Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukrajinskí novinári pracujú napriek bombám, na sirény si už zvykli
Zdielať na

Ukrajinskí novinári pracujú napriek bombám, na sirény si už zvykli

KYJEV / Naučili sa vysielať správy z úkrytov, reklamy nahradili upozornenia na letecký poplach a viacerí kameramani aj zvukári vymenili štúdio za frontovú líniu. Vojna zmenila vysielanie ukrajinských televízií od základov.

"Ďakujem všetkým médiám, ktoré prichádzajú na Ukrajinu a ukazujú celému svetu pravdu," hovorí Artem, ktorý na východe Ukrajiny sprevádza štáby z mnohých európskych televízii a vo vojnovej zóne na Donbase spolupracoval aj s redaktorkou TV JOJ. Novinári v oblastiach, kde sa aktuálne bojuje, sú pod veľkým psychickým tlakom, a vojna prevrátila naruby aj doterajšie výroby na západe krajiny. 

Konflikt sa dotkol každej témy, na ktorej tu reportéri pracujú. "Od základov sa nám vysielanie zmenilo. Celá redakcia prešla na výrobu informačného maratónu, ktorý vysielame niekoľko hodín naživo po celej Ukrajine," uviedol televízny producent Jevhen Tyčyna. Všetci si už zvykli na zvuk sirény, v prípade poplachu sa ide do úkrytu, a to bez ohľadu na okolnosti.

Pre ukrajinských novinárov je téma vojny v krajine, kde žijú, mimoriadne citlivá. Dotýka sa ich osobne a niekedy je pre nich ťažké potlačiť emócie a zachovať si chladnú hlavu. Mnohí prišli kvôli ruskej agresii o najbližších. Tyčyna tvrdí, že na front odišli aj kolegovia zamestnancov, ktorý pracujú v provizórnej redakcii, väčšina nikdy nedržala v ruke zbraň. "My pracujeme takpovediac v tyle tejto vojny, nepracujeme v priamom ohrození, takže zatiaľ sme nerobili žiadne vojenské kurzy pre zamestnancov televízie. Absolvovali sme iba kurz prvej pomoci," prezradil.

Viaceré ukrajinské televízne kanály majú dokonca pripravené aj provizórne štúdia v podzemí, odkiaľ dokážu vysielať. Zmeny sa dotkli aj dramaturgie. "Napríklad namiesto reklamy vysielame upozornenia o tom, čo majú ľudia robiť, keď je letecký poplach, ako sa majú rozprávať s deťmi v častiach Ukrajiny, kde sa bojuje," uzavrela jedna z tamojších novinárok Gabriela Brovdiová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy