Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ruská invázia ťažko zasiahla aj deti. Utrpeli traumy, z ktorých sa budú spamätávať ešte dlho
Zdielať na

Ruská invázia ťažko zasiahla aj deti. Utrpeli traumy, z ktorých sa budú spamätávať ešte dlho

UKRAJINA / Ruskí vojaci majú od začiatku vpádu na Ukrajinu na svedomí životy najmenej 234 detí. Ďalších 433 detí sa zranilo. Informovala o tom Kancelária ukrajinskej generálnej prokurátorky. Tá zároveň upozornila, že ide iba o potvrdené prípady. Skutočný počet bude pravdepodobne oveľa vyšší. Ruská invázia ťažko zasiahla aj deti, ktoré sa do týchto štatistík nedostanú nikdy.

8-ročná Sofinka z Irpiňu kreslí obrázok. Nie s kvietkami ani s princeznami. Na požiadanie psychiatra zachytáva, ako prežívala boje vo svojom rodnom meste. "Tu ruský vojak zabíja dieťa," opísal psychiater Jim Gordon. Okata so svojimi štyrmi deťmi je teraz v bezpečí na západe Ukrajiny v Ľvove. Vo svojom domove ale rodina zažila ostreľovanie železničnej stanice. "Utekali domov a skryli sa pod postele," vysvetlil Jim Gordon. Ich maľby sú desivé.13-ročná Nasťa kreslí samú seba. "Nakreslila, ako leží na zemi a v pozadí vybuchuje železničná stanica," dodal Gordon.

Ich mama nemôže vyjadriť, čo cíti vo svojom vnútri. Musí zostať silná, aby sa mohla o ne postarať. Sofinka ani Nasťa sa nikdy nedostanú do oficiálnych štatistík. Napriek tomu utrpeli traumy, z ktorých sa budú spamätávať ešte dlho. Pomáhajú im odborníci z domova aj zahraničia. "Snažím sa ich presvedčiť, že to, čím si prechádzajú, môže prebolieť. Dodať im nádej, že sa z toho dostanú," vysvetlil Gordon. 6-ročný Valentyn a 12-ročný Andrij držia teraz v rukách iba hračkárske zbrane. Ako vojna vyzerá ale veľmi dobre vedia. Žijú totiž v dedinke na predmestí Kyjeva, ktorú okupovali ruské vojská. Celé týždne sa spolu s rodičmi skrývali v bunkri. "Putin sa sem so svojimi vojačikmi už nikdy nevráti. Naši Ukrajinci ich rozdrvili," vyjadril sa Andrij.

Na svojich hrdinov nedajú dopustiť

"Dúfam, že Zelenskyj zostane prezidentom. Je to najlepší prezident na svete. Je bomba," dodal Andrij. Zatiaľ čo dospelí začínajú pracovať na obnove okupačnými vojskami poničených miest, chlapci kopú zákopy, stoja na stráži a predstavujú si, ako chránia svoju rodnú viesku pred nepriateľom z východu. "Keď vyrastieme, budeme vojakmi. Pôjdeme do armády," povedal Valentyn. Svet bez vojny si tieto deti v tejto chvíli už nedokážu ani len poriadne predstaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy