Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do obcí pri vodnej nádrži musia voziť vodu. Obyvatelia majú prázdne studne
Zdielať na

Do obcí pri vodnej nádrži musia voziť vodu. Obyvatelia majú prázdne studne

DOMAŠA / S poklesom hladiny vodnej nádrže Domaša klesla aj voda v studniach. Do Kvakoviec, v ktorých ešte nemajú vodovod, teraz musia voziť vodu obecným autom zo susednej dediny. Z obecných zamestnancov, ktorí doteraz kontrolovali napríklad parkovanie v rekreačnej oblasti, sa stali vodnári. S tisíc litrovou nádobou pendlujú od rána do večera, aby doplnili vodu do studní.

Vodná nádrž Domaša bola v prvom rade vybudovaná ako rezervoár vody. Paradoxne ľudia žijúci v jej blízkosti majú už niekoľko týždňov prázdne studne. Doterajšie zrážky nestačili. Pre dlhodobé sucho padla voda v studniach na samé dno.

Obec mala na výber. Buď kúpiť veľkú nádobu na vodu a naštartovať obecné auto alebo vyhlásiť mimoriadnu situáciu a prišli by cisterny no podľa vyhlášky by ľudia dostali po 10 litrov na osobu a deň a pre obec ešte byrokratická povinnosť k tomu. "Museli by sme posielať správy dvakrát do dňa na civilnú obranu, aký je stav, či sa zlepšilo, či sa nezlepšilo, komu sme vodu dali, evidovať. Je to tak administratívne náročné, že by sme sa iba zamotali iba v papieroch a ľudia by vodu nemali," povedal starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

V cene 3,50 € za jednu várku majú nielen pohonné hmoty ale aj tisíc litrov pitnej vody. Hladina Domaše sa dostala na takú úroveň, že museli presunúť aj pontónové mólo výletnej lode. S výhľadom na hladinu vodnej nádrže majú sucho v studniach aj chatári na brehu Domaše. Týka sa to aj prevádzok hotelov, reštaurácií a penziónov. Vodu musia voziť aj na verejné pláže, aby fungovali sprchy alebo aby čím bolo splachovať. Cez víkend navštívilo len časť Dobrú na Domaši asi 6-tisíc ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy