z urýchlenia kolapsu krajiny zlým riadením ekonomiky. Rodina obvinenia z korupcie popiera, ale Radžapaksa uznal, že niektoré jeho politické rozhodnutia prispeli k zhoršeniu situácie v krajine.

Predseda parlamentu povedal, že ho prezident uistil, že odstúpi. Ak by sa tak stalo, srílanskí poslanci sľúbili, že 20. júla zvolia novú hlavu štátu. Zatiaľ sa však nedohodli na zostavení novej vlády. Nový prezident bude úradovať do konca Radžapaksovho funkčného obdobia v roku 2024 a mohol by prípadne menovať nového premiéra, ktorého by musel schváliť parlament.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy