Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Demonštranti zapálili sídlo srílanského premiéra. Zatiaľ nie je známe, či bol vo vnútri
Zdielať na

Demonštranti zapálili sídlo srílanského premiéra. Zatiaľ nie je známe, či bol vo vnútri

KOLOMBO / Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa v sobotu, 9. júla, utiekol zo svojej rezidencie v Kolombe. Len pár minút na to do budovy vtrhlo tisíce rozhnevaných demonštrantov. Dav demonštrantov vtrhol do súkromného sídla srílanského premiéra a zapálil ho. Či bol predseda vlády vo vnútri, nie je jasné.

Na ostrove sa v posledných dňoch odohrávali mohutné protesty proti najhoršej ekonomickej kríze, aká krajinu postihla za posledných sedem desaťročí.

Podľa srílanských bezpečnostných zdrojov zostáva Radžapaksa prezidentom a armáda ho chráni na bližšie neurčenom mieste. Ostrovné krajiny, kde žije 22 miliónov obyvateľov, zápasia s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov. Ľudia sa mesiace stretávajú s rastúcou infláciou a výpadkami energie. Kvôli nedostatku pohonných hmôt obmedzila vláda ich predaj verejnosti.

Srílanský premiér Ranil Wickremesinghe vyhlásil, že je pripravený odstúpiť z funkcie premiéra. Novú vládu majú spoločne zostaviť všetky parlamentné strany. Pri násilnom obsadení prezidentského paláca v hlavnom meste sa zranilo asi 43 ľudí, z toho dvaja policajti. Situácia v tamojších letoviskách, ktoré vyhľadávajú aj Slováci, by mala byť pokojná.

Ľudia mieriaci do prísne stráženého prezidentského paláca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy