Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajine sme darovali päť vrtuľníkov a muníciu do raketometov. Štáb TV JOJ nakrútil nočný konvoj
Zdielať na

Ukrajine sme darovali päť vrtuľníkov a muníciu do raketometov. Štáb TV JOJ nakrútil nočný konvoj

BTATISLAVA / Slovensko naďalej pomáha Ukrajine aj dodávkami zbraní. Minister obrany Jaroslav Naď najnovšie oznámil, že susedovi sme darovali 5 vrtuľníkov a muníciu do systému Grad. Doposiaľ sme Kyjevu poskytli rôznu vojenskú pomoc za viac ako 150 miliónov eur. Aj najnovšia dodávka nám bude preplatená z Európskeho mierového nástroja.

Tentokrát sme darovali štyri vrtuľníky Mi-17 a jeden kus Mi-2. Z našej armády už boli vyradené, keďže ich nahradili americké stroje Black Hawk, Ukrajine však veľmi pomôžu. Kyjevu sme už dávnejšie dali systém S-300, po tom, ako nám spojenci z NATO požičali modernejší komplex Patriot.

"Musíme pomáhať Ukrajine tak, ako to je v našich silách, pretože Ukrajina dnes nebojuje iba za svoju slobodu, ale bojuje za budúcnosť celej Európy," vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď.

V blízkej budúcnosti je možné, že Ukrajine predáme aj naše staré stíhačky, konkrétne sovietske Migy, po vyradení.

"Máme lietadlá, ktoré už nebudú letu schopné, ale môžeme ich posunúť krajine, ktorá ich vie upraviť, aby letu schopné boli, a aby im pomohli pri tom, aby sa mohli brániť," povedal poslanec Juraj Krúpa zo strany OĽaNO. 

Podľa predstaviteľov rezortu si treba uvedomiť, že všetkým tým, čo posúvame napadnutej Ukrajine nijakým spôsobom neznižujeme vlastnú obranyschopnosť.

"Dostanú techniku, ktorú reálne potrebujú, ale zároveň tam bude zabezpečená alternatíva pre Slovenskú republiku, lebo mi si potrebujeme udržiavať a skvalitňovať našu obranyschopnosť, a nie ju znižovať, špeciálne, keď sme krajina na východnej hranici aliancie," uviedol Jaroslav Naď.

Naša armáda samozrejme nemôže detailne informovať, čo, kde, kedy a ako sa presúva na Ukrajinu. Východní susedia si ale našu pomoc veľmi vážia. Na frontovej línii v Charkovskej oblasti bol nedávno aj náš náčelník generálneho štábu a o ukrajinských obrancov hovoril s veľkým uznaním.

"Je až neuveriteľné, ako armáda, ktorá je vedený vysoko profesnými veliteľmi, a odhodlaná a vycvičená, dokáže s podporou obyvateľstva vzdorovať niekoľkonásobnej presile ako v ľuďoch, tak v materiáli, v munícii, v tankoch, BVP-čkach," dodal Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy