Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Česku potvrdili ďalší prípad opičích kiahní
Zdielať na

V Česku potvrdili ďalší prípad opičích kiahní

PRAHA / Prvý prípad opičích kiahní už hlásia aj zo susedného Česka. Diagnostikovali ich mužovi, ktorý sa začiatkom mesiaca zúčastnil na hudobnom festivale v belgických Antverpách. Pacienta liečia v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici. Český štátny zdravotný ústav skúma aj ďalšie dve vzorky s podozrením na opičie kiahne.

Ďalšie prípady opičích kiahní

Štátny zdravotný ústav predbežne potvrdil druhý prípad opičích kiahní v ČR. Ide o blízky kontakt prvého nakazeného, ​​ktorý bol potvrdený v utorok.

Počet potvrdených prípadov opičích kiahní vo Francúzsku vzrástol z troch na päť. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsku ministerku zdravotníctva Brigitte Bourguignonovú, ktorá vyjadrila podporu cielenej očkovacej kampani. 

Pacient, ktorému ako prvému v Českej republike, diagnostikovali opičie kiahne začal po návrate z festivalu pociťovať príznaky choroby - od slziacich očí cez zvýšenú telesnú teplotu do 39 stupňov Celzia až po bolestivé vyrážky pripomínajúce akné na určitých častiach tela. Tie sa postupne menili na bolestivé pľuzgieriky, ktoré po prasknutí bolieť prestali. "Všetkým identifikovaným rizikovým kontaktom pacienta bude zo strany Pražskej hygienickej stanice ako súčasť protiepidemických opatrení nariadená karanténa," povedala hovorkyňa Českého štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová. 

Počas nasledujúcich troch týždňov sa musia napríklad zdržať všetkých telesných kontaktov s ďalšími ľuďmi. Prvý prípad opičích kiahní dnes identifikovali aj v Slovinsku. U nás sme zatiaľ toto vírusové ochorenie nezaznamenali. "Naša krajina nie je endemickou oblasťou výskytu tohto ochorenia, ale možnosti cestovania sú veľmi široké a preto nemôžeme vylúčiť, že ochorenie tu potvrdíme," povedala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. 

Úrad verejného zdravotníctva nepredpokladá, že by došlo k rozsiahlej epidémií a čaká skôr sporadické ohniská nákazy. Na opičie kiahne sa však intenzívne pripravuje.
"Nastavujeme diagnostiku, odbery vzoriek, laboratórne vyšetrovania týchto vzoriek a mnoho iných ďalších činností, ktoré súvisia s typom takéhoto ochorenia," uviedla Račková. 

V Rakúsku, Španielsku a ďalších európskych krajinách

Svetová zdravotnícka organizácia informovala, že k 24. máju registruje 131 potvrdených prípadov a 106 podozrení na opičie kiahne v krajinách, kde sa toto ochorenie zvyčajne nevyskytuje. Jeho šírenie je podľa WHO možné zastaviť a varuje preto pred robením somára z komára.

S miernymi príznakmi hospitalizovali vo Viedni muža, ktorý mal aj typické vyrážky. Takmer 200 prípadov a podozrení je hlásených v ďalších krajinách Európy a v USA. Prvé prípady zaznamenali aj v Dánsku a Škótsku. V Španielsku objavili druhé ohnisko - v dovolenkovom raji na ostrove Grand Canaria. Infekciu opičích kiahní potvrdili u ľudí vo viacerých mestách, ktorí navštívili rovnaký festival na kanárskych ostrovoch. Súčasný vzorec naznačuje, že sa vírus šíri najmä sexuálnym kontaktom.

Horúčky, vyrážky

Opičie kiahne sú vzácne vírusové ochorenie podobné pravým kiahňam, zvyčajne ale majú miernejšie prejavy. Prvýkrát boli zaznamenané v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia. Teraz sa vyskytujú v častiach strednej a západnej Afriky. Až donedávna sa v iných častiach sveta choroba potvrdila len zriedka.

Medzi príznaky patrí horúčka a vyrážka. Západoafrický kmeň opičích kiahní, ktorý bol zistený v súčasnej epidémii, má smrtnosť zhruba jedno percento. Vírus sa šíri predovšetkým blízkym kontaktom a podľa WHO bolo mnoho zistených výskytov hlásených u mužov, ktorí mali pohlavný styk s mužmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy