Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súdny proces vraždy Kuciaka pokračuje: Budú vypovedať členovia sledovacieho komanda
Zdielať na

Súdny proces vraždy Kuciaka pokračuje: Budú vypovedať členovia sledovacieho komanda

Google News Button Sledovať správy

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval opätovný proces týkajúci sa vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Súd si dnes na výsluch predvolal exsiskára Miroslava Kriaka a bývalého vyšetrovateľa Štefana Mlynarčíka, ktorí tvorili sledovacie komando pre Mariána Kočnera. Nakoniec vypovedal len Miroslav Kriak.

Prípad vraždy Jána Kuciaka spojili aj s pripravovanými vraždami prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica. Na dnešné pojednávanie prišli z obžalovaných Marian Kočner, Dušan Kracina a Tomáš Szabó. 

Sudkyňa vylúčila Tomáša Szabóa na samostatné konanie, pretože tento spolupáchateľ vraždy novinára sa ku všetkému priznal. Súd by tak v jeho prípade mal vykonávať dokazovanie už len vo veci uloženia trestu. V kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka je Szabó odsúdený na 25 rokov väzenia, pričom bol uznaný za vinného aj za podiel na vražde kolárovského podnikateľa Petra Molnára. V týchto prípadoch pôvodne vinu odmietal. V kauze prípravy vrážd prokurátorov pôvodne nechcel vypovedať, neskôr názor zmenil.

Vypovedali členovia sledovacieho komanda

Na programe dňa bol hlavne výsluch dvoch členov sledovacieho komanda Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka.  Nakoniec vypovedal len Miroslav Kriak, Štefan Mlynarčík bude vypovedať v júli. Týchto dvoch členov bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth v roku 2017 najal na sledovanie novinárov vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. Tóth ešte v pôvodnom súdnom procese v januári 2020 priznal, že sledovanie mu zadal a financoval obžalovaný Marian Kočner. Obidvaja na začiatku procesu povedali, že sú ochotní vypovedať.

Sledovanie novinárov malo byť podľa Tótha súčasťou projektu Na pranieri. Marian Kočner tvrdil, že chce v rámci tohto projektu kritizovať prácu médií a tiež o novinároch vyhľadávať bulvárne informácie týkajúce sa ich stykov s politikmi, konzumácie alkoholu, drog. Na získavaní informácií o vzťahoch novinárov a politikov mal podľa Tótha záujem aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Celé dopoludnie bolo venované prehrávaniu USB kľúčov, ktoré sa našli pri domovej prehliadke u Kočnerovcov. Na USB kľúčoch boli všetky záznamy zo sledovania. Popoludní vypovedal Miroslav Kriak.

Podieľal sa na sledovaní Daniela Lipšica

Miroslav Kriak, potvrdil, že sa podieľal aj na sledovaní bývalého advokáta a súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Ako uviedol vo svojej výpovedi, sledovanie Lipšica, ktorý je v pozícii poškodeného v rámci údajnej prípravy jeho vraždy, zahŕňalo v podstate len monitorovanie jeho ciest z domu do práce a späť. "Pánovi Lipšicovi sme sa venovali," potvrdil Kriak. To, že sa on a dvaja jeho kolegovia venovali sledovaniu novinárov vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka potvrdil Kriak na súde už v roku 2020. Dnes zároveň povedal, že pri sledovaní osôb si členovia tímu všimli, že oni sami sú sledovaní. To mal podľa neho zariadiť bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó.

Podľa výpovede z januára 2020 Kriak na základe toho, že objednávku na sledovanie novinárov dostal od bývalého vedúceho predstaviteľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petra Tótha, nadobudol presvedčenie, že pracuje v prospech štátu. Účelom sledovania mal byť podľa Kriaka boj proti distribútorom drog, únikom informácií zo štátnych orgánov a spravodajská ochrana. Za účelom vytvorenia tímu oslovil Kriak podľa vlastných slov ďalšie dve osoby. 

Kriak vedel, že Kuciak nemá s drogami nič spoločné

O Kuciaka sa tím zaoberal od začiatku októbra 2017. Od Tótha o ňom dostali základné informácie ako adresu bydliska a ukázal im tiež jeho podobizeň. Kriak však podľa vlastných slov zakrátko zistil, že Kuciak s drogami nemá nič spoločné a voľný čas trávi prevažne úpravami domu vo Veľkej Mači.  "Tóth povedal, že to nemôžeme takto skončiť, aby sme vykázali nejakú činnosť," uviedol Kriak na súde v roku 2020. V sledovaní pokračovali ešte niekoľko dní. Výstupy zo sledovania vrátane fotografií odovzdával výlučne Petrovi Tóthovi.

Pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka spojenej s prípadom prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho bude pokračovať 11. júla.

Mariana Kočnera odviezli zo súdu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy